Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: 30D+Tamron 17-50 -czy ktoś ma jakieś doświadczenia

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis Zobacz posta
    Ja testowałem w ramach rozterek 'zamiennik dla 17-40L' ww. tamron'a. Z 30D na jakieś 100 zrobionych fotek za ostre uznałem ok 80%, reszta była z FF (dwie skrajne ogniskowe - 17 i 50mm).
    Co ciekawe z nikonami ten tamron nie ma takich problemów.

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Zgadzam się w 100%. W Nikonach AF jest pod tym względem lepszy - nie wiem czy to zasługa body czy innej budowy obiektywu...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    kwestia napędu tak myślę - wersje canona mają włąsny silnik, wersje nikona są napędzane poprzez dźwigienkę z body

ja mam taki zestaw i nie narzekam, a nawet jestem bardzo zadowolony!
    według mnie trafia zawsze w cel, ale jak robiłem test w tymi tablicami to mi czasami wychodził FF na 2 mm przy ogniskowej 17 ale ja to z ręki robiłem itp a więc się za dobrze nie przygotowałem

jedyna wada to dla mnie piekielnie głośny silnik, istna wiertarka
    I am FX

butters
    Guest

Domyślnie

Używam tego obiektywu z trzydziestką od 3 tygodni i nie miałem z nim żadnych problemów. Dobrze ostrzy, nawet nie jest tak źle na 2.8, ale to w końcu jasność, która często ratuje przy słabych warunkach. Cichy to on zdecydowanie nie jest, ale odgłos silnika rekompensuje szybkość AF. Zastanawiając się nad nim brałem pod uwagę Canona 17-40 f/4 L, ale Tamron wygrał światłem i milimetrami (mój drugi obiektyw zaczyna się od 70mm, więc przy 17-40 dziura byłaby dość spora)

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Z tego co przeczytałem jest lepiej niż w przypadku 350d ale widzę że nie u wszystkich jest też idealnie na 30d, w weekendzik podpiełem tego Tamiego do 300d mojego kumpla i też porażka, mam tylko nadzieję że z 30d się polepszy i nieokaże się że obiektyw jest skopany

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Używam 30D + 17-50 i nie mam z nim żadnych problemów. Oczywiście raz na jakieś 100 zdjęć źle trafi ale to się zdarza dla każdego szkła i nie musi być wyznacznikiem jakości obiektywu. Nie robiłem testów na tablicach, wykresach i reszcie bzdetów bo to.. głupie? Szkło produkuje mi dobre, wyraźne zdjęcia na każdej ogniskowej a jeśli już mu się trafi lekkie mydło (bo możliwe że mam duży współczynnik tolerancji zdjęć) to nie jest dla mnie jakąś porażką. Wybaczcie ale na zdjęciu 15x21 itp. nie zobaczycie różnicy. Jeśli ktoś chce później wywoływać / drukować wielkie formaty to niech inwestuje w podobno lepsze szkło Canona w tym zakresie o świetle 2.8. Przecież Tami jest alternatywą dla KITa. Czego my wymagamy.. ?

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Mam 20d + T17-50 na 17mm/2,8 totalna porażka. Sytuację rozwiązuje tylko ostrzenie na 50 i zjazd w dół. Nie potrzebuję dużych powiększeń, w małym formacie jest to nie do przyjęcia.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Zablokowany

Domyślnie

szandor, może masz skopane szkło. Kolejny raz czytam o złym działaniu 17-50. Mój tandem 17-50 i 30 spisuje się jak dotąd dobrze.

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Aż musiałem zrobić jakiś test :P Eh.

Centrum kadru, ISO100, f/2.8, 17mm, odległość ~3-4m:

Centrum kadru, ISO100, f/2.8, 17mm, odległość ~1m:

RAWy wywołane na standardowych ustawieniach Lightrooma.

edit: puszka 30D

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam T 17-50/2,8 , używam z 30D i jestem zadowolony. Obiektyw optycznie jest naprawdę OK, z tym, że jasność 2,8 jest trochę na wyrost. Wiedziałem o tym już przed zakupem i po prostu traktuję go jako 17-50/4, czyli 2,8 nie używam.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów