Co do HDR-ów to mam bardzo mieszane uczucia, bardzo wiele z nich wygląda nienaturalnie jeśli chodzi o przejścia tonalne i nasycenie kolorów. Nawet te przywoływane tu jako robione przez speców od HDR-ów budzą moje wątpliwości. Sporo z nich wygląda jakby były doświetlane dodatkowymi selektywnymi źródłami światła i dodatkowo jeszcze miejscami podkolorowane. Zagubione są często relacje cień i barwa. Wg. mnie nadają się świetnie do folderów reklamowych biur podróży, ale przeważnie nie odzwierciedlają rzeczywistych warunków oświetleniowych w zastanej scenie. Są bardziej fotomontażem, czy też życzeniem fotografa, niż wynikiem jego pracy przy odnalezieniu optymalnego naświetlenia dla danej sceny.
Takie sobie cukiereczki ... słodkie, że aż smaku nie czuć.
Na wyjarane niebo to nawet sam Photosratrix nie pomoze. Tak na marginesie to takie sobie srednie rezultaty w nim wychodza. To juz wole HDR'a rzezbic w peesie. Tam przynajmniej sam zadecyduje co ma byc rozjasnione/przyciemnione a co nie.
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele
U mnie działają, a tu jest cz. III
http://www.fotal.pl/artykul/HDR_DRI_..._doc13669.html
Canon 40D + BG-E2 | Canon EOS 100 | EF 50 1.8 Mk I | EF 28-135 IS USM + UV (0) Hoya | EF 70-210 USM
10GB w CF-kach | Lowepro Stealth Reporter 200 AW Mk I | Olympus C4000Z
tyle że photomatix a nie photomartix jest programem o tyle zaawansowanym i pozwala w krótszym czasie wykonać takie połączenia obrazów na jakie w Psie trzeba by kilku godzin aby prawidłowo połączyć, poza tym nie sam photomatix HDR czyni a jedynie pomaga dobrze zmapować połączone klatki, ja osobiście po mapowaniu klatek i tak wszystko dalej obrabiam w Psie, który pozwala na edycję na warstwach i maskach oraz stosowaniu innych umiejętnych technik. Phtomatix natomiast ma świetne modyfikatory i umiejętne ich zastosowanie potrafi naprawdę osiągnąć wspaniałe efekty.
przykładem może być to zdjęcie, które nie ujawnia że zdjęcie było ostro miksowane a posiada bardzo szeroki zakres tonalny:
lub HDR nocny gdzie zawsze bardziej uwidocznione są mapowania klatek
ogólnie stosowanym i bardzo ciekawym sposobem jest equalizacja tonów po czy w Psie odpowiednie ich wyprowadzenie (czyt. płaskie zdjęcie z równym światłami lekko przyciemnionymi cieniami i płaskimi półtonami) następnie intensywne mieszanie warst na overlay lub softlight z jednoczesnym zdjemowaniem koloru.
innym bardzo skutecznym efektem przy tworzeniu HDRu jest improwizowanie rozpiętości
która się okazuje nie wystarczająco szeroka, bardziej dotyczy to problemu DRI jest symulowanie dodatkowej rozpiętości programami typu "shadow -highlight" oraz "shadow illuminator", które to rozświetlają cienie i niwelują światła.
Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 19-02-2008 o 02:31
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Rzeźbić nie rzeźbić, ale spróbować warto w Photomatixie, zwłaszcza, że w wersji beta jest możliwość zapisu i obróbki pliku w ProPhoto, a dopiero później można pobawić się w PSie (oczywiście możliwość zapisu w TIFFie 16bit).
Zachęcam do próbowania - link już był na CB podawany, ale podam jeszcze raz.
http://www.hdrsoft.com/download/beta/win30.html
http://www.hdrsoft.com/download/beta/mac30.html
Poniżej przykład Photomatixa wersji beta 12 w porównaniu z PS Shadow/Highligt z jednego pliku RAW.
Pomijam balans bieli ponieważ zawsze można to zmienić, a w każdym przypadku był ustawiony (w sofcie) na auto. Nie bawiłem się innymi suwakami poza wymienionymi.
Oryginał: DPP - skalowanie i konwersja do sRGB w PS
Photomatix: Wczytany RAW, zapis do tiff (ProPhoto, 16bit), skalowanie i konwersja do sRGB w PS
PS: Wczytany obraz z DPP (taki jak oryginał), tylko shadow/higlight, skalowanie i konwersja do sRGB w PS
Oczywiście można wyciągnąć więcej, ponieważ w powyższych przypadkach nie poprawiałem kontrastu i innych istotnych rzeczy, ale sam fakt, że gdyby pobawić się w maski i mieszanie warstw, efekt pracy można sobie wyobrazić.
Muszę spróbować złożyć sobie HDRa z kilku ujęć.
Oj będzie zabawa z tym Photomatixem![]()
Tak dla ciekawskich dwukrotne potraktowanie Photomatixem tyle, że suwak "kolor" poruszyłem bardziej w prawo ocieplając barwy.
PS. Jak się więcej nauczę to wrzucę jakiś tutorial dlapoczątkujących.
Ostatnio edytowane przez Jacek Deka ; 19-02-2008 o 13:59
Fajnie wyszło tylko ta winieta przy dachch trochę dziwnie wygląda - od czego to?
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D