Pokaż wyniki od 1 do 10 z 966

Wątek: Fotografia dzieci

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ... tylko co ci z niespodzewanego ujęcia, skoro będzie ono nieostre bo AF nie zdążył albo poruszone, bo szkło za ciemne...
    Myślisz, że jasne szkło jest rozwiązaniem, i zrobisz nim więcej udanych zdjęć niż ciemnym, nie jestem tego taki pewien. Jednym z problemów jest mała GO, naprawdę trzeba dużej wprawy żeby taką mała GO operować w portrecie i jeszcze do tego dobrze kadrować zdjęcie. Tutaj przykład zdjęcia gdzie cała twarz nie zmieściła się w GO.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam Zobacz posta
    Myślisz, że jasne szkło jest rozwiązaniem, i zrobisz nim więcej udanych zdjęć niż ciemnym, nie jestem tego taki pewien.
    no akurat jestem pewien, bo widzę swoją statystykę....

Jednym z problemów jest mała GO, naprawdę trzeba dużej wprawy żeby taką mała GO operować w portrecie i jeszcze do tego dobrze kadrować zdjęcie.
    nie, no to wiadomo i to jest jasne jak słońce :cool:
    zawsze jest coś za coś.

tyle tylko, że jasne szkło możesz domknąć do np. f/3.2 ... f/4.0 i już masz przyzwoite GO, a w zumiku musisz domknąć do f/8.0, żeby w ogóle było ostro (no może trochę przesadziłem :wink - i teraz spróbuj zrobić - mówimy o ruchliwym dziecku - w pokoju zdjęcie bez lampy na f/8.0

Tutaj przykład zdjęcia gdzie cała twarz nie zmieściła się w GO.
    ale zdjęcie i tak jest udane.
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bo każdy jest też na innym etapie swojej "drogi rozwoju" - jeżeli taką podąża... :wink:

każdy początkujący (mający tylko zenita i 48mm) powie ci, że kit to marzenie, potem będą rady takie, jak nasze, potem ...., a na końcu jakiś zawodowiec stwierdzi, że liczy się tylko jego leica i jeden lensik 35mm. i każdy ma (swoją) rację.
    Oczywiście masz rację i dlatego tak trudno zdecydować się od czego zacząć.

nie załatwisz wszystkiego jednym szkłem.
    Tyle to już niestety wiem, choć byłoby fajnie gdyby było inaczej:wink: chodziło mi raczej o to, że lubię focić różne obrazki, więc i tak prędzej czy później będę chciała dokupic kolejny obiektyw. Nie wybieram więc między zoomem a np. 85/1.8 a raczej między kolejnością ich zakupu, która w moim przypadku wyniesie przynajmniej rok

Myślisz, że jasne szkło jest rozwiązaniem, i zrobisz nim więcej udanych zdjęć niż ciemnym, nie jestem tego taki pewien. Jednym z problemów jest mała GO, naprawdę trzeba dużej wprawy żeby taką mała GO operować w portrecie i jeszcze do tego dobrze kadrować zdjęcie. Tutaj przykład zdjęcia gdzie cała twarz nie zmieściła się w GO.
    Fakt, ale za to jakie piękne portrety wychodzą z taką GO! :razz: Może i w Twoim przykładzie nie jest dokładnie tak jak być powinno, ale fotka jest mimo wszystko bardzo przyjemna. A w końcu chyba można nauczyć się pracy z każdym obiektywem...
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Domyślnie

50/1.4 przymkniete o 2/3 stopa, bez post processing (oczywiscie nie cala twarz jest w GO, ale jedno oko jest i to wystarczy):
    Ostatnio edytowane przez KKE ; 10-12-2006 o 00:44
    1D i obiektywy Canona

Domyślnie

Myślisz, że jasne szkło jest rozwiązaniem, i zrobisz nim więcej udanych zdjęć niż ciemnym, nie jestem tego taki pewien. Jednym z problemów jest mała GO, naprawdę trzeba dużej wprawy żeby taką mała GO operować w portrecie i jeszcze do tego dobrze kadrować zdjęcie.
    Juz przy odleglosci od fotografowanego dziecka 2m, glebia ostrosci przy 50/1.8 nawet w aparacie APS-C (10/20/30/300/350/400D) wyniesie ponad 10cm (przy 1.4 ok 2cm mniej), a wiec zrobienie fajnego zdjecia nie bedzie wymagac jakis szczegolnych umiejetnosci.
    1D i obiektywy Canona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKE Zobacz posta
    Juz przy odleglosci od fotografowanego dziecka 2m, glebia ostrosci przy 50/1.8 nawet w aparacie APS-C (10/20/30/300/350/400D) wyniesie ponad 10cm (przy 1.4 ok 2cm mniej), a wiec zrobienie fajnego zdjecia nie bedzie wymagac jakis szczegolnych umiejetnosci.
    No to ja mam problemy, aby przy tak małej głębi ustawić ostrość na oko, potem przekadrować tak żebym miał kadr i GO jaką chciałem Trzeba zrobić to w ułamku sekundy, nieznaczne poruszenie aparatem w przód lub tył i już nam ucieka GO. Można wcześniej zmienić punkt ustawiania ostrości, tak aby nie trzeba było przekadrować, ale to też nie zawsze się sprawdza.

Uprawnienia umieszczania postów