Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Problemy z AV w Canonie 350D

Mieszany widok

Mad Professor
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    A sprawdzałeś czy aparat na pewno przełącza się do trybu Av . To znaczy rozumiem, że to pokrętło u góry masz w takiej pozycji, ale czy np w exifie też pisze że jest Av? Bo jak nie to pewnio zepsuty jest przełącznik trybów (czy tam jak to fachowo nazwać)
    Dzięki serdeczne za radę-SUPER!
    Sprawdziłem, jest zupełnie do d..:
    Tryb A-DEP OK
    Tryb M- w Exifie A-DEP
    Tryb Av- w Exifie Tv
    Tryb Tv- w Exifie Tv
    Tryb P- OK
    Tryb AUTO- w Exifie P
    Tryb PORTRET-Av- w Exifie KRAJOBRAZ
    Tryb KRAJOBRAZ- OK
    Tryb Makro- OK
    Tryb SPORT- w Exifie MAKRO
    Tryb NOC- w Exifie FLASH OFF
    Tryb FLASH OFF -OK
    Jeśli ktoś to zrozumie, to stawiam browar!
    To może wyglądać na uszkodzenie styku w przełączniku- może być ich tam dwa lub trzy wybierające sekwencję. W każdym razie w sobotę aparat ląduje w sewisie. Dam znać, co to za diabeł.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad Professor Zobacz posta
    Jeśli ktoś to zrozumie, to stawiam browar!
    JA! Ja to rozumiem. Teraz mam na 100% pewność, że nie działa jedna (lub więcej, ale pewnie jedna) ścieżka enkodera sprzężonego z pokrętłem wyboru trybów. To naprawdę typowe zachowanie dla takich wielopozycyjnych pokręteł. Oczywiście dla uszkodzonych.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Mad Professor
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    JA! Ja to rozumiem. Teraz mam na 100% pewność, że nie działa jedna (lub więcej, ale pewnie jedna) ścieżka enkodera sprzężonego z pokrętłem wyboru trybów. To naprawdę typowe zachowanie dla takich wielopozycyjnych pokręteł. Oczywiście dla uszkodzonych.
    OK, aluzju poniał
    Zrobione.
    Wracam na święta do Polski. Po drodze stawiam:wink:

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    JA! Ja to rozumiem. Teraz mam na 100% pewność, że nie działa jedna (lub więcej, ale pewnie jedna) ścieżka enkodera sprzężonego z pokrętłem wyboru trybów.
    widać wyraźnie regułę - nie działa dokładnie jedna ścieżka (jeden styk) i to ostatni (najmniej ważny) w pokrętle trybów. 8)

generalnie samemu tego się nie da naprawić. można co najwyżej... walnąć aparatem ciut mocniej ;-) (tzn. "wstrząsnąć przed użyciem") albo pokręcić energiczniej tym pokrętłem - może pomoże, ale zapewne i tak na krótko i w końcu i tak serwis wita.
    pozdro.,
    m.

Uprawnienia umieszczania postów