Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Dlaczego 5D robi lepsze zdjecia od 30D?

Coś już napisał Awatar bachoo

Domyślnie

no wiec wg moich skromnych obliczeń wielkośc matrycy 5d jest o 154% wieksza od matrycy 20d/30d. ale miesci sie na niej "tylko" 36% wiecej pixeli, wiec wychodzi na to ze kazdy pixel jest o ok 40% wiekszy w 5d (mojego znajomego) niż w (moim) 30d. niewątpliwie ma to wpływ na szumy, ale chyba też na te półtony, wybieranie wiecej szczegółów z cieni itd. Podejrzewam że do tego wpływ mają wewnętrzne przetworniki, kondensatorki, procesorek i inne rzeczy o ktorych nie mam pojęcia. Ale nie da sie ukryć ze opatrzony ze swoimi zdjęciami i fotografiami z 30d i patrząc chociażby na zwykłe zdjecia mojego kolegi jestem w stanie stwierdzić że jego 5d rysuje lepiej. to poprostu widać i już.

a twierdzenie, że jak kupie sobie 5d to bedę robił lepsze zdjęcia.... z resztą sami wiecie.

P.S. oskarowy - ja jeszcze chodziłem po krede

No tutaj mała symulacja wielkości pixela wg moich obliczen, i mniej wiecej sie zgadza z tym co niżej podał kolekcjoner.
    Ostatnio edytowane przez bachoo ; 25-11-2006 o 21:14

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Może to niektórym bardziej przemówi do wyobraźni. Wielkość pixeli w 5d to: 8.2x8.2 ľm, a w 30/20D: 6.4 x 6.4 ľm.
    Tutaj jest nawet widok mikroskopowy tych matryc.
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page12.asp

A.... jeszcze warto poczytać ten wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=9891 - pod kątem jak się ma rozmiar matrycy do GO.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-11-2006 o 20:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Sidorowski
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Może to niektórym bardziej przemówi do wyobraźni. Wielkość pixeli w 5d to: 8.2x8.2 ľm, a w 30/20D: 6.4 x 6.4 ľm.
    Tutaj jest nawet widok mikroskopowy tych matryc.
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page12.asp

A.... jeszcze warto poczytać ten wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=9891 - pod kątem jak się ma rozmiar matrycy do GO.
    No to jak? Zdjęcie z 5d bedzie lepsze niż 350D na monitorze (nie w 100% powiekszeniu) ?

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Ależ się głupio pomyliłem - faktycznie każdy pixel matrycy 5d ma bok dłuższy od pixela matrycy 30d - wyszło mi ok. x1,28 - czyli faktycznie jest znacznie większy... Sorry za zamęt, główka już nie ta...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Ależ się głupio pomyliłem - faktycznie każdy pixel matrycy 5d ma bok dłuższy od pixela matrycy 30d - wyszło mi ok. x1,28 - czyli faktycznie jest znacznie większy... Sorry za zamęt, główka już nie ta...
    Pewnie też kredę przynosiłeś, co?
    Jarek

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mac, miałeś kiedyś analoga? Pamiętasz jaka duża tam była "dziura". 5D ma tak samo. A co do obliczeń to bardzo prosto policzyć. Długość jednego boku matrycy 20D razy długość drugiego. 23mm x 15mm = 345mm^2
    5D ma 36x24 i to wychodzi 864mm^2
    Teraz dzielimy powierzchnię matrycy 5D czyli 864 przez pow. matrycy 20D czyli 345 i wychodzi nam około 2.5. O tyle jest większa powierzchnia matrycy 5D w stosunku do 20D. Oczywiście rozmiary matryc zostały podane w przybliżeniu. Co do wielkości pikseli to 5D ma takiej samej wielkości jak te w 1D Mark II N, a ich wielkość ma duży wpływ na jakość zdjęcia, oddanie szczegółów, szumy itd.

Co do cropa to można napisać, że 5D w stosunku do 20D ma taki... nazwijmy to ekwiwalent wynoszący ok. 1.25. Chodzi tutaj o to, że 20D ma cropa 1.6 a 5D jest go pozbawiony. Ale 5D ma więcej pikseli na matrycy. Więc jeżeli uwzględnimy ten fakt, że liczba tych pikseli w 5D jest większa, ale i powierzchnie matrycy różne a ilość pikseli na boku matrycy 5D jest większa o około 25% od ilości pikseli 20D to 5D ma "cropa" około 1,25. Wszystko to dotyczy oczywiście porównań z 20D. Czyli obraz na monitorze w skali 1:1 tego samego motywu robionego z tej samej odległości 20D i 5D będzie w przypadku 20D większy nie o 60% ale o niecałe 30% a wynika to z różnicy w ilości pikseli obu matryc. (1.6:1.25=1.28 )
    Tak na marginesie, aby 5D dorównał w tak powiększonym obrazie (na tej samej nominalnej ogniskowej) obrazowi z 20D musiałby mieć 20.5 MPx. Uff...!
    Ostatnio edytowane przez MARANTZ ; 26-11-2006 o 03:26
    FOTOINKWIZYTOR

Coś już napisał

Domyślnie

Dlatego jesli ktoś stosuje teleobiektywy powinien zaoszczedzić kase kupując 30d gdyż jakość zdjęć będzie na korzysc 30-ki Co innego jesli chodzi o szeroki kąt jednak wtedy tez 5d wymaga bardzo drogich i dobrych optycznie obiektywów gdyż w przeciwnym wypadku brzegi zdjecia beda bardzo rozmyte.Stad prosty wniosek ze nie oplaca sie na dzien dzisiejszy wydawac prawie 10 tysiecy na eosa 5d jesli fotki ktore robimy maja nam sluzyc do umieszczania ich na forum lub robienia odbitek do domowego uzytku.Warto poczekac jeszcze z rok az cena spadnie do odzwierciedlającego zalety 5-ki poziomu.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fatman Zobacz posta
    Dlatego jesli ktoś stosuje teleobiektywy powinien zaoszczedzić kase kupując 30d gdyż jakość zdjęć będzie na korzysc 30-ki Co innego jesli chodzi o szeroki kąt jednak wtedy tez 5d wymaga bardzo drogich i dobrych optycznie obiektywów gdyż w przeciwnym wypadku brzegi zdjecia beda bardzo rozmyte.Stad prosty wniosek ze nie oplaca sie na dzien dzisiejszy wydawac prawie 10 tysiecy na eosa 5d jesli fotki ktore robimy maja nam sluzyc do umieszczania ich na forum lub robienia odbitek do domowego uzytku.Warto poczekac jeszcze z rok az cena spadnie do odzwierciedlającego zalety 5-ki poziomu.
    Tja.. To tyle teorii, praktyka niestety jest zupełnie inna
    Co do wydawania kasy: smutna prawda jest taka, że wyda ja tylko ten, kto może sobie na to pozwolić lub ten, komu ten aparat może się zwrócić.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Tja.. To tyle teorii, praktyka niestety jest zupełnie inna
    Co do wydawania kasy: smutna prawda jest taka, że wyda ja tylko ten, kto może sobie na to pozwolić lub ten, komu ten aparat może się zwrócić.
    Słuszne i prawdziwe są Twoje słowa

Coś już napisał

Domyślnie

Zgadzam się , niestety wiele osób mysli ze jak kupi pełna klatke to zaraz beda super foty robić...niestety tak nie jest

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów