Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: #30 Adapter do M42 domowym sposobem

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slodki666 Zobacz posta
    Przejściówka ta ma specjalny pierścień który na stałe wciska bolec.
    Ależ, doskonale wiem, jak działa ,,standardowa'' pzejściówka EF-m42, bo takiej od dawna używam.
    Chodziło mi o ten niby domowy sposób - czy jest równie praktyczny.

slodki666
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Ależ, doskonale wiem, jak działa ,,standardowa'' pzejściówka EF-m42, bo takiej od dawna używam.
    Chodziło mi o ten niby domowy sposób - czy jest równie praktyczny.
    Może ten domowy sposób jest tańszy, ale nie wiem czy do końca równie praktyczny. Przy wkręceniu cięższego obiektywu można wyrwać pierścień z plastiku.
    Należy też uważać przy wkręcaniu, bo wystarczy, że wkręci się obiektyw z wystającym bolcem 0,5mm za głęboko, albo bagnet jest o tyle dłuższy i mamy już uszkodzone lustro.

Bywalec Awatar senturion
    Miasto
    Leżajsk-Dębica: Podkarpackie

Domyślnie

Napewno korzystając z takich domowych adapterów trzeba liczyc sie z konsekwencjami ale gdy ktos jest uwazny i robi wszystko delikatnie to nic nie ma prawa sie uszkodzić. A zakładajac ciezki boiektyw zawsze można sobie go reka podtrzymywać
    REBEL+KIT+BG-E1+Kingston 512 MB+SanDisk 1GB+statyw hama+czas pokaże :rolleyes:

Bywalec Awatar FERRER

Domyślnie

slodki666 - zastanawiam się jaki obiektyw jest wstanie uszkodzic lustro chyba taki co ma 2,5cm x 3cm
    Co do funkcjonalności to jedyny minus jaki znalazłem to brak nieskonczoności
    Zastrzegam sobie prawo do pomyłek.

Domyślnie

Pomysł fajny. Ale mało praktyczny w sumie. Koszt takie zabawy równa się prawie połowie wartości nowego adaptera. Chyba akurat w tym wyapdku nie ma sensu ryzykować uszkodzeń obiektywów tytułem 15 PLN różnicy. Ja próbowałem jakiś czas temu zrobić przejściówkę EOS/m42 z potwierdzeniem ostrości.

Niestety nie udało się, ale byłem blisko Jak znajdę na dysku zdjęcia wrzucę w tym temacie.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silwe Zobacz posta
    Ja próbowałem jakiś czas temu zrobić przejściówkę EOS/m42 z potwierdzeniem ostrości. Niestety nie udało się, ale byłem blisko
    Zawsze będziesz blisko a jednak chyba nigdy nie trafisz - domowym sposobem. Dużo łatwiej ustawić sobie obiektyw do własnej przejściówki niż zrobić perfekcyjnie uniwersalną przejściówkę. Chyba jedyny sposób, kiedy już wszystko jest prawie dobrze, regulować odleglość super cienkimi podkładkami przed zakręceniem obiektywu m42. - Prowizorka do kwadratu.
    Poza tym sztywność takiego jak opisany dwuczęściowego adaptera nigdy nie będzie taka jak jednoczęściowych metalowych gotowców co oznacza ryzyko utraty kąta prostego względem matrycy. Może to i fajna zabawa zrobienie własnego adaptera, ale wg mnie przy cenie gotowca niewiele ponad 30pln, późniejsze nim fotografowanie będzie o wiele przyjemniejsze. :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

wrzuc (ja sobie kupie ale najpierw sobie zrobie - mam 28-80 usm i sobie go rozwale- tak wiec powiedz jak roiles - skorzystam z Twoich doswiadczen)

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

kiedyś miałem problem z Heliosem 44-M-6 który nie ma przełącznika Auto/Manual, przy używaniu obiekywu tylko z fabryczną przejściówką EOS/M42 nie było żadnego problemu popychacz przysłony jest ciągle podparty/wciśnięty więc przysłna zmienia się bez problemu. Natomiast gdy zalożyłem pierścienie pośrednie do makro bez przeniesienia popychacza okazał się że mimo zmiany wartości presłony otwór wciaż był w pełni otwarty. W bardzo prosty sposób dokonałem podparcia. Odkręciłem tylną ściankę obiekywu, wziąłem kawałek izolacji z przewodów sieciowych i dobierając odpowiednio długość założyłem na ów popychacz co całkowicie rozwiązało mój problem.

Awatar elviscox
    Miasto
    Poznań / Kłodzko

Domyślnie

ja kiedyś wykonałem przejściówkę na bagnet Pentax K ale z samego dekielka wycinając w nim odpowiedni otwór bagnetu. Oczywiście nie ostrzył na nieskończoność bo dekielek jest dość gruby. Mam nawet zdjęcie:
    http://garncarz.art.pl/uploader/plik..._pk_dekiel.jpg

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów