Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Nowe body czy szkielka?

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Po kupnie 5D (czyli całkiem niedawno) cały czas chodzę w lekkim szoku jak mogą zdjęcia wyglądać. Przeskok jakościowy bardzo duży, szkła zyskują bardzo na jakości, masz nowy rodzaj głębi, obiektywy odzyskują dawne ogniskowe. Nie wiem jak konkretnie kształtuje się cena tego body i tych stałek w Twoim przypadku. Mając takie zoomy, samemu mając 20D i 5D i widząc jakie zdjęcia generuje ten ostatni aparat brałbym chyba 5D i być może starczyłoby na jakąś stałkę. Może kupisz po prostu 85/1.8 na początek? To szkło zawsze można później sprzedać z małą stratą. Mnie np. to szkło by wystarczyło (mam nadzieję na wiosnę je kupić) a z całą pewnością będę chciał nabyć 135/2L i 35L. Jak widzisz miałem podobny dylemat jak Ty. Chciałem kupić 85/1.8 i 135/2L i przypadkiem dorwałem 5D ,,, jak zobaczyłem jakość zdjęć jakie generuje nie wachałem się nawet chwili. Teraz 5D może stanieć sporo, więc ja proponuję 5D plus na początek jakąś stałkę z zestawu który wybrałeś. Jeżeli chesz mieć 85mm to na początek bierz wersję 1.8. Łatwiej Ci będzie później dokupić jakieś szkło niż zbierać kasę na drogie body.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    24-70 można by się pozbyć na rzecz 35L, a 70-200 zmienić na 135L i tego przepinania szkiel wcale nie byłoby tak wiele.
    Wiesz, tylko jak napisalem zoomow nie zamierzam sie pozbywac. Sa sytuacje, ze bez zooma ani rusz a jak juz zakupilem jako nowe, to jeszcze tracic na nich nie mam zamiaru, szczegolnie, ze wiem, iz sa mi potrzebne i jestem z nich zadowolony.

Dlatego problem moj lezy w:
    uzupelnieniu zakresu b. dobrymi jakoscia i wykonaniem stalkami vs zakupem b. dobrego body posiadajac wylacznie zoomy

Plus zakupu taki, ze place za te stalki nieduze pieniadze i to jest ta okazja. Z body takiej miec nie bede i w razie czego odsprzedam je jeszcze na tym zarabiajac.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 21-11-2006 o 22:24

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Wiesz, tylko jak napisalem zoomow nie zamierzam sie pozbywac...
    Wiem, wiem... napisałeś o tym na początku :-)
    To pozbywanie to bardziej było do KuchatKa, bo on zaczął z pozbywaniem się 17-40L... :-) Tobie natomiast jak wcześniej: 35L, 135L i FF body.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    To pozbywanie to bardziej było do KuchatKa, bo on zaczął z pozbywaniem się 17-40L...
    To akurat troszke uzasadnione, gdyz na FF 17-40L bede pewnie uzywal cooooraz mniej, ale z drugiej strony jak juz jest, to po co tracic 7 paczek jak ma sie bardzo porzadne szkielko na wyjatkowe okazje, nie? :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

pikczer a 50/1.2L nie kupujesz? kurde to moze byc swietne szklo

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja majac powyzszy zestaw nie pozbyl bym sie 17-40, bo takie extremalnie szerokie foty tez sa fajne i mozna od czasu do czasu sobie zrobic

To byla jedynie opcja dla upartych stalkowiczow Ja tam bym wolal przyrost jakosci 5D z wygoda zoomow jak przesiadke na stalki przy 20D.
    ...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    pikczer a 50/1.2L nie kupujesz? kurde to moze byc swietne szklo
    Nie ironizuj
    Dobrze wiesz, ze piedzdziesiatke juz mialem i stwierdzam, ze dla mnie to zarkes... nijaki. Nie jest mi potrzebny.

Wg mnie na FF:
    35L - dobra spacerstalka ;-) - szklo podstawowe
    85L - swietna portretowka
    135 - portretowka zarowno koncertowa jak i studyjna, a oprocz tego wygodny zoomik

A 50? - coz wg mnie wole 24-70L

A jeszcze jedno pytanie do Snowboardera (i innych):
    czy 5D podnosi na tyle poziom zdjec robionych z 24-70L aby moc sobie darowac zakup np. stalki 85 f1.8?

chodzi mi o to, czy lepiej miec kombinacje 20D i 85L czy 24-70L + 5D? Zaznaczam, iz chodzi glownie o jakosc zdjec.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W moim przypadku 5D bardzo podniósł poziom 50/1.4. Z drugiej strony stałki nic przy portrecie nie zastapi. 20D plus 85L i 5D plus 24-70.... nie fociłem nigdy 24-70L, ale mając niewiele gorszy zoom 24-105 ja bym postawił na .... 5D plus 85/1.8. To moim zdaniem najlepszy kompromis jakościowo-cenowy. Naprawdę nie trzeba mieć wszystkiego z L w nazwie bo taką widzę u Ciebie tendencję. Ja patrzę praktycznie (choć często bez tego L niestety się nie da).
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Nie ironizuj
    Dobrze wiesz, ze piedzdziesiatke juz mialem i stwierdzam, ze dla mnie to zarkes... nijaki. Nie jest mi potrzebny.
    No to przecież bierz 5d i 35, 135. 85 na 5d da przecież właśnie zakres 50.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

tu sie zgodze w 100% - 5D i 85 f1.8 to najlepsze jakie mozna miec combo do portretow, nie majac nieograniczonego portfela. uzywam i cenie sobie jakosc. wydaje mi sie, ze 85L mimo, ze jest cudownym obiektywem nie jest wart tych pieniedzy, zwlaszcza jak istnieje niewiele mu ustepujacy i sporo tanszy ekwiwalent.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów