Strona 19 z 20 PierwszyPierwszy ... 917181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 191

Wątek: studniówka - czyli co, jak i za ile..?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    Dzięki za pomoc. Co do zdjęcia grupowego - brać kit'a czy robić trzydziestką? 18mm to najszerzej w moim aktualnym zestawie szkieł, niestety musiałem sprzedać rybkę na rzecz 30mm.
    Będę miał możliwość korzystania Sigmy 30mm f/1.4, Canona 17-55 f/2.8, ewentualnie Sigmy 10mm f/2.8 (pożyczony sprzęt) - planuje zabrać 30mm i 17-55mm, to dobry wybór? 10mm będzie ciężko doświetlić 430EXII

Domyślnie

Panowie mam takie pytanko odnośnie zdjęć przed studniówkowych. Gdzie polecalibyście zdjęcia i z jakim pomysłem się już spotkaliśćie ? Chodzi mi o to gdzie klasy chcą robić sobie te pozowane zdjęcia ? Kiedyś było tak, że robiło się to w klasach w ławkach, teraz coraz więcej osób pragnie czegoś innego. Macie jakieś pomysły znane z doświadczenia ? Puby, lokale ? przebieranie się ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Odp: studniówka - czyli co, jak i za ile..?

Witam
    Zostałem poproszony o robienie zdjęć na studniówce ale zbytnio nie mam doświadczenia z takimi imprezami więc chciałbym prosić was o pomoc
    Sprzęt jaki posiadam to eos 500D, kit 18-55, sigma 18-200DC, 50mm 1.8f, c28-90 oraz lampę nissina di622 mark II. Myślałem, żeby na pewno wziąć 50mm z racji światła i teraz zastanawiam się który z tych trzech wybrać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Nie wiem gdzie będzie Twoja studniówka ale ja na zeszłorocznej, która odbywała się na sali używałem tamrona 17-50 i 28/1.8 nic dłuższego nie podpinałem bo nie było miejsca.
    Także wziąłbym kita dla 18 mm i światła 3.5+ 50/1.8 i do tego lampa. Resztę możesz wziąć do torby plecaka żeby leżało w bezpiecznym miejscu

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez xandi Zobacz posta
    Witam
    Zostałem poproszony o robienie zdjęć na studniówce ale zbytnio nie mam doświadczenia z takimi imprezami więc chciałbym prosić was o pomoc
    musisz tez wiedziec, ża są pewne zdjęcia "standart" które poprostu muszą być zrobione na studniówce (np. dziewczyny z podwiązkami na nogach, faceci w "mocnych" postawach, dobrze jest tez robić fotki kazdej parze np. pod jakims banerem studniówkwo/klasowym, mozna to zrobic przed imprezą jak sie schodza, no i grupówka z wychwawca) jak dobrze pokadrujesz to nikt nie pozna które fotki są z próby a które z własciwego poloneza, a wtedy masz wiekszą szanse żeby "ogarnąć" wszystkich
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Popatrz sobie w sieci na portfolia ze studniówek z pewnością Ci się to przyda

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Dziękuję wam bardzo
    A jeszcze zastanawiam się jakie będzie tam oświetlenie, to podobno nowa sala i tam jeszcze nie miałem okazji być. Kombinować z balansem bieli jak już tam będę czy po prostu to poprawić w Lr? Bo pewnie i tak w rawach będę zdjęcia robił.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez xandi Zobacz posta
    Dziękuję wam bardzo
    A jeszcze zastanawiam się jakie będzie tam oświetlenie, to podobno nowa sala i tam jeszcze nie miałem okazji być. Kombinować z balansem bieli jak już tam będę czy po prostu to poprawić w Lr? Bo pewnie i tak w rawach będę zdjęcia robił.
    trzymaj sie rawów i ew. poprawiaj na kompie
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

nie wiem czy padło już takie pytanie, ale powiedzcie mi ile zdjęć po imprezie "oddać" zleceniodawcy? każdy przecież pstryknie 800 zdjęć, ale przecież 800 nie nadaje sie do publikacji, a dwa trafiło się tak że wiele zdjęć par sie po prostu nie nadaje - oddawać mimo to czy olać?
    sporo chęci mało pieniędzy

dawniej jas_rambo

Cytat Zamieszczone przez Pascalekk Zobacz posta
    nie wiem czy padło już takie pytanie, ale powiedzcie mi ile zdjęć po imprezie "oddać" zleceniodawcy? każdy przecież pstryknie 800 zdjęć, ale przecież 800 nie nadaje sie do publikacji, a dwa trafiło się tak że wiele zdjęć par sie po prostu nie nadaje - oddawać mimo to czy olać?
    U mnie w mieście (Gdańsk) fotoziutki oddają i po 1000 (tak, tysiąc) na płycie, także wiesz.. Czasami nawet identyczne kadry z tych samych sytuacji zdarzają się podwójnie rozstrzelone oczywiście w numeracji plików.
    Już musisz sam zdecydować ile zdjęć oddać, musisz mieć na uwadze, że jest to przede wszystkim pamiątka, więc nawet jeżeli dane zdjęcie nie jest technicznie/artystycznie doskonałe, ale sytuacja jest dobrze złapana i zdjęcie może stanowić istotny element pamiątki to słabo byłoby je odrzucić. Co do par to już zależy "jak bardzo się nie nadają"
    Ostatnio edytowane przez jas_r ; 01-02-2014 o 21:42

Strona 19 z 20 PierwszyPierwszy ... 917181920 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów