Cytat Zamieszczone przez izewa Zobacz posta
Właśnie stąd biorze się moje niezdecydowanie... właściwie każdy ma odrobinę inne zdanie spowodowane głównie posiadanym sprzętem i/lub umiejętnościami.
bo każdy jest też na innym etapie swojej "drogi rozwoju" - jeżeli taką podąża... :wink:

każdy początkujący (mający tylko zenita i 48mm) powie ci, że kit to marzenie, potem będą rady takie, jak nasze, potem ...., a na końcu jakiś zawodowiec stwierdzi, że liczy się tylko jego leica i jeden lensik 35mm. i każdy ma (swoją) rację.

Chciałabym aby ktoś otworzył wypożyczalnie sprzętu.
może ktoś z kolegów ci coś pożyczy... albo idź do sklepu albo na giełdę ze swoją kartą i porób trochę fotek, choć to nie to tak do końca...

Podobają mi się głównie portrety stąd zainteresowanie 50/1.8 50/1.4 i 85/1.8 aczkolwiek zastanawiam się czy użycie zoomu nie daje nam przewagi niespodziewanego zdjęcia i wtedy zainteresowanie już przenosi się na inne obiektywy.
tylko co ci z niespodzewanego ujęcia, skoro będzie ono nieostre bo AF nie zdążył albo poruszone, bo szkło za ciemne...

Prawda jest też taka że lubię ładne górskie lub morskie widoczki i je również chciałabym focić.
nie załatwisz wszystkiego jednym szkłem.

Jedno czego jestem pewna to to że chcę mieć maxymalnie jasne szkło bo to najbardziej przeszkadza mi w kicie który posiadam. A i to że obiektywy powyżej 2000 nie są nawet w strefie moich marzeń narazie ;-)
taaa, i ew. decyzję też na pewno będziesz musiała podjąć sama.
a poza tym kitem też można robić dobre zdjęcia