za mniej niż 30 zł od pary bym nie zrobił. Co do zdjęć klasowych myślę że 100-150 zł było by spoko![]()
pozdrawiam![]()
za mniej niż 30 zł od pary bym nie zrobił. Co do zdjęć klasowych myślę że 100-150 zł było by spoko![]()
pozdrawiam![]()
5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt
znalazłem coś takiego:
http://www.fotograf.sopot.pl/galeria...nsk/index.html
także mozna zobaczyć... itp....
Mój sposób na 100 dni to 500 zł, bez względu na liczbę osób, oddajesz płytki DVD z fotkami i małą prezentacją dla wszystkich to samo. Klasy średnio liczą po 30 osób. W trakcie imprezy robię grupen, przy stołach, i zabawa. Pytam uczniów których klasę obsługuje którzy to ich nauczyciele. Teraz mam studniówkę na 6 klas ale tylko 1 zorganizowała sobie fotografa i żeby ich odróżnić od innych klas zrobili sobie przypinki jak na weselu w kolorze czerwonym takie malutkie i wszyscy moi uczniowie będą je mieli. Jeżeli z innej klasy przyjdą sobie zrobić grupowe to powiem 10 zł od głowy ale płacą wszyscy albo nikt nie dostanie fotek. Wywołam im 15x29 panoramiczne i po sprawie.
Oczywiście są panowie Fotografowie którzy biorą za studniówkę 900 i więcej złotych, a dodatkowo jeszcze ustawiają soft boxa i robią indywidualne ale studyjne krzycząc sobie dodatkowo za każde po kilka złotych, powiem tak każdy orze jak może, ja tam wole mniej i nawet 2-5 studniówek na rejonie w sezonie zrobię. Wikt dadzą stresu tak wielkiego jak przy kotlecie nie ma jednak trzeba swoje zrobić, czasami nawet na koniec roku trafią się klasowe fotki i tablo więc wolę jeść małą łyżeczka cały czas, ale to oczywiście moje podejście. Zawsze poza sezonem jest na spłatę leasingu sprzętu.
Canon FF i słoików kilka
ale 500 zł za całość czy od klasy?
5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt
Klasa, której jestem wychowawcą ma studniówkę za tydzień. Za film ze studniówki płacą 60zł od osoby (80zł jak ktoś chce na Blue-Ray). Zdjęcia 15x21cm po 10zł od sztuki, płyta ze zdjęciami 400zł od klasy.
Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70 - więcej sprzętu u niego nie widziałem.
400D+60D+17-55/2.8 IS+50/1.8+Tamron 55-200+100/2.8L Macro+430EX
"Fotograf profi z najwyższej półki - Canon 450D z Sigmą 17-70"
to Ci z jedynkami w Twojej okolicy to pewnie po wodzie chodzą ;-)
Gdyby to ode mnie zależalo to trzymałbym "fachowca" z daleka od studniówki ale ja jestem tylko gościem i decydować nie mogę. Z 1Ds znam jednego i jednego z Nikonem D3 ale oni się studniówkami nie zajmują, reszta to są właśnie tacy "zawodowcy".
Żeby było ciekawiej to "fotograf" jest jednocześnie "kamerzystą". Czas oczekiwania na zdjęcia i film to nawet 4 tygodnie.
400D+60D+17-55/2.8 IS+50/1.8+Tamron 55-200+100/2.8L Macro+430EX
to może jeszcze przypomne szanownym kolegom - nie wszystkich się to tyczy od razu zanznaczam - że niepłacenie podatków w Polskim prawie jest przestępstwem skarbowym i podlega grzywnie lub karze więzienia do lat dwóch
tak stanowu litera prawa.
ale ciągle u nas taki człowiek nazywany jest "człowiekiem przedsiąiorczym/zaradnym"
brak wpływów do budzetu Panśtwa skutkuje podniesieniem akcyz. drożeje paliwo, prąd gaz. wtedy psioczymy wszyscy. na Ministra finansów, sejm, rząd itp.
ale nie na ludzi dzialających w szarej strefie którzy wg litery prawa są przestępcami skarbowymi
tu na forum takim ludzia udziela sie rad w jaki sposób maja robić coś niezgodnego z prawem
i taka jest Polska
co najciekawsze mój wpis zbulwersuje pewnie wiele osób
działalnosć w szarej strefie - nikogo