Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Oświetlenie studyjne, namiot bezcieniowy i inne.

Mieszany widok

szpindek
    Guest

Domyślnie Oświetlenie studyjne, namiot bezcieniowy i inne.

Jako, że zbliża się 6 grudnia zostałem zapytany o oczekiwane prezenty. Więc skopmletowałem mały zestawik:
    -żarówka błyskowa x2 http://www.allegro.pl/item142455823_..._warszawa.html
    -oprawka x2 (jakaś pierwsza lepsza z allegro)
    -statyw x2 http://www.allegro.pl/item142572885_...i_solidny.html
    -namiot bezcieniowy (jakiś z allegro)

Czy jest może sklep w internecie w którym moge zamówić wszystko to naraz (zaoszczędziłbym na przesyłce)? Czy to wszystko będzie wspólpracować? Czy ten zestaw będzie się również nadawał do fotografii typu modelka a tle? Czy za słabe te żarówki? Na allegro są też jakieś po 400-600Ws.
    I najważniejsze, czym ja to wyzwole? Mam eosa 400d i wiem, że te jakieś fotocele, po jednej przy lampie mnie nie odpowiadają. Jak moge to wyzwolić przewodowo z gorącej stopki, czy gdzieś znajde odpowiedni kabelek?
    Sory, może troche ten post lamerski, ale jestem początkujący.
    Z góry dzięki,
    Mateusz

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

właśnie tam tylko bezpośrednio www.eltec.pl
    albo www.funports.pl
    To najpopularniejsze sklepy i ceny też ok.
    Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szpindek Zobacz posta
    ...Czy za słabe te żarówki?
    Właśnie, dobre pytanie. Też za jakiś czas będę kupował trochę szpejów i zastanawiałem się jakiej mocy lampy kupić. Czy 2x 68Ws wystarczy do namiotu o boku np. 75cm ?

Miasto
    Kielce

Domyślnie

matka_Wariatka takich 68 Ws używa i i sądząc po efektach są bardzo dobre.. a namiocik też nie mały..

Pozdr
    Artur

szpindek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    matka_Wariatka takich 68 Ws używa i i sądząc po efektach są bardzo dobre.. a namiocik też nie mały..

Pozdr
    Artur
    Czytełem ten wątek, nie mam wątpliwości, ze wystarczy do fotografii w namiocie, ale czy można tego w razie czego użyć do fotografii ludzi? Czy wystarczy do oświetlenia przypśćmy koleżanki?

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie znam się ale pewnie zależy od gabarytów koleżanki ;-)

Do fotografowania ludzi ktoś proponował inne rozwiąznie - tzn. podwójną oprawę i wkręcenie 2 żarówek - 1 błyskowej i pilota (no i przydałyby się parasolki żeby trochę zmiękczyć światło) - pozwoli to pobawić się ustawieniem świateł dokładnie a nie tylko metodą prób i błędów..

Pozdr
    Artur

szpindek
    Guest

Domyślnie

Czyli oprawka na conajmniej 2 gwinty i uchwyt na parasolkę. Ok, na ewno się przyda, nawet jak narazie mnie nie będzie stać na następne dwie lampki (nawet stałe) i parasol, to będę mógł je dokupić w przyszłości. Czy ktoś mógłby coś jeszcze powiedzieć o wyzwalaniu tych lamp?

P.S. A koleżanka przyzwoitych wymiarów, więc powinno wystarczyć :P

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Żarówki, które wymieniłeś bardzo fajne. Mam dokładnie te i dokładnie z tego miejsca. Zastrzeżenia mam tylko do kabla. Nie jest najlepiej wykonany. W sumie mam 3 te żarówki i pierwszy kabel wytrzymał tylko kilka godzin. Z drugim jak na razie idzie lepiej.

W komplecie dostałem też parasolki tzw transparentne, ale przyznam, że zupełnie nie wiem czy odbijać od nich światło czy błyskać przez nie??

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow Zobacz posta
    W komplecie dostałem też parasolki tzw transparentne, ale przyznam, że zupełnie nie wiem czy odbijać od nich światło czy błyskać przez nie??
    Jeśli białe, to są dyfuzory, czyli przez nie.
    Ale tak naprawdę to one praktycznie tyle samo światła odbijają do tyłu, co w małym jasnym pomieszczeniu daje kiepski efekt .. i całkowity brak kontroli nad światłem.

szpindek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oakhallow Zobacz posta
    Żarówki, które wymieniłeś bardzo fajne. Mam dokładnie te i dokładnie z tego miejsca. Zastrzeżenia mam tylko do kabla. Nie jest najlepiej wykonany. W sumie mam 3 te żarówki i pierwszy kabel wytrzymał tylko kilka godzin. Z drugim jak na razie idzie lepiej.

Oakhallow
    A możesz napiesać czym to wyzwalasz? Bo nie uzyskałem na to pytanie odpowiedzi, mimo, że nadal nie wiem jak to zrobić...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów