Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 191

Wątek: studniówka - czyli co, jak i za ile..?

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    Ja też prawdopodobnie będe robił studniówkę i myślałem o 10zł za osobę... W tym odbitka 13x18 grupowego i płytka cd z imprezy... Wiem, że może horendalnie tanio ale co zrobić. Dla mnie każdy grosz się liczy...
    a moze najpierw ponegocjuj cene. rzuc np 20zł i jesli wyczujesz ze nie dadza rady zejdz z ceny... 10 za osobe to troche malo i chyba nawet za malo. Biorac pod uwage Twoja prace na imprezie i po jej zakonczeniu kiedy spedzisz nad zdjeciami czesto wiecej niz na samej imprezie... potem odbitki dla kazdego, kupno plytek i siedzenie nad nagrywaniem tego dla powiedzmy 200 osob (bo studniowki oscyluja w tych liczbach)... jak tak pisze to 15zł wydaje mi sie malo... no ale zawsze to 5 wiecej od glowy co przy sporych ilosciach daje calkiem niezla sumke
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

hmm.. ok, jakos tak będę negocjowł.
    dzięki za wypowiedzi.

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    W tym odbitka 13x18 grupowego
    Wywoływałeś grupówki 13x18? Standardem jest ~21 dłuższy bok. Lepiej to przemyśl .

Co do studniówek najlepiej nie pobierać żadnych opłat i zarobić jedynie na sprzedanych fotografiach. Wywołasz wglądówki (na format 15,2x21 wejdzie 9 zdjęć spokojnie) na których fotki będą ponumerowane. Warto też dodać bajery typu "sepia", "b&w" bo to się ludziom podoba . Jeśli zrobisz ładne zdjęcia, każdy kupi przynajmniej 4 "z imprezy" + 1,2 grupowe i z pewnością bardziej się to opłaci od sprzedawania płyty. Z doświadczenia wiem, że ludzie biorą nawet po 10-20 zdjęć z takich imprez na głowę. Rób dużo ujęć w małych grupkach! One idą najlepiej

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

ok...
    a później ew. jakie odbitki za ile?

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SenK Zobacz posta
    ok...
    a później ew. jakie odbitki za ile?
    Ciężko tak powiedzieć "weź tyle i tyle". Wszystko trzeba dopasować do konkretnej imprezy. Jeśli to duża 100dniówka to wiadomo że sprzedasz więcej zdjęć -> możesz dać niższe ceny. IMHO punktem odniesienia może być grupowe 15x21,2 (~6zł), pozostałe z imprezy w jakimś (niekoniecznie) mniejszym formacie (~3zł). I nie zapomnij że "sprzedaję minimalnie 20 zdjęć grupowych dla klasy" (skaner - fajna rzecz) .

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    I nie zapomnij że "sprzedaję minimalnie 20 zdjęć grupowych dla klasy" (skaner - fajna rzecz) .
    Generalnie to interes na takich imprezach chyba schodzi na psy.
    Jeśli chodzi o 'kręcenie' studniówki to coraz częściej klasa sobie życzy 1-2 DVD i sama sobie przegra. Kiedyś też tak w sumie było, ale nie zawsze.
    Tyle, że jak 1szej osobie wciągnęło VHS'a to pozostali już sobie nie przegrali

Przekalkuluj to sobie dobrze. Co z tego, że wycenisz 20-30zł za płytkę.
    Wezmą kilka i sobie przegrają. Możesz tak zrobić, ale zaznaczając, że minimum 25 osób w klasie weźmie. Inaczej ja bym się nie pierdykał, tylko za jakieś 800-1000zł klasa dostaje 2-5 CD/DVD ze zdjęciami i tyle; niech sobie robi z tym co chce. Natrzaskasz full fotek to będą zadowoleni. Dzisiaj odbitki taka młodzież ma w du*ie. Ew. grupowe, to tak. Wolą CD.

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

jak ja mialem studniowke, to wlasnie warunkiem bylo to, ze ilestam osob kupi plytki.. platne z gory
    Martin Gorczakowski

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Generalnie to interes na takich imprezach chyba schodzi na psy.
    hahaha to mało powiedziane Marcinku ja w tym roku nie załapałem zadnej studniówki mimo ze zaczałem schodzic do STRASZNYCH CEN!!
    ja tu z przerazeniem patrze jak dajecie ceny 20zł/osoba :-? mnie to by chyba podpalili jak Joanne d'Arc za herezje gdybym im dał taki cennik.
    Dla przykładu wezme jedną ze szkoł ktorej dałem taki cennik:
    (troche musiałem jeszcze bardziej ukrucic cenny bo znałem cene pewnego labu ktory tez dał tam oferte - by było smieszniej to wywołuje o nich wszystki zdjecia )
    Info: 6 klas, średnio 27os/klase
    Płyta DVD 25zł - w tym ze musi być jedna na klase kupiona - czyli 6 płyt
    Zdjęcie klasowe 7zł - format 15x21
    Zdjęcie portretowe z os. towarz. 4zł - format 13x18
    Dzizas az wstyd sie przyznać ale oferta została odrzucona... Tamten lab dostał robote bo oni tez kamerują, a dogadali sie ze jeszcze taniej zdjecia będą robić... nie wiem jak mozna taniej?

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Milo sie patrzy na te ceny. U nas na studniowce (Stargard Szczeciński, 30 km od Szczecina) ma byc "pan fotograf i kamerzysta", tak zwane 2in1. Ow czlowiek nagrywa film ze studniowki i przy okazji robi zdjecia (ok. 1200, dla kazdego cos milego). Nalezaloby jeszcze dodac, ze bierze 45 zl od osoby. To jest dopiero interes.

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venio Zobacz posta
    hahaha to mało powiedziane Marcinku ja w tym roku nie załapałem zadnej studniówki mimo ze zaczałem schodzic do STRASZNYCH CEN!!
    No niestety tak to wygląda Biorąc pod uwagę jak wiele osób ma już swojego 'QulPixa' taki zewnętrzny fotograf jest po prostu zbędny.
    Każdy sobie przy stoliku, w kiblu czy też pod kieckami własnych kukuryn sam pocyka i finał.

Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów