Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: 30D+Tamron 17-50 -czy ktoś ma jakieś doświadczenia

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie 30D+Tamron 17-50 -czy ktoś ma jakieś doświadczenia

Tak jak w temacie chciałbym żeby odezwali się ci którzy mają jakieś doświadczenia : 30d + Tamron 17-50. Chodzi mi głównie jak się sprawuje takie połączenie czy napotkali na jakieś kłopoty z BF i FF. Czy zauważyli różnicę w ostrości zdjęć w zależności od ogniskowej itp. itd. ?
    Jak wyglądają zdjęcia na 17mm f/2,8 ?

Przymierzam się do kupna 30D i powiem szczerze że po doświadczeniach z moim poprzednim aparatem tj 350D silnie się stresuje żeby sytuacja się nie powtórzyła.

Uzależniony

Domyślnie

też jestem ciekawy..:-?
    Heniek

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta

Przymierzam się do kupna 30D i powiem szczerze że po doświadczeniach z moim poprzednim aparatem tj 350D silnie się stresuje żeby sytuacja się nie powtórzyła.
    Kumpel uzywa takiego na 400D który ponoć ma AF przejęty z 30D.Zdjęcia wychodzą idealnie trafione bez względu na ogniskową i przysłonę. Spokojnie wchodziłbym w 30D (bez dwuznacznych skojarzeń proszę )
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Awatar simono
    Miasto
    KRAKÓW

Domyślnie

Witam, uzywam kompletu 30D + 17-50 + stary 28-75. W przeciwienstwie do poprzedniej puszki (300D) sprawuje sie wysmienicie. Ostrzy w cel - nie to co 300D gdzie punkt ostrosci to byla loteria. Mam sztuke od Cichego . Wieczorem zrobie jeszcze test na tablicy 17mm na 2,8.

pzdr.
    simono
    EOS 5D | TAMRON 17-50 F/2.8 XR DI II |CANON 24-70 F/2.8L| CANON 35 F/1.4L |CANON 70-200 F/4L

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simono Zobacz posta
    Wieczorem zrobie jeszcze test na tablicy 17mm na 2,8.

pzdr.
    simono
    Nie rób testu na tablicy tylko zrób zdjęcie czego oddalonego więcej niż 2,3metry na 17/2.8. Wtedy powinien Tobie wyjśc piękny FF

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simono Zobacz posta
    Witam, uzywam kompletu 30D + 17-50 + stary 28-75. W przeciwienstwie do poprzedniej puszki (300D) sprawuje sie wysmienicie. Ostrzy w cel - nie to co 300D gdzie punkt ostrosci to byla loteria. Mam sztuke od Cichego . Wieczorem zrobie jeszcze test na tablicy 17mm na 2,8.
    tez mam sztuke od cichego

aptur co masz na myśli, znaczy ze wszystko co jest dalej niz 2,3 m obarczone jest u Ciebie FF ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    tez mam sztuke od cichego

aptur co masz na myśli, znaczy ze wszystko co jest dalej niz 2,3 m obarczone jest u Ciebie FF ?
    Standardowe onanistyczne testy na FF/BF za pomocą focus charta nie są IMO wiarygodne jesli chodzi o tamrony. One wtedy ostrzą najczęściej prawidłwo Po prostu wystaczy zrobić zdjęcie czegoś oddalonego więcej niż 2,3 metry na 17/2.8 i będzie wszystko jasne.

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

jesli chodzi tylko o 17mm/2,8 to daloby sie z tym jakos zyc, ale w 350d mialem tak ze wraz z zwiekszaniem kąta praktycznie od 35mm w dół było coraz gorzej i to nie tylko przy f2,8 przy większych wartościach przesłony również, trzeba było ostrzyć na 50mm blokada ostrości i zjazd w dół

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Ja testowałem w ramach rozterek 'zamiennik dla 17-40L' ww. tamron'a. Z 30D na jakieś 100 zrobionych fotek za ostre uznałem ok 80%, reszta była z FF (dwie skrajne ogniskowe - 17 i 50mm). Nie wiem jak inne egzemplarze, ale tutaj AF wydawał mi się dosyć głośny (a'la 50mm f1.8)
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    Ja testowałem w ramach rozterek 'zamiennik dla 17-40L' ww. tamron'a. Z 30D na jakieś 100 zrobionych fotek za ostre uznałem ok 80%, reszta była z FF (dwie skrajne ogniskowe - 17 i 50mm).
    Co ciekawe z nikonami ten tamron nie ma takich problemów.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów