Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
Swoją drogą - w obcych ligach, czy na euro można siadać z boku..
Zdaje się, że nawet w polskiej lidze nie ma sprecyzowanych przepisów dotyczących stania z boku.

Focę w II lidze (a to są już rozgrywki centralne) i co mecz sędziowie różnie interpretują pozycję fotografów na bokach boiska. Miałem trzy mecze z rzędu, w pierwszym stałem gdzie chciałem. W drugim sędzia asystent pogonił mnie z boku, miałem być tylko za bramkami. A w trzecim nagle okazało się, że moge być z boku i tylko w sektorze między ławkami nie wolno przebywać.

Podobnie ma się sytuacja z wejściem na murawę po meczu, jeden sędzia pogonił mnie z murawy gdy chciałem zrobić zdjęcie i wywiad z piłkarzem. Inni nie stwarzają żadnych problemów.

6. Związki krajowe, szczególnie podczas zawodów międzynarodowych powinny:

- ograniczyć ilość fotografów wokół pola gry,

- wyznaczyć linię fotografa poza liniami bramkowymi w odległości co najmniej 2 metrów od chorągiewki rożnej, przez punkt oddalony co najmniej 6 metrów za słupkami bramkowymi,

- zakazać fotografom przekraczania tych linii,

- zabronić używania sztucznego światła lamp błyskowych. Przebywanie fotoreporterów podczas zawodów poza linią fotografa dozwolone jest pod warunkiem uzyskania zgody organizatora zawodów na wykonywanie swoich czynności. Organizator zawodów powinien jednolicie oznakować uprawnionych fotoreporterów.
Ten punkt mówi tylko w jakiej odległości należy stać za bramką. Nigdzie nie ma jednoznacznej informacji, że fotopstryki muszą stać wyłącznie za bramką. Brak jednoznaczności w przepisach.