Może ten domowy sposób jest tańszy, ale nie wiem czy do końca równie praktyczny. Przy wkręceniu cięższego obiektywu można wyrwać pierścień z plastiku.
Należy też uważać przy wkręcaniu, bo wystarczy, że wkręci się obiektyw z wystającym bolcem 0,5mm za głęboko, albo bagnet jest o tyle dłuższy i mamy już uszkodzone lustro.
Napewno korzystając z takich domowych adapterów trzeba liczyc sie z konsekwencjami ale gdy ktos jest uwazny i robi wszystko delikatnie to nic nie ma prawa sie uszkodzić. A zakładajac ciezki boiektyw zawsze można sobie go reka podtrzymywać
REBEL+KIT+BG-E1+Kingston 512 MB+SanDisk 1GB+statyw hama+czas pokaże :rolleyes:
slodki666 - zastanawiam się jaki obiektyw jest wstanie uszkodzic lustrochyba taki co ma 2,5cm x 3cm
Co do funkcjonalności to jedyny minus jaki znalazłem to brak nieskonczoności
Zastrzegam sobie prawo do pomyłek.
Pomysł fajny. Ale mało praktyczny w sumie. Koszt takie zabawy równa się prawie połowie wartości nowego adaptera. Chyba akurat w tym wyapdku nie ma sensu ryzykować uszkodzeń obiektywów tytułem 15 PLN różnicy.Ja próbowałem jakiś czas temu zrobić przejściówkę EOS/m42 z potwierdzeniem ostrości.
Niestety nie udało się, ale byłem bliskoJak znajdę na dysku zdjęcia wrzucę w tym temacie.
Zawsze będziesz blisko a jednak chyba nigdy nie trafisz - domowym sposobem. Dużo łatwiej ustawić sobie obiektyw do własnej przejściówki niż zrobić perfekcyjnie uniwersalną przejściówkę. Chyba jedyny sposób, kiedy już wszystko jest prawie dobrze, regulować odleglość super cienkimi podkładkami przed zakręceniem obiektywu m42. - Prowizorka do kwadratu.
Poza tym sztywność takiego jak opisany dwuczęściowego adaptera nigdy nie będzie taka jak jednoczęściowych metalowych gotowców co oznacza ryzyko utraty kąta prostego względem matrycy. Może to i fajna zabawa zrobienie własnego adaptera, ale wg mnie przy cenie gotowca niewiele ponad 30pln, późniejsze nim fotografowanie będzie o wiele przyjemniejsze. :-)
wrzuc (ja sobie kupie ale najpierw sobie zrobie - mam 28-80 usm i sobie go rozwale- tak wiec powiedz jak roiles - skorzystam z Twoich doswiadczen)
kiedyś miałem problem z Heliosem 44-M-6 który nie ma przełącznika Auto/Manual, przy używaniu obiekywu tylko z fabryczną przejściówką EOS/M42 nie było żadnego problemu popychacz przysłony jest ciągle podparty/wciśnięty więc przysłna zmienia się bez problemu. Natomiast gdy zalożyłem pierścienie pośrednie do makro bez przeniesienia popychacza okazał się że mimo zmiany wartości presłony otwór wciaż był w pełni otwarty. W bardzo prosty sposób dokonałem podparcia. Odkręciłem tylną ściankę obiekywu, wziąłem kawałek izolacji z przewodów sieciowych i dobierając odpowiednio długość założyłem na ów popychacz co całkowicie rozwiązało mój problem.
| mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |
ja kiedyś wykonałem przejściówkę na bagnet Pentax K ale z samego dekielka wycinając w nim odpowiedni otwór bagnetu. Oczywiście nie ostrzył na nieskończoność bo dekielek jest dość gruby. Mam nawet zdjęcie:
http://garncarz.art.pl/uploader/plik..._pk_dekiel.jpg