o właśnie driver. dzienks. ;]
5D robi lepsze fotki, bo ja tak mowie. Mialem oba.
5D jest lepszy.
Po co ci zawilosci technczne, mędrców szkielka i oczy?
Uwierz mi.
![]()
To raz.
Mniejsza głębia a przez to konieczność większego przymknięcia dla uzyskania tych samych efektow to dwa.
Większa ilość szczegółów na obrazku to trzy.
Rozpiętość tonalna - nie wiem jak sie mają do tego cyferki i wyliczneia, ale 5d w porównaniu do 20/30D daje zdecydowanie większą rozpiętość "na oko". Łatwiej jest też ją forsować
Obrabiam w tej chwili zdjęcia z obu aparatów i te wszystkie różnice bardzo rzucają się w oczy.
Poza tym jak Iczek mówi, to trzeba mu wierzyć. Howgh![]()
Jarek
Ja mam wrażenie że nie da się uzyskać takiego samego odwzorowania głębi ostrości z obu aparatów. O ile wielkość GO można uzyskać taką samą używając jaśniejszego obiektywu na cropie to obszar poza GO jest bardziej rozmyty na większej matrycy tzn. separacja od tła jest lepsza mimo takiej samej GO z obu aparatów.
A ja bym chciał zobaczyć dwa zdjęcia zrobione obydwoma aparatami w takich samych warunkach tego samego obiektu...
Powiedzmy że wierzę Iczkowi, ale chciałbym też dotknąć rany w boku..
Niewierny Tomasz![]()
Mam zamiar sie przesiasc niedlugo na 5ke, przegladalem wiele galerii na pbase, powiem ze nawet na miniaturkach mozna dostrzec roznice. Moge sie tylko domyslac ze glownym sprawca jest zmiana stosunku glebi ostrosci do kata widzenia i perspektywy ...