Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Macro: Sigma vs Canon vs Tamron

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdy kupowałem 180-tke wówczas 150-tki nie było w ofercie. Foci mi się bardzo komfortowo ze 180-tką a jasność 2.8 vs. 3.5 nie ma dla mnie w tych szkłach tak istotnego znaczenia - do makro nieprzydatne. Do innych celów używam jaśniejszych dwóch szkieł (te w stopce). Ale wracając do wyboru Dario - sądzę, że szybko się przekona, że do makro ta 50-tka jest po prostu za krótka.

Dario
    Guest

Domyślnie

Wybór dokonany i odwrotu już nie ma

Jak będzie okaże się w praniu, jednak jako typowy amator fotografii na początek myślę, że takie szkiełko będzie optymalne - w przyszłości pomyśli się o czymś lepszym

- Jeśli już jesteśmy przy fotografii makro to co sądzicie o stosowaniu soczewek ?
    - Wiem przy 180-tkach takie coś jest zbędne , jednak przy mojej (już niedługo) 50-tce dobrym rozwiązaniem będzie nabycie soczewek ?
    - Jakie firmy polecacie ?
    - Jak się ma stosowanie soczewek do jakości zdjęć ?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dario
    - Jeśli już jesteśmy przy fotografii makro to co sądzicie o stosowaniu soczewek ?
    - Wiem przy 180-tkach takie coś jest zbędne , jednak przy mojej (już niedługo) 50-tce dobrym rozwiązaniem będzie nabycie soczewek ?
    ...
    - Jak się ma stosowanie soczewek do jakości zdjęć ?
    Pomimo, że mam 180-tke to nie zrezygnowałem z dalszego powiększania skali odwzorowania tj. > 1:1 i dlatego pewnego razu dokręciłem soczewkę +4 D (chyba Hama, nie pamiętam dobrze). Efekt był marny! Fatalny spadek ostrości w centrum kadru no i duże (za duże) rozmycie na brzegach. A więc zanabyłem komplet pierścieni makro MARUMI. I to było to! W ogóle nie ma co porównywać z soczewką, którą odrzuciłem precz.
    Ale jak przeszukasz forum to znajdziesz użytkowników, którzy z powodzeniem korzystają z soczewek.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Pomimo, że mam 180-tke to nie zrezygnowałem z dalszego powiększania skali odwzorowania tj. > 1:1 i dlatego pewnego razu dokręciłem soczewkę +4 D (chyba Hama, nie pamiętam dobrze). Efekt był marny! Fatalny spadek ostrości w centrum kadru no i duże (za duże) rozmycie na brzegach. A więc zanabyłem komplet pierścieni makro MARUMI. I to było to! W ogóle nie ma co porównywać z soczewką, którą odrzuciłem precz.
    Ale jak przeszukasz forum to znajdziesz użytkowników, którzy z powodzeniem korzystają z soczewek.
    mając 180 kę możesz sobie na pierścienie pozwolić, one strasznie skracają ogniskową i nie wiem, jak by ona przy 50mm wyglądała

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    mając 180 kę możesz sobie na pierścienie pozwolić, one strasznie skracają ogniskową i nie wiem, jak by ona przy 50mm wyglądała
    Nie wiem, hm... czytając TEN artykuł wychodzi, ze jeżeli do obiektywu 50mm zastosujemy np. pierścień 50mm to efektywna długość ogniskowej wyniesie 100mm (FL). Więc co oznacza cyt.: "skracają ogniskową"?

Dario
    Guest

Domyślnie

Już nowe szkiełko zostało zamocowane, przetestowane i gra gitara

Fakt AF jest dość głośny, ale początkowe ogólne wrażenie jak najbardziej pozytywne

Dzięki wszystkim za wskazówki !!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    Nie wiem, hm... czytając TEN artykuł wychodzi, ze jeżeli do obiektywu 50mm zastosujemy np. pierścień 50mm to efektywna długość ogniskowej wyniesie 100mm (FL). Więc co oznacza cyt.: "skracają ogniskową"?
    Próbuje to zrozumieć i jedyne co ma sens to to, że "efektywna ogniskowa" to dla nich tylko suma ogniskowej obiektywu + grubości pierścieni. Jaki to ma związek z ogniskową jest zupełnie niejasne. Jasne, że ma to związek ze skalą odwzorowania (nawet dość prosty), ale żeby to tak nazwać? Nie rozumiem chyba.

[ Dodano: 29-12-04, 16:12 ]
    Tytus, chodziło ci o to, że ostrzy z b. bliska?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Swego czasu na preclach przeprowadzilem ciekawe dywagacje na temat roznych akcesoriow makro, mysle ze warto poczytac. Oczywiscie to czysta teoria, poparta w kilku przypadkach zmudnymi obliczeniami z zastosowaniem kluczowych w tej dziedzinie fotografii wzorow (jeden z forumowiczow tutaj powinien czuc sie jak ryba w wodzie :wink.

Tu jest link do dyskusji:
    http://tinyurl.com/4n9zb

Wszystkim, ktorzy lubia podrazyc temat z olowkiem i kartka w reku ;-) polecam podany przez Marka Wyszomirskiego link do "Fotografii Przyrodniczej" - bardzo mily wieczor spedzilem przegladajac te porady i obliczajac ich efekty ;-)

Co prawda ostatecznie nie postapilem zgodnie z wyciagnietymi z tej dyskusji wnioskami i zakupilem 100/2.8... ale to tylko dlatego, ze oprocz "zawodowych" zastosowan zamierzam na wiosne sprawdzic czy wkreci mnie uganianie sie za bzykami Co nie znaczy, ze konkluzje tej dyskusji sobie odpuscilem

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

sorry, przejęzyczenie

chodziło mi o punkt ostrzenia, za dużo rzeczy na raz robiłem pisząc to...

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

a ten tamron 90 mm wersja nie DI działa poprawnie z dSLR ? przysłona nie lata jak u nogi ..... ?

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów