Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
Na zdjeciu numer 2 wieza rowniez wychodzi wychodzi z naroznika, ale konsekwentnie jedzie po przekatnej, zalicza dwa silne punkty i dzieli tlo na dwie skontrastowane tonalnie czesci, a te trzy ptaszki sa pieknym akcentem. To zdjecie dziala.
Widzę to podobnie, ale to zdjęcie po dłuższym przyjrzeniu się ma dla mnie trzy wady:
1. Dzwonnica jest bez dachu. To może nawet ujdzie bo wygląda trochę jak wieża co w połączeniu z takim groźnym klimatem może nawet wydawać się ciekawe.
2. Wieża wali się na prawo poza kadr. W zdjęciu nr 3 skorygowałem to zmniejszając pochylenie.
3. Wg mnie największa wada tego zdjęcia. Wieża wali się na obserwatora co jest skutkiem zrobienia zdjęcia pod zbyt dużym kątem. Jest to dodatkowo pogłębiane przez spory efekt beczki a także linie pionów kończące się daleko poza kadrem.
Zauważyłem że jak się odchylę bardziej do tyłu (co wymaga odejścia dalej aby obiekt zmieścił się w kadrze) to piony zaczynają się zjeżdżać wewnątrz kadru co wg mnie wygląda zdecydowanie lepiej. Im większe odchylenie tym bardziej następuje zamiana pionów z poziomami. W skrajnym przypadku można zrobić zdjęcie pod kątem 90 stopni w niebo na którym piony będą się zbiegać dokładnie w środku kadru.