Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Jak prawidłowo ustawiać punkt pomiaru ostrości przy dużych odległościach???

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie Jak prawidłowo ustawiać punkt pomiaru ostrości przy dużych odległościach???

Witam.

Chciałbym się Was spytać o to, jak ustawiać celownik jeśli robimy zdjęcie postaci oddalonej o 7-10 lub wiecej metrów od nas??
    Tak mi się wydaje, że lepiej w takich sytuacjach ustawiać punkt pomiaru ostrości na podłoże stykające się ze stopami..

Wtedy moim zdaniem wykluczy się pomyłkę autofocusa..

Co wy na to???

Pozdrawiam
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Normalnie ustawiaj na jakiś kontrastowy element ubrania albo twarzy.
    Wychodzą ci nieostre zdjęcia w takich sytuacjach przez błąd AF? Jak nie, to nie szukaj dziury w całym. Przy ustawianiu ostrości na podłoże i przekadrowaniu możesz zrobić jeszcze większy błąd niż AF aparatu.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

nie kombinuj
    kontrast i pamIetaj tylko o rozkladzie GO
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Nastawianie ostrości na ziemię stosuje/stosowało się przy szkłach MF oraz poruszających się obiektach , tzn nastawiasz ostrośc na miejsce gdzie może pojawic się obiekt i naciskasz spust w momencie gdy obiekt tam jest . Jezeli chodzi o AF to tak jak wczesniej napisano , niema to najmniejszego sensu .

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Witam.

Chciałbym się Was spytać o to, jak ustawiać celownik jeśli robimy zdjęcie postaci oddalonej o 7-10 lub wiecej metrów od nas??
    Tak mi się wydaje, że lepiej w takich sytuacjach ustawiać punkt pomiaru ostrości na podłoże stykające się ze stopami..

Wtedy moim zdaniem wykluczy się pomyłkę autofocusa..

Co wy na to???

Pozdrawiam
    350-ka ma kiepski AF, który często lubi się mylić. Ja celuję w coś kontrastowego i dodatkowo przyciskam 2 razy spust do połowy - jak pierścień ostrości się nie kręci to robię zdjęcie.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

furieux
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    350-ka ma kiepski AF, który często lubi się mylić. Ja celuję w coś kontrastowego i dodatkowo przyciskam 2 razy spust do połowy - jak pierścień ostrości się nie kręci to robię zdjęcie.
    Dużo sie nie produkuje na forum, glownie je czytam ale juz dalej nie moge. Chyba puszcze pawia jak jeszcze raz przeczytam, ze 350 ma "kiepski AF", mam 350 i jakos tego nie zauwazylem, a jak ktos ma kompleksy (za tani sprzet) i/lub nie umie wykorzystac aparatu do tego do czego go stworzono to moze dalej wylewac pomyje na ten korpus, proponuje od razu go wyrzucic bo z tego wynika ze nie da sie robic ostrych zdjec

zły dzień mam i niską tolerancje

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez furieux Zobacz posta
    ...proponuje od razu go wyrzucic bo z tego wynika ze nie da sie robic ostrych zdjec
    Ja sie mogę wspaniałomyślnie zająć utylizacją wyrzucanych korpusów!!

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Dużo sie nie produkuje na forum, glownie je czytam ale juz dalej nie moge. Chyba puszcze pawia jak jeszcze raz przeczytam, ze 350 ma "kiepski AF", mam 350 i jakos tego nie zauwazylem, a jak ktos ma kompleksy (za tani sprzet) i/lub nie umie wykorzystac aparatu do tego do czego go stworzono to moze dalej wylewac pomyje na ten korpus, proponuje od razu go wyrzucic bo z tego wynika ze nie da sie robic ostrych zdjec

BRAWO!!! masz u mnie piwo.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu

Domyślnie

święta prawda. popiera w 100%

popieram w 100

theremin
    Guest

Domyślnie

Podpisuję się pod powyższym obiema rękami !!!

Najprościej zwalić winę na sprzęt... Najlepsze, że wiele ludzi zajmujących się od lat fotografują, a obecnie używają cyfrowych luterzanek nie słyszała o FF,BF itp. itd... (o ile nie czytali forum)... po prostu fotografują...

Kolejną poruszaną sprawą był mały i ciemny wizjer w 350d i manual focus...
    Obecnie używam tylko M42 i Psixa, ręczne ustawienie ostrości jest jak najbardziej możliwe, trzeba tylko (chcieć) wprawić się, a to zajmuje trochę czasu... prościej narzekać i pier...lić jak potłuczony na forum....

Przepraszam, ale również nie wytrzymałem...

Pozdrawiam wszystkich dyletantów!
    Ostatnio edytowane przez theremin ; 25-11-2006 o 14:36

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów