Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Halemba.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Halemba.

http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,76784,3748498.html

nienawidze politykow, nagle zaczeli interesowac sie slaskiem po jednym zawale w kopalni, teraz kiedy jest tragedia jest miejsce na to zeby przypodobac sie wyborcom, tak ma wygladac 4 RP? Czy to nie sa czasem Ci sami ludzie ktorzy nie tak dawno postulowali o to zeby obciac gornikom prawo do wczesniejszej emerytury? Żaloba narodowa... heh farsa, zmarlym nalezy sie szacunek a nie polityczne zagrywki, zaloba narodowa z tego co pamietam byla zarzadzona jakies 4 razy, po smierci pilsudskiego, jana pawla II, tragedii w katowickiej hali targowej i teraz, wspanialy gest, napewno rodziny zmarlych poczuja sie pocieszone, teraz na to jest miejsce, a gdzie Ci politykierzy byli gdy Ci biedni ludzie wychodzili dzien w dzien w oparach metanu przekraczajacych wartosci bezpieczne dla pracy? Sam zyje w takim strachu, moj ojciec pracuje w metanowej kopalni, gdyby mial dzialac wedlug norm i wskaznikow pewnie wyjezdzaliby do pracy jak na wakacjach raz w miesiacu. To nie jest miejsce na zagrywke polityczna w stylu zaloba narodowa, chyba za czesto rzad ostatnimi czasy szafuje tym terminem, wedlug mnie to jest miejsce na dzialanie dla przyszlych pokolen i dla tych ktorzy dalej pod ziemia pracuja. Mysle ze niejedna rodzina gornicza sie ze mna zgodzi. Swiec Panie nad ich duszami.
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Generalnie masakra Swoją drogą mój ojciec też pracuje na kopalni metanowej, tyle, że na powierzchni.
    Odnośnie akcji politycznej to się nie wypowiadam, bo szkoda trzaskać w klawiaturę

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

ludzie, którzy nie mieszkają na śląsku zupełnie nie rozmumieją co to znaczy być górnikiem, pracować na kopalni i narażac życie dla marnego zysku własnego i ogromnych przychodów spółce.... nie jestem ze śląska choć na obrzeżach tegoż od jakiegoś czasu mieszkam.... i staram się to zrozumieć i pytam siebie czy nie ma innej drogi? i czy to "czarne złoto" warte jest tych wszystkich ofiar?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    Silesia

Domyślnie

najgorsze jest to ze politycy o wszystkim pamietaja za pozno, w 1974 roku w kopalni brzeszcze zginelo w katastrofie 34 gornikow, to jest wpisane w ich zawod, ale wtedy nikt nie robil z tego takiej szopki jak dzisiaj, Panowie politycy zastanowcie sie czy to co robicie jest naprawde szczere i przypomnijcie sobie o takiej tragedii kiedy nastepnym razem bedziecie prowadzic targi z gornikami o to ile zlotowek warte jest ich zycie. Ktory z was panowie politycy dzis pamieta o tej katastrofie? http://tvp.pl/124,2004031285279.strona otoz pamietam ja, bo to byl chodnik mojego ojca i ludzie ktorzy w jego brygadzie pracowali, nie pamietam natomiast choc jednej wzmianki w polskim sejmie o tym ze zginelo 5 polakow, widac katastrofa nie byla az tak tragiczna. To nie panowie politycy musieli rozpoznawac ciala, podpisywac akty zgonow, jezdzic do zon i rodzin i informowac ich o wszystkim, to wtedy kiedy panowie spacznie spali w lozkach mojemu ojcu dzien pracy wydluzyl sie do 120 h bez snu, i jedzenia, i sam sobie nie potrafie wyobrazic co by bylo gdyby to byla zmiana na ktora mial przyjechac kontrolowac moj Tato i co by bylo gdyby jemu sie cos stalo.
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

zanussi, a wyobraź sobie teraz tych ratowników
    Weź przekopuj się teraz przez ten bajzel - w każdej chwili możesz zginąć.
    Na tym polega to bohaterstwo.

Generalnie jeszcze niedawno gadałem z ojcem, że musimy którąś sobotę pojechać na kopalnię i zjechać szybem na dół. Kiedyś w podstawówce byłem (organizowano wycieczki) - ale już nie pamiętam. Mi się to w głowie nie mieści jak można pracować tak te 25lat.
    Tyle, że oni nie pracują po 8 godzin. Ale to bez znaczenia.
    Ktoś widział, jak wygląda 'ryl przodowy' wychodząc z dołu?

Miasto
    Silesia

Domyślnie

nie, na szczescie nie wszystkie sa metanowe, i sa bezpieczniejsze kopalnie, tylko widzisz slawi_3000, u nas najlepiej polskimi kopalniami rzadza Ci ktorzy dolu na oczy nie widzieli, i te ktore sa bezpieczne ale nierentowne sa zalewane woda, a te ktora sa nebezpieczne ale zyskowne pochlaniaja ludzi... taka polska polityka.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

nie daleko od Cieszyna jest zamknięta kopalnia "Morcinek" w Kaczycach.... pracowała bodajże 10 lat? Zamknięto ją z powodu podobno nierentowności - Czesi w tej chwili gotowi są przebić sie z chodnikiem pod granicą (jakieś 2 km) i wydobywać węgiel ze złóz, któe podobno są nierentowne i nieopłacalne w rozumieniu spółki....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Thorin generalnie politycy (a szczegolnie IV RP) lubia zerowac na cudzym nieszczesciu. Lubia sobie tez przypisywac zaslugi innych, tego nie zmienisz. Ja mam podobna sytuacje, tyle ,ze moj tato pracuje w strazy pozarnej, zakladowej strazy pozarnej. Kto sie orientuje ten wie, ze miejska straz pozarna gasi smietniki, mieszkania, autka ,czyli generalnie *******y, podczas gdy zakladowka chroni wodorownie, tlenownie, sklady siarki, koksownie i inne bardzo niebezpieczne miejsca. Nie raz sie strul w pracy CO, czy SO2. Praca rowniez niebezpieczna, a rzad chce zabrac wczesniejsze emerytury. Pisze to do tego ,ze ogolnie panuje ogolny "zlew" na zawody podwyzszonego ryzyka, nie tylko na gornikow. Sam osobiscie jestem w pionie gorniczym (moj kierunek), wiec tematyka ta nie jest mi obca. Pamieta ktos wydarzenia sprzed paru ladnych lat, jak kilka zalog zginelo podczas gaszenia lasu?? Wtedy chyba obylo sie bez patetycznego bicia piany przez kurdupla.
    i te ktore sa bezpieczne ale nierentowne sa zalewane woda, a te ktora sa nebezpieczne ale zyskowne pochlaniaja ludzi... taka polska polityka.
    No ja mysle ,ze chyba nie tylko polska, jaki jest sens wydobywac wegiel ktorego cena jest nizsza od kosztow wydobycia?? Takie sa prawa rynku, nie tylko w europie. Natomiast co do niebezpiecznych kopaln, to niestety jest sytuacja ze przymyka sie oko na normy i to jest bolaczka polskiego gornictwa.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Skoro są państwowe, to nic dziwnego, że są nierentowne i śmiertelne...

Slawi: może dzięki proekologicznemu nastawieniu, a nie pomimo, jesteś za elektrowniami atomowymi?

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Natomiast co do niebezpiecznych kopaln, to niestety jest sytuacja ze przymyka sie oko na normy i to jest bolaczka polskiego gornictwa.
    Pora wsadzić kogoś do więzienia. A pewnie nawet więcej osób.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dyskusja zeszła trochę na OT, więc problemy pozyskiwania energii przeniosłem osobno http://canon-board.info/showthread.php?t=16495

Ten wątek chyba ma inne cele.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów