Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
Ufff... aleś wysmarował ;-)
Bo mam dość swoich eksperymentów z tą lampą i jestem ciekaw, czy inni mają na ten temat coś do powiedzenia. Dużo nas tu jednak na forum... :P

- jeśli głowica nie jest na wprost - palnik ustawia się się na 50mm i mruga z tyłu odpowiednia czerwona lampka,
Tak, tylko mój problem polega na tym, że nawet jeśli mam samą lampę (nie przykręconą do aparatu) i ją włączę, to faktycznie mruga 50 mm. Potem ustawię ją na 45 st. i zoom zmienia się na 35 mm. A potem jak przekręcę na 60 st. to nie zawsze zoom powraca do tych 50 mm...

- palnik niekoniecznie zoomuje wraz ze zmianą ogniskowej obiektywu. Jeśli aparat "odpoczywał" dłuzej niż kilka sekund, lampa przezoomuje palnik dopiero po wciśnięciu spustu "do połowy",
Wiem o tym, ale opisane problemy z zacinaniem się lampy występują wlaśnie wtedy, kiedy wciskam spust do połowy!

- 380EX/420EX/550EX nie uwzdlędniają cropa (dopiero 430EX/580EX uwzgledniają),
A 220EX? A tak na serio, uważam że uwzględniać cropa powinno body, a nie lampa. Czasami przy obiektywie kitowym wyświetla mi się przy 55 mm na lampie 50 mm, a czasami 70 mm!

PS. swoją 380EX opchnąłem, bo nie dało się bić w sufit przy pionowych kadrach. Kupiłem 430EX.
Gratuluję zakupu. Ja bym się chętnie zamienił na 420EX, tylko kto się na to zgodzi? Zauważyłem, że na Allegro chodzą w niedużej różnicy (czasem nawet 50 zł), tylko kto mi wtedy kupi 380EX, skoro za 50 zł więcej ma 420EX?

P.S. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak zrobić sobie ten kartonik doczepiany gumką do lampy? Na forum nic nie znalazłem, a jedyny link do forum nie działa. Nawet nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, ale wielu fotoreporterów stosuje tę sztuczkę. Tak na szybko wyciąłem sobie z białego grubego papieru kwadrat o boku 6,5 cm. Czytałem o tym, że jego szerokość ma odpowiadać palnikowi, ale co z wysokością?

Pozdrawiam. Aha, co z tą nową instrukcją? Znalazłem PDF-a w internecie, ale była taka jak moja - z 1996 roku.