Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Adapter m42/EOS + potwierdz. ostrości?????

hal
    Guest

Domyślnie Adapter m42/EOS + potwierdz. ostrości?????

Zastanawiam się czy to działa i jak. No tez jest sama płytka do montarzu na adapter http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=144605486 i zastanawiam się czy tam jest jakiś układ elektroniczny???

theremin
    Guest

Domyślnie

Tak, jest tam prosty mikrokontroler + eeprom + (najważniejsze) program dla kontrolera...

zresztą temat wielokrotnie poruszany na forum

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

cześć HAL zauważyłem swoją aukcję to przybyłem żeby Ci pomoc.

adapter w exifie ma dane przysłona 1,4 ogniskowa 55mm
    działa to tak jak byś podpinał taki obiektyw ze stałą przysłoną 1,4 z ogniskową 55mm. tą płytkę przyklejasz do jakiegokolwiek adaptera z bagnetem EOS.
    w płytce jest układ elektroniczny symulujący podpięcie obiektywu EF

Zapraszam na PM po więcej szczegółów.

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

niby mam coś podobnego pozyczone od jednego zacnego nanoniera ale jakoś nie zauważyłem by mi potwierdzało ostrość w moim MTO-11 - z 30d działa a z 350 niestety odmówił współpracy - prawde mówiac za bardzo nie dociekałem gdzie pies moze byc pogrzebany

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

moje MTO 8/500 potwierdza poprawnie ale znając życie trzeba przetestować, może piny nie stykają może coś innego albo brak kontrastu na AF [śmiem wątpić]

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moje oba lusterka nie potwierdzają ostrości (Rubinary 300/4.5 i 500/5.6 - podejrzewam, że brak kontrastu, jak napisał enter, już wałkowane wielokrotnie). Za to z każdym "klasycznym" obiektywem jaki posiadam nie ma żadnego problemu.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Peri trzeba się kiedyś w weekend styknąć z naszymi MTO, jestem ciekaw jak z ostrością w twoich szkłach zdaję sobie sprawę że 10/1000 to faktycznie może być problem ale w jaśniejszych powinno działać chyba że nie ogniskują poprawnie - a wogóle to na jakiś manualny plenerek przed zimą

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to może jakoś jutro w okolicy południa? Według prognozy pogody ICM-u powinno być całkiem całkiem (tylko wysokie chmury, słońce powinno się przebić).
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uprawnienia umieszczania postów