Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Katalog zdjęć

sznerchu
    Guest

Domyślnie

do backupu duzej ilosci zdjec to jedynie drugi taki sam dysk i mirror !!!!!!!!!!!

szybko, tanio i bezpiecznie !!
    raz na tydzien podlaczyc dysk zewnetrzny sync i do szuflady !!!!!

MS Synctoy poradzi sobie z synchronizacja !!

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

czy istnieje program który tworzył by miniatury katalogując je w taki sposób ..
    chodzi mi o to że zapisuje zdjęcia do analogicznych podkatalogów z jakich otworzył .. jeżeli tak to proszę o nazwę programu ..

dobrze by było jak by do nazwy miniatur można było dodać jakiś człon (np nr płyty na jaką będzie sie archiwizować oryginalne zdjęcia)
    Ostatnio edytowane przez ukasus ; 29-12-2007 o 15:48
    Eos system

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    czy istnieje program który tworzył by miniatury katalogując je w taki sposób ..
    chodzi mi o to że zapisuje zdjęcia do analogicznych podkatalogów z jakich otworzył .. jeżeli tak to proszę o nazwę programu ..

dobrze by było jak by do nazwy miniatur można było dodać jakiś człon (np nr płyty na jaką będzie sie archiwizować oryginalne zdjęcia)
    WhereIsIt ( http://www.whereisit-soft.com/ ) działa dokładnie tak jak chcesz. Masz liste płyt, rozwijasz, widzisz foldery a w nich minitury zdjęć. W WhereIsIt brakuje mi tylko rozbudowanej funkcji szukania wg. danych EXIFa. Co prawda zgrywa on EXIFy zdjęć ale z tego co widze robi to w formie "tekstowej". Nie można wyszukiwać zdjęć określając np. konkretne ISO, model aparatu, nie można filtrować wg. ogreślonych kryteriów.

Fotostation strasznie mi sie nie podoba. Nie wiem o co w nim chodzi, głupio tworzy miniatury w folderach kiedy WhereIsIt ma jeden duży pliczek do któego pakuje wszystkie dane. Może wyszło na rynek coś nowego? Może ktoś coś poleci?

Domyślnie

WhereIsIt ( http://www.whereisit-soft.com/ ) działa dokładnie tak jak chcesz.
    A działa z canonowskimi RAWami *.CR2?

OK - EDIT:
    Sciągnąłem WII, zaznaczam nowy katalog, nowy dysk, wybieram płytkę np. A1 (katalogi z rawami) kilkam OK i program sie wyłącza.. czy coś robię źle?
    Ostatnio edytowane przez Eryk ; 29-12-2007 o 21:54

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eryk Zobacz posta
    A działa z canonowskimi RAWami *.CR2?

OK - EDIT:
    Sciągnąłem WII, zaznaczam nowy katalog, nowy dysk, wybieram płytkę np. A1 (katalogi z rawami) kilkam OK i program sie wyłącza.. czy coś robię źle?
    Pamiętaj żeby zaznaczyć pluginy które mają być aktywne w czasie zgrywania zawartości płyty. Mi WhereIsIt czyta CR2 z 30D. Nie wiem jak z Twojej 40.

Domyślnie

Akurat RAWy zgrywane z płyty są jeszcze z 350D

Nie wiem co było - ściągnąłem program tym razem ze strony IDG.pl nie z oficjalnej - i jak na razie idzie ok. (wersja chyba starsza -> 3.8)

Jakie są ograniczenia wersji shareware?
    Jak na razie sobie wyprobuję... jest sens rejerstrować? (bodajże 40$ za 1-4 stanowisk)

EDIT:
    Jak zgram pierwszą płytke, zobacze czy obsługuje RAWy z 40D.
    Ostatnio edytowane przez Eryk ; 29-12-2007 o 23:07

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja zacząłem archiwizować za pomocą fotoloadera i lightrooma. zgrywam foty na dysk fotoloaderem, importuję je w LR, więc datami mam wszystko fajnie poukładane w formie drzewka, do tego przy imporcie dodaję standardowe dane ITPC(kto zrobił fotę itd) i potem szczegółowe(czyli słowa kluczowe). Jak się na dysku uzbiera 4 GB to nagrywam te katalogi na płytkę, drukuję na niej nazwy katalogów (czyli daty) i chowam do segregatora z innymi takimi płytami i filmami oraz slajdami. proste - chyba - i skuteczne.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    ja zacząłem archiwizować za pomocą fotoloadera i lightrooma. zgrywam foty na dysk fotoloaderem, importuję je w LR, więc datami mam wszystko fajnie poukładane w formie drzewka, do tego przy imporcie dodaję standardowe dane ITPC(kto zrobił fotę itd) i potem szczegółowe(czyli słowa kluczowe). Jak się na dysku uzbiera 4 GB to nagrywam te katalogi na płytkę, drukuję na niej nazwy katalogów (czyli daty) i chowam do segregatora z innymi takimi płytami i filmami oraz slajdami. proste - chyba - i skuteczne.
    A jak wyszukujesz?
    Edit: Brawo za ITPC!
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 31-12-2007 o 00:23

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

LR mam wyszukiwarkę słów kluczowych - można w niej też ograniczyć zakres wyszukiwania datami jakie nas interesują. no i można szukać też po samych datach czy danych z exifa. obsługuje RAW i sRAWy z 40d.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

hmm ściągnąłem traila ligtrooma .. i nie ma tam chyba opcji by tworzyło automatycznie katalogi do miniatur tak samo jak maja oryginalne zdjecia
    .. jak zaznaczę katalog z oryginalnymi rozmiarami plus wszystkie w nim zawarte do miniaturyzacji.. to wszystkie miniatury wrzuca razem do jednego katalogu.. pomijając strukturę katalogów oryginału
    Eos system

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów