A ja z Żytnią mam same miłe wspomnienia :-).
A ja z Żytnią mam same miłe wspomnienia :-).
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Chwila chwila... jeszcze raz na spokojnie zanim wyslesz aparat do serwisu.
W trybie Av ustwiasz wartosc przeslony krecac kolkiem przednim.
Wartosc czasu otwarcia migawki dobiera do tego aparat.
Dobrana wartosc wyswietla po lekkim wcisnieciu spustu.
Czyli nam moj rozum wszystko jest OK!
W manualu M kolkiem dobierasz czas otawarcia migawki a po wcisnieciu w/w przycisku zmieniasz wartosc przeslony.
podpis...
Ale tak to mi nie działa. Nie ma ŻADNEJ różnicy miedzy pracą mojego aparatu w trybie Tv i Av. Działa on tak samo. Nie mogę swobodnie ustawić przesłony. Jeśli wykonuję dwa zdjęcia jedno po drugim w trybie "Av" za każdym razem mam ten sam czas i różne wartości przesłony, jeśli są róznice w ekspozycji. O trybie M nawet nie chce mi się pisać- w każdym razie na przesłonę też nie mam wpływu.
Dzięki serdeczne za radę-SUPER!
Sprawdziłem, jest zupełnie do d..:
Tryb A-DEP OK
Tryb M- w Exifie A-DEP
Tryb Av- w Exifie Tv
Tryb Tv- w Exifie Tv
Tryb P- OK
Tryb AUTO- w Exifie P
Tryb PORTRET-Av- w Exifie KRAJOBRAZ
Tryb KRAJOBRAZ- OK
Tryb Makro- OK
Tryb SPORT- w Exifie MAKRO
Tryb NOC- w Exifie FLASH OFF
Tryb FLASH OFF -OK
Jeśli ktoś to zrozumie, to stawiam browar!
To może wyglądać na uszkodzenie styku w przełączniku- może być ich tam dwa lub trzy wybierające sekwencję. W każdym razie w sobotę aparat ląduje w sewisie. Dam znać, co to za diabeł.
żytnia...
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
widać wyraźnie regułę - nie działa dokładnie jedna ścieżka (jeden styk) i to ostatni (najmniej ważny) w pokrętle trybów. 8)
generalnie samemu tego się nie da naprawić. można co najwyżej... walnąć aparatem ciut mocniej ;-) (tzn. "wstrząsnąć przed użyciem") albo pokręcić energiczniej tym pokrętłem - może pomoże, ale zapewne i tak na krótko i w końcu i tak serwis wita.
pozdro.,
m.
W moim C350d dość rzadko, ale jednak podobny problem też występuje. Jaki tryb bym nie ustawił (M, Av, Tv), i w którą stronę nie kręcił, to rośnie mi wartość przysłony. Zauważyłem, że gdy wyłączę gripa Canona BG-E3 i wyłączę aparat, a następnie włączę aparat bez włączania gripa, to wszystko jest ok. Następnie włączam gripa i wszystko super działa.
www.marcinkowalczyk.com
www.marcinkowalczyk.com/blog
FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy