Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Dlaczego 5D robi lepsze zdjecia od 30D?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Mniejsza głębia a przez to konieczność większego przymknięcia dla uzyskania tych samych efektow to dwa.
    Ja mam wrażenie że nie da się uzyskać takiego samego odwzorowania głębi ostrości z obu aparatów. O ile wielkość GO można uzyskać taką samą używając jaśniejszego obiektywu na cropie to obszar poza GO jest bardziej rozmyty na większej matrycy tzn. separacja od tła jest lepsza mimo takiej samej GO z obu aparatów.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ja mam wrażenie że nie da się uzyskać takiego samego odwzorowania głębi ostrości z obu aparatów. O ile wielkość GO można uzyskać taką samą używając jaśniejszego obiektywu na cropie to obszar poza GO jest bardziej rozmyty na większej matrycy tzn. separacja od tła jest lepsza mimo takiej samej GO z obu aparatów.
    Masz rację. Załóżmy taki standard: ten sam zoom, niecałe 50mm dla cropa i f/4,5 oraz f/5,6, i 70mm dla ff. Efekty będą w miarę podobne. Obraz z ff będzie o niebo ostrzejszy w głębii i zdecydowanie lepiej się odcina od tła. Niestety nie mam jak sprawdzić, czy szczegółowość ma tutaj takie znaczenie jak podejrzewam, bo nie mam do dyspozycji matrycy z croepm o dużej rozdzielczości.
    Miałem co prawda możliwość obejrzenia i obrabiania kilku tysięcy zdjęć wykonanych S3pro z ichnim 18-55/2.8 (podobno rewelacja) przy f/2.8 - 3.2.
    Uczciwie i na temat: tam nie było ostrych miejsc, obszary były po prostu mniej lub bardziej nieostre..
    Jarek

Uprawnienia umieszczania postów