Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Jak prawidłowo ustawiać punkt pomiaru ostrości przy dużych odległościach???

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

U mnie w praktyce głębia ostrości jaka jest przy 2,8 bardzo rzadko się przydaje. Praktycznie jak mogę to zawsze choć trochę przymykam. Chyba że z konieczności ze względu na brak światła.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

no właśnie mógłbym podniesc iso do 200 lub 400 i przymknąć troche (łazienka dobrze oświetlona)

liquid=> na początku myslałem ze cos ze szklem/aparatem ale porobiłem jeszcze parę testów na żywym organiźmie i też do tego doszedłem (choć fizykę niezbyt lubiałem w szkole to optyka nie była taka zła ;-) ) i wydedukowałem sobie że przy zmianie kąta ostrość robi za zebrę

spacerowe foty teściowa z wnukiem sa ostre przymknięte do 3.5-4

btw gdzies w necie znalazłem jakąs strone gdzie było zdjecie pokazane z przodu (normalny kadr) oraz z to samo ujęcie z boku
    można bylo wybierac przysłony i obserwować na zjęciu z boku jak "gruba" jest GO
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Dopiero zaczyna Awatar katonczyk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tez ostatnio wpadlem w lekka paranoje, ze z moim 350D i 50/1.8 nie chce mi czesto lapac ostrosci przy slabszym swietle/braku kontrastu. Zaraz potem zdalem sobie sprawe ze reczne ustawienie ostrosci przy takim np. portrecie tluczonym z odleglosci metra jest i przyjemniejsze i daje wieksza kontrole nad GO
    Sprzęcior: Mózg 10 bilionów neuronów | Oczy - AllNatural -1,5 dioptrii | Ręce - sztuk dwa, pięciopalczaste

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów