Pokaż wyniki od 1 do 10 z 966

Wątek: Fotografia dzieci

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja mam jedynie doswiadczenia z dziecmi w wieku (2 klasa teraz, nie umiem sobie policzyc :P) chlopiec i dwa lata mlodsza dziewczynka. Pozuja grzeczniej niz dorosli
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

radex
    Guest

Domyślnie

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że najważniejsza jest chwila, a ta niestety następuje najczęściej wtedy gdy aparatu nie ma pod ręką A jeśli już jest to często brakuje czasu by nadać zdjęciu dokładnie taki charakter jaki bym chciał, bo aby nie utracić tego "czegoś" trzeba natychmiast wciskać spust. Oto trzy z moich wielu prób

.

.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radex Zobacz posta
    Z moich skromnych doświadczeń wynika, że najważniejsza jest chwila, a ta niestety następuje najczęściej wtedy gdy aparatu nie ma pod ręką A jeśli już jest to często brakuje czasu by nadać zdjęciu dokładnie taki charakter jaki bym chciał, bo aby nie utracić tego "czegoś" trzeba natychmiast wciskać spust.
    Właśnie o to mi chodzi... czasem gdy zacznę za długo kombinować przy kompozycji to tracę "chwilę" a czasem mam "chwilę", ale za to rozmytą lub źle przyciętą I BARDZO chciałabym wiedzieć jak robić zdjęcia, żeby jedno i drugie zsynchronizować

liquidsound - to już wiek na modelowe pozy! Choć czasem to ten etap kiedy dzieci nie chcę zdjęć bo już zaczyna się problem "źle wyszedłem - skasuj" - tak czy tak to masz szczęście, że chcą pozować ;-)
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez izewa Zobacz posta
    Właśnie o to mi chodzi... czasem gdy zacznę za długo kombinować przy kompozycji to tracę "chwilę" a czasem mam "chwilę", ale za to rozmytą lub źle przyciętą I BARDZO chciałabym wiedzieć jak robić zdjęcia, żeby jedno i drugie zsynchronizować
    witam,
    zawsze twierdziłem, że fotografowanie dzieci to najbardziej ekstremalny sport w tej branży - zdjęcia wyścigów F-1, rajdów, koszykówki czy samolotów to przy tym pikuś. i niestety dlatego dobry sprzęt to podstawa

o ile 350D, które masz, jakoś da radę, to z kitem będzie ciężko - nic nie wyjdzie, a zdjęcia z flashem - nie wypada (chyba, że masz 580EX i rozświetlisz o sufit całe pomieszczenie).

kup albo pożycz choć 50/f1.8 i zobaczysz, jaka jest kolosalna róznica. oczywiście jest sporo innych lepszych szkieł i z szybszym AF (85/1.8, 50/1.4, 70-200/2.8 etc.), ale na początek powinno wystarczyć.

gdy wiem, że będę focić dzieciaki, to tylko jasna stałka, nic innego - i iso 1600 też bez obaw. i wtedy jakoś wychodzi... muszę poszukać przykładów.

a ogólnie, to jest tak, jak już wszyscy doradzali: najlepiej, jak dziecko jest czymś zajęte, bawi się z innymi dziećmi - wtedy można się przyczaić i (z daleka) pstryknąć kilka fotek - potem przygotować się i.... zawołać po imieniu. gdy spojrzy - pociągnąć seriami!
    pozdro.,
    m.

radex
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    kup albo pożycz choć 50/f1.8 i zobaczysz, jaka jest kolosalna róznica. oczywiście jest sporo innych lepszych szkieł i z szybszym AF (85/1.8, 50/1.4, 70-200/2.8 etc.), ale na początek powinno wystarczyć.
    gdy wiem, że będę focić dzieciaki, to tylko jasna stałka, nic innego - i iso 1600 też bez obaw. i wtedy jakoś wychodzi... muszę poszukać przykładów.
    Zgadzam się w 99%, to znaczy ze wszystkim oprócz 50/f1.8 (przynajmniej w wersji II) . Niestety to szkło na dynamikę dzieciaczków często reaguje FF lub BF, co niestety natychmiast widać gdy się działa w okolicach f2. Ale najczęściej mam założony właśnie ten obiektyw Myślę jednak o wersji 1.4 lub 85/1.8. Izewa - jeśli tylko możesz sobie pozwolić na lepszą stałkę to się nad 50/1.8 nawet nie zastanawiaj, ale popieram mxw w pełni - żadnych ciemnych zoomów!

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

witam,
    zawsze twierdziłem, że fotografowanie dzieci to najbardziej ekstremalny sport w tej branży - zdjęcia wyścigów F-1, rajdów, koszykówki czy samolotów to przy tym pikuś. i niestety dlatego dobry sprzęt to podstawa

o ile 350D, które masz, jakoś da radę, to z kitem będzie ciężko - nic nie wyjdzie, a zdjęcia z flashem - nie wypada (chyba, że masz 580EX i rozświetlisz o sufit całe pomieszczenie).

Wiem, że z kitem to jest bardzo ciężkie zadanie, choć czasem mi się coś jednak uda, szczególnie gdy mam więcej światła "zastanego"

Proszę więc o przykłady, jeśli można to z zaznaczeniem jakim obiektywam było robione. Nie mam wielkich funduszy (żeby nie powiedzieć, że mam bardzo małe fundusze :wink: ) na ten cel i cały czas zastanawiam się co wybrać, więc może jakieś małe podpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zgadzam się w 99%, to znaczy ze wszystkim oprócz 50/f1.8 (przynajmniej w wersji II) . Niestety to szkło na dynamikę dzieciaczków często reaguje FF lub BF, co niestety natychmiast widać gdy się działa w okolicach f2.
    też zgadzam się w 99%, tzn. wszystko jest prawdą: wolny AF, BF, FF, kiepski bokeh....... ale to jest tanie szkło i z tym dyskutować nie możemy.

Ale najczęściej mam założony właśnie ten obiektyw
    no właśnie

Myślę jednak o wersji 1.4 lub 85/1.8.
    też o tym myślę, jasne, codziennie po kilka razy! 8)
    ale to jest kwestia funduszy i priorytetów:
    85/1.8 kosztuje ~1400,-
    50/1.4 kosztuje ~1300,-
    a "prawie" równie dobry:
    50/1.8 kosztuje ~300,- - więc - jeżeli kasa decyduje - to wybór jest tylko jeden.

Wiem, że z kitem to jest bardzo ciężkie zadanie, choć czasem mi się coś jednak uda, szczególnie gdy mam więcej światła "zastanego"
    zaletą kita jest jedynie szeroki kąt - bo w pomieszczeniach jest za ciemny, a na dworze jest za krótki...

niemniej jednak jasne, że coś się może udać z dziećmi nawet kitem - ale jaśniejszym i szybszym obiektywem (choćby 50/1.8...) to "może" będzie duuuużo częsciej. no i jak się już uda trafić, to foto będzie dużo ładniejsze.

Proszę więc o przykłady
    już za chwileczkę, już za momencik....

Nie mam wielkich funduszy (żeby nie powiedzieć, że mam bardzo małe fundusze :wink: ) na ten cel i cały czas zastanawiam się co wybrać, więc może jakieś małe podpowiedzi
    już zostało to powiedziane: canon ef 50 mm f/1.8 mk.II - ~300 zł - sprawdź na allegro.
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

już za chwileczkę, już za momencik....
    Ok, poczekam, tylko wiedz, że jestem pamiętliwa

już zostało to powiedziane: canon ef 50 mm f/1.8 mk.II - ~300 zł - sprawdź na allegro.
    To jest jedyne szkło, którego się "boję" ;-) , jest tak wiele negacji na jego temat, więc boję się że po nim zniechęcę się do wymiany obiektywów i już całe życie będę robić kitem...:-(
    Ostatnio edytowane przez izewa ; 28-11-2006 o 10:08

Dopiero zaczyna Awatar Skakun
    Miasto
    Rumia - Gdynia

Domyślnie

dziecko nieznane ;p zrobione kitem na tramwaju wodnym gdynia-hel (pogoda niedopisala ;/)

co do samego zdjecia - stan surowy bez PS a moznaby
    wiem wiem zly kadr - smoczek nos kapturek ale coz ;p

a i zapomnialbym jako ze to moje 1 zdjecie na CB prosilbym choc o drobne slowo na pw albo i tu
    Ostatnio edytowane przez Skakun ; 14-09-2007 o 04:08

Uprawnienia umieszczania postów