Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Sprzedac reportaz

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

http://edytor.net/ - tam sie zakrec, obsluguja sporo gazet

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SenK Zobacz posta
    na co komu manifestacja z 2004r.
    No jak bierze w niej udział pewny kandydat na prazydenta i niesie flagę ze sfastyką to może się przydać...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta
    (...) no chyba, ze masz duzo lepsze fotki od reportera z redakcji.(...)
    A od kiedy to gazety przejmują się jakością zdjęcia? Przynajmniej z mojego doświadczenia wiem że wszystko idzie po znajomości. Biorą zdjęcia od swoich kompaktowców.

Odemnie Gazeta Krakowska wzieła jedno jedyne zdjęcie z "imprezy" we Wrocławiu - i to niezbyt wybitne - wysłałem im wiele lepszych.

Żeby było mało to zdjęcie podpisali innym nazwiskiem.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    Witam,
    ostatnio zastanawiam sie czy nie moglbym zarobic na swoich reportazach - na tych mniejszych czyli np z treningu kendo
    [ciach]
    W ktorej sekcji? Pokazesz? Cwiczylem w prapoczatkach polskiego Kendo.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie pokaze bo jak sie okazalo goscie jeszcze nie maja zakupionych "zbroi" i musze poczekac do marca a sekcja jest rzeszowska - nowo powstajaca

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    A od kiedy to gazety przejmują się jakością zdjęcia? Przynajmniej z mojego doświadczenia wiem że wszystko idzie po znajomości. Biorą zdjęcia od swoich kompaktowców.

Odemnie Gazeta Krakowska wzieła jedno jedyne zdjęcie z "imprezy" we Wrocławiu - i to niezbyt wybitne - wysłałem im wiele lepszych.

Żeby było mało to zdjęcie podpisali innym nazwiskiem.
    to co piszesz to niestety prawda. chociaz nie dziwie sie tez, bo goscie pracowali zeby dostac sie do redakcji i teraz nie chca zeby im odbierac chleb od ust. to jest wlasnie taka polityka redakchjna i dotycza ona tez dziennikarzy piszacych. a jezeli chodzi o jakosc zdjec czyli w duzej mierze sprzetu, to nie zarabia sie tam az tyle zeby pozwolic sobie na caly nowy sprzet. w redakcji w ktorej krecilem sie chwile byl jeden nikon d 70 z 3 letnim stazem, kitem, stalka 20mm i tele 80-200 plus sb-800, a drugi foto mial 10d, 17-40 i tele w naprawie.
    i z tego co wiem to z prawem prasowym i autorskim roznie to bywa ale podobno agora podchodzi do tego bardzo powaznie.
    Ostatnio edytowane przez schabu ; 24-11-2006 o 16:21
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    A od kiedy to gazety przejmują się jakością zdjęcia? Przynajmniej z mojego doświadczenia wiem że wszystko idzie po znajomości.
    no wlasnie nie wiem, bo jakos nigdy nie obcowalem z tym tematem. Sadzilem ze, zeby byc fotoreporterem trzeba reprezentowac jakis przezwoity poziom a nei tylko trzaskac seriami. Oczywiscie sa przypadki, ze strzelanie seria jest konieczne ale wg mnie dobranie odpowiedniego kadru i ciekawe ujecie jest o niebo wazniejsze niz klepniecie fotki "z partyzanta" bo akurat redakcja chce zdjecie z konkretnej imprezy. Nie siedze w swiecie fotoreporterow prasowych wiec nei wiem jakie sa realia. Byc moze moje wyobrazenia sa nieco wyimaginowane i dalekie od rzeczywiscosci...

pzd(sl)r,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrek Zobacz posta
    (...)Sadzilem ze, zeby byc fotoreporterem trzeba reprezentowac jakis przezwoity poziom a nei tylko trzaskac seriami.(...)
    Niekoniecznie

Przykład jednej i tej samej imprezy - mianowicie 11 listopada w Tarnowie:

"Fotoreporter" Gazety Krakowskiej z doskoku:
    http://www.timi.pl/index.php?option=.../20061111_001/

^^ Zrzucona CAŁA karta z aparatu srednio setka zdjęć Każda galeria tak wygląda - prawie jak klip filmowy

Poniżej dla porównania fotki:

Moje (zrobiłem tylko kilka bo testowałem nowa 70-200/2.8):
    http://www.tarnow.pl/galeria/galeria_908/index.php

Fotki Topola (PAP)
    http://www.tarnow.pl/galeria/galeria_905/index.php

Moje + kolegi nikoniarza
    http://www.tarnow.net.pl/index.php?p...domosc&id=4597

Takie czasy - ze w gazecie potrafią ukazywac sie fotki osoby kompletnie na fotografi sie nie znającej (sprzet Olek c750) a ja przez rok ze sprzetem jak w stopce i calkiem fajnymi (nie mnie to oceniac) zdjeciami nie chcieli.
    Może to też dlatego że 5zł za zdjęcie to dla mnie obraza
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Z reporterami gazetowymi jest tak, że oni o każdej porze dnia muszą być gotowi-niemal śpią z aparatem pod poduszką. Mają tak wiele tematów do wypstrykania, że nie zawsze wszystkie zdjęcia są na równym, świetnym poziomie. Fotoreporter zerwany nawet o 12 w nocy, już godzinę później powinien być gotowy do wyjazdu np. na jakąś wojnę. Za to należy im się szacuneczek. Szacunek dlatego, ze się dostali. A dostali się raczej nie ot tak sobie, tylko dlatego, że byli najlepsi. Pozatym po co gazeta ma płacić fotografowi, a potem dodatkowo komuś innemu za zdjęcia? Wychodzi dwa razy drożej.
    Tak jest w dużych gazetach, chociażby Wyborczej. Natomiast co do lokalnych, to ech... Tu jest problem, bo jakość zdjęć nie raz jest tragiczna w nich, a zdjęć od nikogo z zewnątrz nie chcą przyjąć... Tego już wytłumaczyć nie potrafię
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    ... Fotoreporter zerwany nawet o 12 w nocy, już godzinę później powinien być gotowy do wyjazdu np. na jakąś wojnę...
    Fajnie sie to czyta tyle ze jest to po prostu nieprawdziwe, przynajmniej tam gdzie sie toczy walka z udzialem armii z tzw "cywilizowanych" krajów.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

To miała być metafora Pamiętam, jak znajomy fotograf, zanim wyjechał do Libanu przez miesiąc wizę musiał załatwiać.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów