element systemu zapewnienia jakości jak dla mnie
U mnie w firmie, zgodnie z systemem jakości, zielona kropka oznacza sprzęt działający, nadający się do użytkowania, żółta - działający ale z defektem, czerwona - sprzęt uszkodzony, przeznaczony do serwisu. Dotyczy to sprzętu, którego używamy w pracy. Inne skojarzenie z kropkami jest takie, że ktoś mi kiedyś powiedział, że w sieci MediaMarkt towary z kropkami na opakowaniach to zwroty od klientów (ale nie pamiętam jaki miał być kolor tych kropek).
Canon 100D + 18-55 IS STM + Sigma 70-300 DG APO MACRO
Zapewne chodzi o RoHS i do tego może odnosić się zielona kropa. RoHS jest dyrektywą unijną wymagającą od producentów dostarczających elektronikę do UE lutowania i montażu w tzw. technologii bezołowiowej. Importuję urządzenia z Niemiec oraz USA i od pewnego czasu zielona kropka (często z nadrukiem RoHS) jest widoczna na opakowaniach. Dyrektywa obowiązuje producentów europejskich oraz zagranicznych eksporterów bezwzględnie od 1 czerwca 2006 roku. Jeśli otrzymujecie towar bez kropki, tzn. że trafił on do UE przed tą datą.
SEBIAN
Canon EOS 20D w ręku, w torbie lub na statywie...
... to tylko narzędzie wspomagające (lub nie) umiejętności pstrykacza
Możliwe. W znajomej firmie mają ogromną ilość towaru do zaimportowania z Chin ale niestety bez wymaganego RoHS. Zakładają właśnie firmę w Bułgarii do której ściągną towar aby sobie poleżał do 1 stycznia 2007 kiedy Bułgaria znajdzie się już w Unii i wtedy przywiozą do Polski![]()
Nominowana do nagrody Edukacja 99. Tablice Matematyczne zawierają wiadomości z zakresu matematyki szkoły podstawowej, gimnazjum i szkoły średniej.
Aby ułatwić Czytelnikowi szybkie znalezienie potrzebnej informacji zostały wprowadzone następujące oznaczenia:
- zielona kropka oznacza definicje,
- czerwona kropka oznacza twierdzenia,
- czarna kropka oznacza własności,
- ważniejsze wzory umieszczono na żółtym tle.
i wysztsko jasne![]()
Zastrzegam sobie prawo do pomyłek.
W niedziele byłem w sklepie dla idiotów (przyznałem się) widziałem na kilku pudełkach (Canon 350D i Nikon D50) czerwone naklejone kółko.. Tylko że to miało średnice ~2cm
Jestem tu "nowy", więc witam wszystkich serdecznie
Pracuję w jednym ze sklepów "nie dla idiotów" (tudzież dla idiotów) i oto jak to wygląda u mnie:
-zieloną kropką oznacza się towar, który był/jest wypakowany przez pracowników sklepu (często kropka jest na pustych pudełkach)
-czerwona kropka - towar niesprawny - do serwisu.
Pozdr.
Marcin
Witam, no to wszystko jasne.. Info z pierwszej ręki.. dzieki