Cytat Zamieszczone przez karol.pilch Zobacz posta
Tak, tylko mój problem polega na tym, że nawet jeśli mam samą lampę (nie przykręconą do aparatu) i ją włączę, to faktycznie mruga 50 mm. Potem ustawię ją na 45 st. i zoom zmienia się na 35 mm. A potem jak przekręcę na 60 st. to nie zawsze zoom powraca do tych 50 mm...
Jest jeszcze jedna sprawa. Kiedy palnik jest odchylony od położenia na wprost ustawia się na 50mm - to już wiemy. Natomiast wydaje mi się, że gdy lampa jest luzem to ustawia się na 35mm.
Czy dobrze dokręcasz ją do aparatu? Bo jeśli jest luźna, to może dziać się tak, że przy uchylaniu głowicy traci kontakt kontakt na stopce i przestaje "widzieć się" z aparatem. To by tłumaczyło te przeskoki pomiędzy 50 a 35mm.

Wiem o tym, ale opisane problemy z zacinaniem się lampy występują wlaśnie wtedy, kiedy wciskam spust do połowy!
Ehhh... chyba jednak coś nie ten teges ta Twoja lampa

A tak na serio, uważam że uwzględniać cropa powinno body, a nie lampa. Czasami przy obiektywie kitowym wyświetla mi się przy 55 mm na lampie 50 mm, a czasami 70 mm!
Pewnie, że powinno body. Ale jak by wtedy wcisnąć klientom nowy ficzer w lampach? Marketing Canona to potęga...

P.S. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak zrobić sobie ten kartonik doczepiany gumką do lampy? Czytałem o tym, że jego szerokość ma odpowiadać palnikowi, ale co z wysokością?
Wyciąć z białej tektury i przyczepić gumką :-) Nic tu więcej nie wymyślisz :-) Wysokość "na oko" :-)

Aha, co z tą nową instrukcją? Znalazłem PDF-a w internecie, ale była taka jak moja - z 1996 roku.
Instrukcja to nie Windows, nie ma update'ów :-)