Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 191

Wątek: studniówka - czyli co, jak i za ile..?

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja również mam zamiar robić profesjonalne zdjęcia na mojej studniówce (styczeń) i mam pytanie, czy tak jak przy ślubie, weselu są standardowe, stałe schematy, np. zdjęcia pozowane? Jeśli tak, to czy na jednym zdjęciu mają być wszystkie osoby (ok. 240), czy focić każdą klasę z osobna (ok. 30 osób)?
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Takiej koniny w postaci 240 osób nie opanujesz. Ja bym zrobił dwie opcje. Gruppen klasowe (sami uczniowie), a drugie z osobami towarzyszącymi (też gruppen). Oprócz tego możesz później (oby nie za późno ) gdzieś na boku przy jakimś girlandzie i bombce choinkowej robić zdjęcia parom.

A odnośnie autora wątku - no i jak, żeś panie się dogadał ??

@Venio - autentycznie nic nie focisz w tym roku?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na swojej studniówce to ja bym wolał się bawić. ;]
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Adamek, uwierz mi, focenie będzie dla mnie najlepszą zabawą ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Exclamation

W tym roku będę wykonywał zdjęcia na dwóch studniówkach, małe miasteczko. Współpracuję z firmą wiec nie idę tam jako 'ja' lecz jako 'firma', bedzie nas 2 fotografow na 3 klasy + 3 kamerzystów. My robimy tak
    - klasowe, klasowe z osobami towarzyszącymi, dziewczyny - podwiązki
    - polonez
    - pozowane w parach (tło foto, 2*softbox + 2 lam wi-fi; wiec oświetlenie w miarę pro )
    - zabawa, a to dla tego ze wbrew pozorom takie zdjecia (odbitki!!) też kupują, a kupują dla tego ze sami, pomimo, ze wszyscy mają aparaty, nikt nie jest wstanie, wspomnianym kulpixem czy innym cyberszotem wykonać poprawnego technicznie zdjęcia, a kazdy chce miec fajne foto 'w ruchu'
    W kwestii cen... 20 zł za komplet podstawowy, w który wchodzą 4 fotki; grupowa, grupowa + os. towarzyszące (15x21), 2 fotki pozowane w parze.

A teraz wypowiem się z drugiej strony - jako uczeń i studniówkowicz (innej szkoły niż ta, na studniówce której bede pracował), gdyż w tym roku tez mam swoją studniówkę ;-)
    Na jednym z zebrań 100dniowkowych została poruszona kwestia kamerzysty i fotografa. Rozmowę o filmie pominę, bo to nie to forum. Gdy zaczęto mówić o zdjęciach to ludzkie reakcje (rodzice i uczniowie) były różne, byli nawet tacy, którzy twierdzili ze po co fotograf? przecież on zedrze za te zdjęcia a wywołanie jednej fotki kosztuje 39 gr i każdy ma aparat wiec sobie zrobi. Inni twierdzili ze zdjęcie powinno kosztować dwa złote max, a kiedy powiedziałem ze to nie możliwe, gdyż jest coś takiego jak technika fotograficzna i zdjecia zrobione zwykłym aparatem (czy kliszakiem za 100zł, czy cyfrowym kompaktem za 600zł) nie będa takie jak te zrobione przez opłaconego fotografa to byli tacy co mnie zwyczajnie wyśmiali. W koncu ustalono ze każda klasa wynajmuje fotografia i kamerzystę na własną rękę a ja stwierdzłem ze z ludźmi, którzy tak reagują nie ma co dyskutować, bo za te 20zł można sobie jedynie nerwów napsuć
    ArturJB
    www.artur.jb.prv.pl
    Canon A420 + dSLR Nikon z osprzętem

Domyślnie

... aaa... i sprzet mam nowy, nie to co w stopce :P
    ArturJB
    www.artur.jb.prv.pl

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturJB Zobacz posta
    ... aaa... i sprzet mam nowy, nie to co w stopce :P

No dawaj! Co tam kupiłeś ciekawego? ;-)
    Pochwali się - towarzystwo się ucieszy 8)

Domyślnie

nie wiem czy sie ucieszy... Nikon D70S + 18-70 + SB-800...
    byłem 'firmowo' zmuszony do zmiany aparatu
    ... ale w firmie nadal leży EOS 33 + 540EZ + jakieś mydlane tamrony (niemydlane canony poszły na allegro)
    ArturJB
    www.artur.jb.prv.pl

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    @Venio - autentycznie nic nie focisz w tym roku?
    Serio... jak w zeszłym roku miałem 3 to teraz ****... wychuuuutenteges mnie :/

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Adamek, uwierz mi, focenie będzie dla mnie najlepszą zabawą ;-)
    No tak... a partnerka (chyba, ze wolisz długą białą eLkę)? znajomi z klasy, wspólne toasty, szaleństwa na parkiecie... to niezapomniane. Klasa co na twoj pomysl? U mnie od razy zastrzegli ze "Ty artur to chyba nie bedziesz robił zdjec na 100dniowce, no nie?"

Grupowe, pozowane w parach można zrobic (sam miałem taki plan gdyby na fotki była firmowo trzecia klasa - dwie mamy, kolega sam zrobi), ale nie wyobrażam sobie takiej całej studniówki - swojej!

Myślałem, ze ja mam 'hopla' na punkcie fotografii... ale są bardziej zakręceni ode mnie

Pozdrawiam Cię Arku i życze świetnych kadrów i super zabawy

PS. Nie uważasz, ze drogi sprzęt w połączeniu z %, najczęściej czterdziestoma to może nie byc dobre rozwiazanie?
    ArturJB
    www.artur.jb.prv.pl

Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów