do backupu duzej ilosci zdjec to jedynie drugi taki sam dysk i mirror !!!!!!!!!!!
szybko, tanio i bezpiecznie !!
raz na tydzien podlaczyc dysk zewnetrzny sync i do szuflady !!!!!
MS Synctoy poradzi sobie z synchronizacja !!
do backupu duzej ilosci zdjec to jedynie drugi taki sam dysk i mirror !!!!!!!!!!!
szybko, tanio i bezpiecznie !!
raz na tydzien podlaczyc dysk zewnetrzny sync i do szuflady !!!!!
MS Synctoy poradzi sobie z synchronizacja !!
czy istnieje program który tworzył by miniatury katalogując je w taki sposób ..
chodzi mi o to że zapisuje zdjęcia do analogicznych podkatalogów z jakich otworzył .. jeżeli tak to proszę o nazwę programu ..
dobrze by było jak by do nazwy miniatur można było dodać jakiś człon (np nr płyty na jaką będzie sie archiwizować oryginalne zdjęcia)
Ostatnio edytowane przez ukasus ; 29-12-2007 o 15:48
Eos system
WhereIsIt ( http://www.whereisit-soft.com/ ) działa dokładnie tak jak chcesz. Masz liste płyt, rozwijasz, widzisz foldery a w nich minitury zdjęć. W WhereIsIt brakuje mi tylko rozbudowanej funkcji szukania wg. danych EXIFa. Co prawda zgrywa on EXIFy zdjęć ale z tego co widze robi to w formie "tekstowej". Nie można wyszukiwać zdjęć określając np. konkretne ISO, model aparatu, nie można filtrować wg. ogreślonych kryteriów.
Fotostation strasznie mi sie nie podoba. Nie wiem o co w nim chodzi, głupio tworzy miniatury w folderach kiedy WhereIsIt ma jeden duży pliczek do któego pakuje wszystkie dane. Może wyszło na rynek coś nowego? Może ktoś coś poleci?
A działa z canonowskimi RAWami *.CR2?WhereIsIt ( http://www.whereisit-soft.com/ ) działa dokładnie tak jak chcesz.
OK - EDIT:
Sciągnąłem WII, zaznaczam nowy katalog, nowy dysk, wybieram płytkę np. A1 (katalogi z rawami) kilkam OK i program sie wyłącza.. czy coś robię źle?
Ostatnio edytowane przez Eryk ; 29-12-2007 o 21:54
Akurat RAWy zgrywane z płyty są jeszcze z 350D
Nie wiem co było - ściągnąłem program tym razem ze strony IDG.pl nie z oficjalnej - i jak na razie idzie ok. (wersja chyba starsza -> 3.8)
Jakie są ograniczenia wersji shareware?
Jak na razie sobie wyprobuję... jest sens rejerstrować? (bodajże 40$ za 1-4 stanowisk)
EDIT:
Jak zgram pierwszą płytke, zobacze czy obsługuje RAWy z 40D.
Ostatnio edytowane przez Eryk ; 29-12-2007 o 23:07
ja zacząłem archiwizować za pomocą fotoloadera i lightrooma. zgrywam foty na dysk fotoloaderem, importuję je w LR, więc datami mam wszystko fajnie poukładane w formie drzewka, do tego przy imporcie dodaję standardowe dane ITPC(kto zrobił fotę itd) i potem szczegółowe(czyli słowa kluczowe). Jak się na dysku uzbiera 4 GB to nagrywam te katalogi na płytkę, drukuję na niej nazwy katalogów (czyli daty) i chowam do segregatora z innymi takimi płytami i filmami oraz slajdami. proste - chyba- i skuteczne.
LR mam wyszukiwarkę słów kluczowych - można w niej też ograniczyć zakres wyszukiwania datami jakie nas interesują. no i można szukać też po samych datach czy danych z exifa. obsługuje RAW i sRAWy z 40d.
hmm ściągnąłem traila ligtrooma .. i nie ma tam chyba opcji by tworzyło automatycznie katalogi do miniatur tak samo jak maja oryginalne zdjecia
.. jak zaznaczę katalog z oryginalnymi rozmiarami plus wszystkie w nim zawarte do miniaturyzacji.. to wszystkie miniatury wrzuca razem do jednego katalogu.. pomijając strukturę katalogów oryginału
Eos system