Ja mam jedynie doswiadczenia z dziecmi w wieku (2 klasa teraz, nie umiem sobie policzyc :P) chlopiec i dwa lata mlodsza dziewczynka. Pozuja grzeczniej niz dorosli![]()
Ja mam jedynie doswiadczenia z dziecmi w wieku (2 klasa teraz, nie umiem sobie policzyc :P) chlopiec i dwa lata mlodsza dziewczynka. Pozuja grzeczniej niz dorosli![]()
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Z moich skromnych doświadczeń wynika, że najważniejsza jest chwila, a ta niestety następuje najczęściej wtedy gdy aparatu nie ma pod rękąA jeśli już jest to często brakuje czasu by nadać zdjęciu dokładnie taki charakter jaki bym chciał, bo aby nie utracić tego "czegoś" trzeba natychmiast wciskać spust. Oto trzy z moich wielu prób
.
.
![]()
Właśnie o to mi chodzi... czasem gdy zacznę za długo kombinować przy kompozycji to tracę "chwilę" a czasem mam "chwilę", ale za to rozmytą lub źle przyciętąI BARDZO chciałabym wiedzieć jak robić zdjęcia, żeby jedno i drugie zsynchronizować
![]()
liquidsound - to już wiek na modelowe pozy! Choć czasem to ten etap kiedy dzieci nie chcę zdjęć bo już zaczyna się problem "źle wyszedłem - skasuj" - tak czy tak to masz szczęście, że chcą pozować ;-)
7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)
witam,
zawsze twierdziłem, że fotografowanie dzieci to najbardziej ekstremalny sport w tej branży - zdjęcia wyścigów F-1, rajdów, koszykówki czy samolotów to przy tym pikuś. i niestety dlatego dobry sprzęt to podstawa
o ile 350D, które masz, jakoś da radę, to z kitem będzie ciężko - nic nie wyjdzie, a zdjęcia z flashem - nie wypada (chyba, że masz 580EX i rozświetlisz o sufit całe pomieszczenie).
kup albo pożycz choć 50/f1.8 i zobaczysz, jaka jest kolosalna róznica. oczywiście jest sporo innych lepszych szkieł i z szybszym AF (85/1.8, 50/1.4, 70-200/2.8 etc.), ale na początek powinno wystarczyć.
gdy wiem, że będę focić dzieciaki, to tylko jasna stałka, nic innego - i iso 1600 też bez obaw. i wtedy jakoś wychodzi... muszę poszukać przykładów.
a ogólnie, to jest tak, jak już wszyscy doradzali: najlepiej, jak dziecko jest czymś zajęte, bawi się z innymi dziećmi - wtedy można się przyczaić i (z daleka) pstryknąć kilka fotek - potem przygotować się i.... zawołać po imieniu. gdy spojrzy - pociągnąć seriami!![]()
pozdro.,
m.
Zgadzam się w 99%, to znaczy ze wszystkim oprócz 50/f1.8 (przynajmniej w wersji II). Niestety to szkło na dynamikę dzieciaczków często reaguje FF lub BF, co niestety natychmiast widać gdy się działa w okolicach f2. Ale najczęściej mam założony właśnie ten obiektyw
Myślę jednak o wersji 1.4 lub 85/1.8. Izewa - jeśli tylko możesz sobie pozwolić na lepszą stałkę to się nad 50/1.8 nawet nie zastanawiaj, ale popieram mxw w pełni - żadnych ciemnych zoomów!
Wiem, że z kitem to jest bardzo ciężkie zadanie, choć czasem mi się coś jednak uda, szczególnie gdy mam więcej światła "zastanego"
Proszę więc o przykłady, jeśli można to z zaznaczeniem jakim obiektywam było robione. Nie mam wielkich funduszy (żeby nie powiedzieć, że mam bardzo małe fundusze :wink: ) na ten cel i cały czas zastanawiam się co wybrać, więc może jakieś małe podpowiedzi![]()
też zgadzam się w 99%, tzn. wszystko jest prawdą: wolny AF, BF, FF, kiepski bokeh....... ale to jest tanie szkło i z tym dyskutować nie możemy.
no właśnie![]()
też o tym myślę, jasne, codziennie po kilka razy! 8)
ale to jest kwestia funduszy i priorytetów:
85/1.8 kosztuje ~1400,-
50/1.4 kosztuje ~1300,-
a "prawie" równie dobry:
50/1.8 kosztuje ~300,- - więc - jeżeli kasa decyduje - to wybór jest tylko jeden.
zaletą kita jest jedynie szeroki kąt - bo w pomieszczeniach jest za ciemny, a na dworze jest za krótki...
niemniej jednak jasne, że coś się może udać z dziećmi nawet kitem - ale jaśniejszym i szybszym obiektywem (choćby 50/1.8...) to "może" będzie duuuużo częsciej. no i jak się już uda trafić, to foto będzie dużo ładniejsze.
już za chwileczkę, już za momencik....
już zostało to powiedziane: canon ef 50 mm f/1.8 mk.II - ~300 zł - sprawdź na allegro.
pozdro.,
m.
Ostatnio edytowane przez izewa ; 28-11-2006 o 10:08
dziecko nieznane ;p zrobione kitem na tramwaju wodnym gdynia-hel (pogoda niedopisala ;/)
co do samego zdjecia - stan surowy bez PS a moznaby
wiem wiem zly kadr - smoczek nos kapturek ale coz ;p
a i zapomnialbym jako ze to moje 1 zdjecie na CB prosilbym choc o drobne slowo na pw albo i tu![]()
Ostatnio edytowane przez Skakun ; 14-09-2007 o 04:08