Mxdanish kiedyś pisał, że mu z drzewa jakaś żywica pociekła do aparatuD
Ja pracuje caly rok w takich warunkach (naprzemiennie deszcz, kurz, snieg wiatr itp). Jedyne sensowne rozwiazanie jakie znalazlem to czyszczenie wnetrza puchy co jakis czasNa upartego mozna zmieniac w torbie/plecaku na czuja .. nie jest to jakies bardzo skomplikowane ale denerwujace i najczesciej nie ma na to czasu.
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Kiedyś dawno temu chyba widziałem jednak coś typowo przeznaczonego do zmiany obiektywów..
Wg Twojej optymistycznej teorii, to jest tak jak z jedzeniem grzybów.. zawsze i wszystkie są jadalne. Tylko, że potem się okazuje, że niektóre tylko raz.
Ja zmieniałem bezproblemowo obiektywy przez dłuższy czas i było wszystko ok.. Aż pewnego pięknego dnia, akurat w momencie zmieniania, tak paskudnie i złosliwie podwiało, że potem doczyścić się matrycy nie mogłem, a w ciągu miesiąca zasyfiona migawka padła(cale szczęście, ze na Zytniej uznali reklamację i migawkę bezpłatnie wymienili)
minek.. jesteś widocznie szybki niczym wiatr i rączy niczym błyskawica:wink:
Uuu, to chyba musiało być dość traumatyczne przeżycie dla niego. Wyobrażasz sobie potem to nieoczekiwane wydłużenie czasów otwarcia migawki![]()
Jasne, ze można.. tylko, ze każda prowizorka jest dobra tylko do pewnego momentu i do pewnego czasu. My na tym forum lubimy fachowe rozwiązania, prawda![]()
No i częste czyszczenie matrycy.. chyba więcej kosztuje niż taki do zmiany obiektywów worek :-)
Dzieki wszystkim za wypowiedż. Jak ktoś natrafi na takie cuś o czym mowię, niech da znać i rzuci linkiem.. myslę, ze nie tylko ja chętnie bym zakupił. Dzięx :smile:
Ostatnio edytowane przez jazzY ; 23-11-2006 o 02:23
moje digarty
EOS 30D, Canon EF-s 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 50mm/1.4 USM, Canon EF 85mm/1.8 USM, Pretec 2GB Cheetah 80x, Hoya UV SuperHMC, Lowepro Slingshot 200 AW.....&.....Sony_DSC-F717, MemoryStickPRO ULTRA II 512mb, Hoya Polar HMC, Hakuba Skylight 1B MC, torba Jeep-bagM, statyw Velbon Ultra Lux iF.
najwieksze problemy z jakimi osobiscie sie spotykam, to np. potworny kurz w gorach w Grecji, przerazliwa wilgotnosc w strefie podrownikowej (wynosisz aparat na dwor - hops - wszystko zaparowane), chlapiaca wszedzie woda w deszczu, czy na brzegu morza, wszedobylskie komary nad Odra poznym latem. w wiekszosci przypadkow wystarcza odrobina wzgledu na dobro aparatu (np. wilgoc), ostroznosc przy zakladaniu szkla (komary!) i regularne dmuchanko grucha - np. na wyjazdach foto kazdego wieczora urzadzam czyszczonko matrycy, obiektywow i filtrow.
mam zasade, ze obiektyw zmieniam kladac korpus w plecaku mocowaniem w dol, po czym zakrecam zdjete szklo, odkrecam nowe i dopiero siegam po body. idzie szybko, a jednak nie wystawia komory matrycy niepotrzebnie na czynniki zewnetrzne.
Czyszczenie matrycy nic nie kosztuje - chyba ze jestes McKwaczem i uwazasz ze strata wacika kosmetycznego to tez wydatek
Co do profesjonalnych rozwiazan to sie oczywiscie zgadzam ale jakos nie wyobrazam sobie uzytkowania w terenie takiego worka. Ze niby co wyciagam worek wkladam do niego dwa szkla i aparat robie podmiane i chowam to wszystko ?![]()
Takie cos mozna zrobic w gornej komorze Orion Trekkera bądź pod pokrowcem Lowepro Stealth Reporter AW. Mozna takze pod klapa torby foto badz pod kurtka przeciwdeszczową. Kupowanie dodatkowego gadzetu w tym wypadku moim zdaniem mija sie z celem.
W przypadku kiedy warunki sa bardzo niesprzyjajace najwazniejszy jest zwykly zdrowy rozsadek. Bez niego to i worek na nic sie nie przyda.
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Prawdziwy MASTURBATOR SPRZĘTOWY powinien zakupić sobie namiot igloo.
Rozkładać gdziekolwiek przed każdą zmianą obiektywu i wchodzić do środka - wtedy masz pewność, że żaden pyłek się nie 'prześliźnie'. Nie wspominam o bawełnianych rękawiczkach, żeby nie upalcować sprzętu, dopiero co wyjętego z domowej gablotki![]()
Prawdziwy masturbator ma tyle aparatow ile obiektywow i nie musi niczego zmieniac. :P
Taki np. Nachtwey, w filmie zmienial obiektywy na zywca, mial dwa body i zamienial szkla miejscami. Trwalo to moze kilka sekund.
@Zielony: czemu po lewej stronie na Twoim avatarze jest czarno?
Według mnie należy używać takiego urządzenia:
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
piast9 - urządzenie bardzo dobre, tylko poszukaj mi teraz plecak na to
Bo MASTURBATOROM do Computrekkera nie wejdzie i znowu będzie 'lamęt' i 20 nowych wątków na ten temat![]()