Zastanawiam się czy to działa i jak. No tez jest sama płytka do montarzu na adapter http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=144605486 i zastanawiam się czy tam jest jakiś układ elektroniczny???
Zastanawiam się czy to działa i jak. No tez jest sama płytka do montarzu na adapter http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=144605486 i zastanawiam się czy tam jest jakiś układ elektroniczny???
Tak, jest tam prosty mikrokontroler + eeprom + (najważniejsze) program dla kontrolera...
zresztą temat wielokrotnie poruszany na forum
cześć HAL zauważyłem swoją aukcję to przybyłem żeby Ci pomoc.
adapter w exifie ma dane przysłona 1,4 ogniskowa 55mm
działa to tak jak byś podpinał taki obiektyw ze stałą przysłoną 1,4 z ogniskową 55mm. tą płytkę przyklejasz do jakiegokolwiek adaptera z bagnetem EOS.
w płytce jest układ elektroniczny symulujący podpięcie obiektywu EF
Zapraszam na PM po więcej szczegółów.
niby mam coś podobnego pozyczone od jednego zacnego nanoniera ale jakoś nie zauważyłem by mi potwierdzało ostrość w moim MTO-11 - z 30d działa a z 350 niestety odmówił współpracy - prawde mówiac za bardzo nie dociekałem gdzie pies moze byc pogrzebany
moje MTO 8/500 potwierdza poprawnie ale znając życie trzeba przetestować, może piny nie stykają może coś innego albo brak kontrastu na AF [śmiem wątpić]
Moje oba lusterka nie potwierdzają ostrości (Rubinary 300/4.5 i 500/5.6 - podejrzewam, że brak kontrastu, jak napisał enter, już wałkowane wielokrotnie). Za to z każdym "klasycznym" obiektywem jaki posiadam nie ma żadnego problemu.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Peri trzeba się kiedyś w weekend styknąć z naszymi MTO, jestem ciekaw jak z ostrością w twoich szkłach zdaję sobie sprawę że 10/1000 to faktycznie może być problem ale w jaśniejszych powinno działać chyba że nie ogniskują poprawnie - a wogóle to na jakiś manualny plenerek przed zimą
No to może jakoś jutro w okolicy południa? Według prognozy pogody ICM-u powinno być całkiem całkiem (tylko wysokie chmury, słońce powinno się przebić).
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)