Przetestuj jeszcze ACDSee Pro 2.5.333 - używam tego programu od wcześniejszej wersji, ale naprawdę jestem z niego zadowolony. Kosztuje 130 $ (masz 30 dni na wypróbowanie bez konieczności kupowania), ale wart tych pieniędzy. Testowałem wiele programów pod względem możliwości katalogowania zdjęć (FotoStation 6.0 - bardzo dobry i bardzo drogi, WhereIsIt, Lightroom 2.0 i jeszcze kilka innych) i najbardziej, pod względem estetycznym, funkcjonalnym i cenowym, odpowiada mi ACDSee Pro 2.
Masz możliwość katalogowania zdjęć za pomocą:
1) korzystania z narzędzi/bazy ACDSee (tworzenie katalogów, wprowadzania słów kluczowych i opisów do zdjęć)
2) korzystania z EXIF: edytowanie i wprowadzanie słów kluczowych, dodawanie komentarza itd.
3) korzystanie z IPTC: jw. plus wprowadzanie takich danych jak miejscowość, kraj, kategoria, wydarzenie, czyli wszystko to, co można edytować w IPTC
4) korzystania ze wszystkiego naraz.
Program świetnie sprawdza się przy dużej ilości zdjęć, a jak część z nich zarchiwizujesz na płytce, to program zachowuje informacje o tym i podpowie ci na której je masz.
Warto przetestować ten program.