Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 205

Wątek: [MMM] Architektura i nie tylko :)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie [MMM] Architektura i nie tylko :)

Od tygodnia odkąd odebrałem T17-50 bardzo wciągnął mnie temat architektury. Jestem w tym temacie absolutnie początkujący, to moje pierwsze zdjęcia na szerokim kącie (co chyba widać po perspektywie w kadrach ) więc proszę o jakieś rady. Przy okazji lubię się pobawić PSem co niektórym może się (lub nie ) spodobać. Dwa pierwsze zdjęcia zamieszczałem w innym wątku przy okazji techniki obróbki zdjęć. Następne w drodze.

1. Urząd Wojewódzki

2. Dzwonnica

P.S
    Czy tu się nie da ustawić jakoś koloru tła wokół zdjęć?
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 19-02-2007 o 15:21

Uzależniony

Domyślnie

fajna klimatyczna ta wieza, mi sie podoba
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

bardzo fajnie!
    ciekawa obrobka hdr? jesli sie myle to moze zdradzisz jakies ciekawe tricky?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    bardzo fajnie!
    ciekawa obrobka hdr? jesli sie myle to moze zdradzisz jakies ciekawe tricky?
    Można powiedzieć że to ma coś wspólnego z HDR. Taka obróbka głównie polega na wyseparowaniu ze zdjęcia pojedynczych elementów i nadanie im maksymalnego (lokalnie) kontrastu. Może kiedyś napiszę jakiś tutorial ale raczej nie będzie mi się chciało . To jest naprawdę banalne bo to są moje pierwsze dwa zdjęcia które zrobiłem tą techniką podpatrując tylko efekty pracy innych. Inspiracją jest dla mnie ten gość:
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/autor-1806-0-0-0-0.php

Czasem pisze że używa szkiełka 12-24. I mam pytanie, bo szybko zauważyłem że 17mm na cropie to jednak wąsko. Czy takie zdjęcie da się zrobić używając 17mm czy trzeba szersze szkiełko?
    http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-64197.php

EDIT:
    Chciałbym żeby ktoś dobry w temacie krajobrazu/architektury się jeszcze wypowiedział jak uniknąć takiego brzydkiego efektu zbiegających się lini perspektywy poza kadrem. Czy też potrzebny szerszy kąt? Jak podchodzę do obiektu bliżej i robię bardziej pod kątem w górę to efekt skrótu perspektywy jeszcze mniej mi się podoba.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 22-11-2006 o 22:23

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

Nic z tym nie zrobisz.. chyba, że będziesz prostował perspektywę, albo PS co jest dość trudne, albo szkiełka tilt-shift czy cos takiego, albo średni/duży format i tam masz ruchomą ramke przednią i tylnią i można też prostować.

sam się borykam z tym..
    od niedawna mam 10-22, po cropie od 16, ale architektura przy tym to się wali straszliwie x_X

btw wieża mi się podoba, fajne tony.

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kiedy os optyczna (tutaj obiektywu) nie znajduje sie w plaszczyznie poziomej - zawsze pojawi sie 'trzeci zbieg' (dla pionow). Mozna fotografowac z wiekszej odleglosci i potem 'cropnac' - ale zazwyczaj nie ma miejsca i traci sie plastyke i trojwymiarowosc. Albo kupic shifta.

Mi sie te fotki podobaja - a wieza nawet bardzo. Lubie takie dramatyczne kadry.

I czekam na tutorial. :-)
    5D

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    Kiedy os optyczna (tutaj obiektywu) nie znajduje sie w plaszczyznie poziomej - zawsze pojawi sie 'trzeci zbieg' (dla pionow). Mozna fotografowac z wiekszej odleglosci i potem 'cropnac' - ale zazwyczaj nie ma miejsca i traci sie plastyke i trojwymiarowosc. Albo kupic shifta.
    Czyli co? W miarę możliwości trzymać linię horyzontu na tej samej wysokości na której się znajduję a szersze ujęcia wysokich budowli uzyskiwać używając większych odległości albo szerszego kąta (= kupno szerszego obiektywu :]) ?
    Zauważyłem że ten trzeci zbieg nie jest zły jeśli linie zbiegają się wewnatrz kadru bo wtedy nie ma takiego wrażenia że budowla wali się poza kadr.

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Można powiedzieć że to ma coś wspólnego z HDR. Taka obróbka głównie polega na wyseparowaniu ze zdjęcia pojedynczych elementów i nadanie im maksymalnego (lokalnie) kontrastu. Może kiedyś napiszę jakiś tutorial ale raczej nie będzie mi się chciało .

oj niech Ci sie chce

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Drugie podejście do tematu.
    Popracowałem dzisiaj trochę nad perspektywą i kadrem próbując uniknąć poprzednio wyłapanych błędów.

Proszę też o opinie czy usuwać te krzaczory przy dolnej krawędzi.
    Dla dociekliwych oryginalne zdjęcie tutaj

Kjoanna: zobaczymy co da się zrobić

EDIT: krzaczory usunąłem już po pierwszych komentarzach
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 25-11-2006 o 01:03

Bywalec Awatar Sibil
    Miasto
    Poznań / Suchy Las

Domyślnie

mi jakoś te kszaczory i ptaszory dodają posępnego klimatu... zostawiłbym. A obróbka niezła. Podoba mi się! Do szkoły z tym marsz
    20d I T17-50mm f2,8 I C50mm f1,8 I C70-200mm f2,8 L I VS 600R I 679B I
    Yessphoto, obiektywnie

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów