Ta.. Vitez słusznie gada.
Niedługo się dowiem, że TIPA 2005 i EISA jest przyznawana najgorszym produktom na rynkuhehe
Pozdrawiam!!
Ostatnio edytowane przez Fakungio ; 24-11-2006 o 17:30
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
to jeszcze dopisze pytanie troche ot ale tez na temat ostrosci
czy przy małej przysłonie np2.8 lapiąc ostrosć np na twarz a później przekadrowując możemy uzyskać efekt jakby AF sie pomylił?
zaobserwowałem to jak robiłem mojemu pędrakowi zdjęcia w kąpieli - łazienka b. dobrze oświetlona - i efekt był taki że ostrość była prawie zawsze na łokciu lub brzuszku a nie na twarzy....
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
pst.
Tak myślę, że jest to zależne z jakiej odległości robisz zdjęcie.
Jak malucha pstrykasz z 2 metrów to ja bym ustawił Af Point na brzuszek.
A jak z bliska to na oko.
Jeśli widzisz, że przy ujęciach z bliska (powiedzmy tylko postać malucha) ostrość jest nieprawidłowa to może masz ustawiony AUTOMATYCZNY WYBóR PUNKTU AF. Ja zawsze strzelam na centralnym.
A może to wada objektywu..??
Pozdrawiam.
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
Podpisuję się pod powyższym obiema rękami !!!
Najprościej zwalić winę na sprzęt... Najlepsze, że wiele ludzi zajmujących się od lat fotografują, a obecnie używają cyfrowych luterzanek nie słyszała o FF,BF itp. itd... (o ile nie czytali forum)... po prostu fotografują...
Kolejną poruszaną sprawą był mały i ciemny wizjer w 350d i manual focus...
Obecnie używam tylko M42 i Psixa, ręczne ustawienie ostrości jest jak najbardziej możliwe, trzeba tylko (chcieć) wprawić się, a to zajmuje trochę czasu... prościej narzekać i pier...lić jak potłuczony na forum....
Przepraszam, ale również nie wytrzymałem...
Pozdrawiam wszystkich dyletantów!
Ostatnio edytowane przez theremin ; 25-11-2006 o 14:36
Każdy wie, że akurat ten model do orłów AF nie należy i to nie jest żadne wylewanie pomyjów. Uważam że to bardzo dobry aparat ale trzeba się do niektórych jego wad przyzwyczaić i z nimi żyć. Jakby każdego było stać na 1D to nie byłoby takich tematów.
Proponuję dokładniej czytać a nie wyciągać pochopne wnioski.
A czy ja wogóle napisałem, że się tym sprzętem nie da zrobić ostrych zdjęć?
Jakbym miał jeszcze raz kupić 350-kę to bym ją kupił bez zastanowienia.
A jak tobie wychodzi 100% ostrych to tylko wypada pogratulować.
Trochę zostałem tu sponiewierany i może słusznie, bo niby czego wymagać od najtańszej lustrzanki.
Z moim body jest wszystko O.K. Brat miał 350-kę, używał z 17-40 L i 70-200 f4 L i miał to samo. Teraz ma 400D i jest trochę lepiej.
Może jestem wyczulony, bo osobiście chciałbym żeby wszystkie zdjęcia wychodziły idealne, ale wiadomo, że tak się nie da.
Przepraszam wszystkich właścicieli 350-tek których uraziłem.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 25-11-2006 o 00:20
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Nie chodzi o to że urażasz kogoś...Urazić to możesz np.Ojca jak mówisz,że ma niefajnego syna...Ale nie właściciela SPRZĘTU - jak ktoś sie uraził to coś nie tak z jego psychiką...
Chodzi o fakt,że na podstawie WŁASNYCH TYLKO doświadczeń wygłaszasz opinię brzmiącą bardzo autorytatywnie !! Jeszcze raz podkreślam w SWOIM imieniu : Nie mam żadnych problemów z AF w Canonie 350D![]()
A na podstawie własnych doświadczeń mogę też domniemywać ,że zwalanie winy na AF wynika w większości przypadków z nieostrości otzrymanych zdjęć...A ta z kolei nie musi sie wiązać z body(może ,gdy ostrośc jest w innym miejscu niż trafialiśmy a nie gdy nie ma jej wogóle...) tylko z jakością szkieł...Używałem kita,'zwykłych' szkieł Canona ,Sigmy itp. - nie zawsze fotki były jakie bym chciał... Obecnie używam tylko L-ek Canona( i szkieł na M42 ale to osobna bajka nie związana z AF) i nie stwierdzam ŻADNYCH problemów z ostrością zdjęć i AF !! WIęc dla mnie wnioski podążają w takim kierunku jak wspomniałem... Ty mozesz mieć swoje doświadczenia ,oczywiście ! Tylko nie sugeruj wszystkim jak napisał Vitez że każdy Polak to złodziej i pijak.... :-D
Pewnie masz rację. Ja pracuję na tamronie i sigmie, z kitem było to samo. W przyszłości zamierzam kupować tylko L-ki, w miarę możliwości finansowych - niech będzie to jedna na rok ale coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu, ze naprawdę warto. Choć tak jak już pisałem brat miał ten sam aparat i z L-kami też cudów nie było. Po przesiadce na 400D zauważył poprawę - rzadziej AF się myli.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Pst standard.Jak masz glebie kilka cm i zmienisz kat to zawsze bedziesz miec BF. Ja ponizej f4 nie schodze w scenach gdzie nie ma czasu porzadnie przymierzyc albo cos sie rusza. f2.8 wylacznie przy mocno statycznych scenach, gdzie moge troche pomierzyc. Pozdrawiam
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II