Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Katalog zdjęć

Iksrat
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    DO tej pory zdjecia ludzi mialam osobno na plytach (chtonologicznie) psow osobno, koni osobno, ale to takie trtoche poplatane jest i nie wiem czy nie lepiej zrobic wszystko w folderach/grupach
    Katalogowanie zdjęć za pomocą folderów, to wg mnie mrówcza robota, która nie tylko nie ułatwia życia, ale dosyć je komplikuje.
    Zróbmy mały eksperyment i wyobraźmy sobie w miarę najprostszą sytuację.
    Zakładamy, że pasjonujesz się konikami i pieskami i tylko im robisz zdjęcia.

Jeśli masz dwa zdjęcia: na jednym masz konika, a na drugim pieska, to - na "folderowy" sposób katalogowania - pierwsze zdjęcie umieszczasz w folderze "konik/koniki", a drugie w "piesek/pieski". Proste! Wiadomo, że w tym folderze są koniki, a w tamtym pieski - nie ma problemu przy wyszukiwaniu zdjęć. Skomplikujmy jednak sytuację o jeden stopień. Na zdjęciu masz jednocześnie konika i pieska i co wtedy robisz? Wrzucasz to samo zdjęci do obu folderów? Jeśli tak, to dublujesz, a jeśli nie, to albo wrzucasz zdjęcie tylko do jednego folderu i tym samym "tracisz" albo konika albo pieska w drugim (w późniejszym okresie ciężko będzie ogarnąć, gdzie co jest), albo zakładasz trzeci folder o nazwie "koniki i pieski". Jeśli zakładasz trzeci, to przy szukaniu np. konika masz już do przejrzenia dwa foldery, a nie jeden.
    A co, jeśli na zdjęciach jest więcej informacji? Trochę się to komplikuje i przestaje być przejrzyste.

Wkrótce, jeśli będziesz chciała, napiszę o katalogowaniu w ACDsee pro, chyba że, opanowałaś go już na tyle, że nie będziesz potrzebować pomocy. A może masz jakieś szczegółowe pytania?

Domyślnie

tak masz racje z tym ze jest tez minus potem jak chce przejrzec zdjecia z jakichs np zawodow jezdzieckich musze sobie przypomniec kiedy to bylo i szukac wg dat ale wiem co teraz powiesz;d jak dobrze opisze zdjecia to potem latwo znajde i ten argument za mna przemawia

co do katalogowania narazie ACDSee tak przejrzalam ale nie robie w nim nic powazniejszego bo mam tylko triala i nie chce sie przyzyczaic, skatalogowac wszystkiego a potem zostac z niczym hehe wiec narazie sprawdzam ten darowy co mam (phoa) w sumie na chwile obecna jest w miare ale sie zobaczy jak skoncze i najwyzej potem jak zobacze czego mib= w nim brakuje bede sie rozgladala za czyms lepszym i wtedy chyba ACDSee bedzie pioerwszy w kolejce ale i tak chetnie poczytam to co napiszesz o katalogowaniu w nim

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Czy PhoA widzi RAW-y (CR2) ?
    W opisie wygląda że nie.

Domyślnie

nie wiem bo jeszcze nie mam skad wziaac RAWów by sprawdzic

Domyślnie

donosze tylko ze moj Phoa nie widzi tychże Rawów (CR2) wiec zgadza sie z opisem...;/

a dodatkowo mnie jeszzce wkuryl bo wczoraj ialam ladnie wszysko pogrupowan zapisalam nja pewno zmiany a wchodze dzis i najpierw mam 0 zdjec....;/ a potem jk szukam jakichs i wpisze byle co to pojawiaja mi sie wszystkie w jednym, katalogu... paranoja ja jdnak chyba wezme sie za tego ACDSee

A mam pytanie odnosnie ACDSee bo w ktoryms z numerow FotoVIdeo byla pelna wersja ACDSee 5 czy on jest dobry i wystarczajaca do katalogowania jak te najnowsze? mozecie powiedziec mi czegi 5-tce brakuje?

Domyślnie

Pozwolę podpiąć się pod temat. Czy jest opcja włączenia podglądu 100% na stałe w FotoStatnion w Preview i Slideshow? Szukałem w ustawieniach, ale nie znalazłem
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Kilka Canonierek i rurek.
    Zapraszam www.ozminfoto.com

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów