Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
Jest jeszcze jedna sprawa. Kiedy palnik jest odchylony od położenia na wprost ustawia się na 50mm - to już wiemy. Natomiast wydaje mi się, że gdy lampa jest luzem to ustawia się na 35mm.
Czy dobrze dokręcasz ją do aparatu? Bo jeśli jest luźna, to może dziać się tak, że przy uchylaniu głowicy traci kontakt kontakt na stopce i przestaje "widzieć się" z aparatem. To by tłumaczyło te przeskoki pomiędzy 50 a 35mm.
Sprawdzę to! Być może jest jakaś różnica w szynach pomiędzy 300 a 350D i dlatego coś nie łączy?

Ehhh... chyba jednak coś nie ten teges ta Twoja lampa
Nie zdziwiłoby mnie to, w końcu ma już 10 lat...

Wyciąć z białej tektury i przyczepić gumką :-) Nic tu więcej nie wymyślisz :-) Wysokość "na oko" :-)
Fajnie, tylko powiedz mi jeszcze, co wtedy z mocą błysku? Bo z palnikiem na wprost, to lampa sobie regulowała, a skoro skierowany do góry ma zawsze 50 mm, to co w sytuacji, kiedy obiekt jest oddalony o 10 m, a innym razem o 2? Chyba mi nie powiesz, że musze stosować AEB błysku...

Instrukcja to nie Windows, nie ma update'ów :-)
A powinna! Trochę wstyd, żeby Canon do dzisiaj sprzedawał 380EX z instrukcją sprzed 10 lat. Aparaty się zmieniły, a sama lampa nie. (Nie wyszły przypadkiem nowe generacje? 380EX II?) Nie wyczytam z instrukcji, jak lampa zachowuje się z E-TTL II, albo z którymi cyfrowymi Canonami współpracuje - dalej dedykowana jest do EOS 50.