Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: 30D+Tamron 17-50 -czy ktoś ma jakieś doświadczenia

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czyżby jakaś delirka . To ja się pochwalę że mnie nierzadko i na 1/20 się udaje. Oczywiście niezbyt długim szkłem. Ale ostatnio zrobiłem ostre na 200mm przy czasie 1/80 - także póki co jest nie najgorzej .
    No to ładnie, chyba zacznę ćwiczyć uchwyt :wink:. Wydaje mi się - w sumie to przetestowałem na własnej skórze, że przy lepszym uchwycie - np. 30D łatwiej jest zrobić nieporuszone zdjęcie niż ze sporo mniejszym 350D.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    No to ładnie, chyba zacznę ćwiczyć uchwyt :wink:. Wydaje mi się - w sumie to przetestowałem na własnej skórze, że przy lepszym uchwycie - np. 30D łatwiej jest zrobić nieporuszone zdjęcie niż ze sporo mniejszym 350D.
    Teoria tak mówi. W praktyce to o czym pisałem osiągnąłem na 350-tce. Był to zestaw 70-200/4 z lampą - więc dodatkowo dociążony . Oczywiście nie zawsze się to udaje. Czasem wyjściem z sytuacji jest seria.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

stało sie... zrobiliscie ze mnie onaniste

żyłem sobie spokojnie miałem sobie tego tamrona i było wszystko ok....

pojechałem dzis do zaprzyjaźnionego sklepu kupic sobie lampe 580ex ale w sklepie przyłaczyłem do mojej 30 eLke 17-40 pomacałem cyknąłem kilka fotek i przypomniało mi sie że canon ma mi do zwrócenia 100e jesli go kupie, wiec... oddałem tamrona dopłaciłem, a lampa poszła sie j...
    mało co nie kupiłem jeszcze 70-200 4 L IS ale qrcze w ostatniej chwili sie rozsądek właczył iż trzeba by za cos swięta wyprawic i może na jakies narty jechac

przynaje pisałem wczesniej ze miedzy T 17-50 a C 17-40 L nie ma róznicy wartej tej kasy ale tak zryliscie mi banie cichym, szybkim i dokladnym AF że uległem pokusie, bo fakt jest cichy, szybki jak cholera i nie zmienia wymiarów (obiektyw nie AF) przy zmianie ogniskowej wiec nie zasysa tego syfu do środka jak mu sie nakręci filtr
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 14-12-2006 o 23:03

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    (...)przynaje pisałem wczesniej ze miedzy T 17-50 a C 17-40 L nie ma róznicy wartej tej kasy ale tak zryliscie mi banie cichym, szybkim i dokladnym AF że uległem pokusie, bo fakt jest cichy, szybki jak cholera i nie zmienia wymiarów (obiektyw nie AF) przy zmianie ogniskowej wiec nie zasysa tego syfu do środka jak mu sie nakręci filtr
    Tylko krowa nie zmienia poglądów. Powinienieś sie cieszyć .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No to ja jeszcze z jednym pytankiem. Robilem fotke w sumie drobna bizuterie na szyi i robilem przy 17 mm. Tamron jakby mial problem z punktem ostrosci. W momencie kiedy ustawilem na 50 mm i zjechalem znow na 17 to okazalo sie ze wtedy ostrosc jest ok. Czy takie sytuacje wystepuja rowniez w przypadku 17-40 L? Czy raczej niezaleznie od ogniskowej trafia zwykle dokladnie w punkt.

No i nastepne pytanko. Moj sasiad ma tez 30 D od niedawna- ha bnawet nie wiedzialem) ale u nigo jest taka sytuacja ze nawet jak ostrzy manualnie i ze statywu to na fotkach niestety wychodzi mu nieostre. Ustawialem cos na makro zeby sprawdzic ale potem sie okazywalo ze nie jest wcale ostro mimo ze ten punkt byl ustawiony ze statywu na bank ostry. Czy ten caly szum odnosnie FF i BF tyczy sie tylko AF? Czy np moze wystapic sytuacja ze nawet przy manualnym ostrzeniu wychodzi cos nie tak.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    No to ja jeszcze z jednym pytankiem. Robilem fotke w sumie drobna bizuterie na szyi i robilem przy 17 mm. Tamron jakby mial problem z punktem ostrosci. W momencie kiedy ustawilem na 50 mm i zjechalem znow na 17 to okazalo sie ze wtedy ostrosc jest ok. Czy takie sytuacje wystepuja rowniez w przypadku 17-40 L? Czy raczej niezaleznie od ogniskowej trafia zwykle dokladnie w punkt.
    z tego co patrzyłem problem ten nie tyczy eLki

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    No i nastepne pytanko. Moj sasiad ma tez 30 D od niedawna- ha bnawet nie wiedzialem) ale u nigo jest taka sytuacja ze nawet jak ostrzy manualnie i ze statywu to na fotkach niestety wychodzi mu nieostre. Ustawialem cos na makro zeby sprawdzic ale potem sie okazywalo ze nie jest wcale ostro mimo ze ten punkt byl ustawiony ze statywu na bank ostry. Czy ten caly szum odnosnie FF i BF tyczy sie tylko AF? Czy np moze wystapic sytuacja ze nawet przy manualnym ostrzeniu wychodzi cos nie tak.
    niech sobie skoryguje wadę wzroku na wizjerze

Coś już napisał

Domyślnie

Miałem Sigmę 17-70 z BF, wymieniłem na T 17-50 i jestem na etapie sprawdzania. Wydaje mi się, że ma FF. Tutaj zamieściłem test "linijkowy"
    http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=653
    W użyciu wychodzi lepiej niż Sigma, ale zdażają się też mydlane zdjęcia.

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ctz Zobacz posta
    Miałem Sigmę 17-70 z BF, wymieniłem na T 17-50 i jestem na etapie sprawdzania. Wydaje mi się, że ma FF. Tutaj zamieściłem test "linijkowy"
    http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=653
    W użyciu wychodzi lepiej niż Sigma, ale zdażają się też mydlane zdjęcia.
    Buahahahaha... bez urazy ale usmialem sie z pierwszych kilku postow.

Cytat: "...skoro Tamron jest jaśniejszy, to powinno chyba być trochę inaczej. Wcale zdjęcia z Tamrona nie są jaśniejsze i ostrzejsze od Kitowego do Canona..."

Cytat 2:" ...przy przesłonie 2.8 czy 3.2 to jest jaśmiejszy, ale przy przesłonach od powiedz,y 4.5 do 8 to już nie..."

(LOL * ROTFL)^2 :-)
    Ostatnio edytowane przez qwerty1237 ; 26-01-2007 o 21:25
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Coś już napisał

Domyślnie

qwerty1237 przestań śmiać się z postów i zerknij na mój test T17-50 szczególnie na tą część z zadrukowaną kartką. Czy mój Tamron ma FF? Może masz jakiś inny sposób, na sprawdzenie AF?

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ctz Zobacz posta
    qwerty1237 przestań śmiać się z postów i zerknij na mój test T17-50 szczególnie na tą część z zadrukowaną kartką. Czy mój Tamron ma FF? Może masz jakiś inny sposób, na sprawdzenie AF?
    No dobra, posmialismy sie troche wiec przejdzmy do konkretow. Na Twoim miejscu nie przejmowalbym sie foceniem kartek, linijek, dekilkow i innych tego typu dupereli. Wyjdz na dwor. Postrzelaj fotki w "realu" i dopiero zobacz efekty. Walenie fot przy swietle sztucznym moze byc trudne dla czujnika AF. Zreszta znajdz info na temat jak dziala taki czujnik i byc moze rozwieje to Twoje watpliwosci dlaczego focus zostal zlapany blizej niz celowales. Byc moze czujnik stwierdzil ze tam masz najwiekszy kontrast.

No dobra masz tu linka i postudiuj:
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...zej_i_AF_w_SLR
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów