Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Nowe body czy szkielka?

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    85 na 5d da przecież właśnie zakres 50.

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    Wydaje mi sie, ze 85L mimo, ze jest cudownym obiektywem nie jest wart tych pieniedzy, zwlaszcza jak istnieje niewiele mu ustepujacy i sporo tanszy ekwiwalent.
    Dodatkowo, ponoć focenie 85L na pełnej dziurze nie jest wcale takie proste - zwłaszcza przy portretach. Można się ponoć rozczarować, jak ostrząc np. na oczy, focus point uzyskuje się w przysłowiowych 'krzakach' po przekadrowaniu.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No to przecież bierz 5d i 35, 135. 85 na 5d da przecież właśnie zakres 50.
    No Tomek, tutaj to pojechałeś w "odwrotność cropa" Proponuję Nobla za to odkrycie
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No jak! Przecież Pikczerowi nie pasi 50mm na cropie. Więc 85 na FF da ten sam kąt widzenia.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja tylko piszę o tym co widzę. A widzę, że według Ciebie 85mm na FF daje 50mm. Powinieneś dopisać, że to 50mm dotyczy matrycy APS-C bo teraz to wygląda... zabawnie
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

eee, to takie semantyczne naduzycie.
    ;]
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No jak! Przecież Pikczerowi nie pasi 50mm na cropie. Więc 85 na FF da ten sam kąt widzenia.
    Ale nie wiem czy zwrociles uwage - jakbym kupil te 3 stalki, to przez nalblizsze kilka lat bede siedzial na 20D :wink:

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ale nie wiem czy zwrociles uwage - jakbym kupil te 3 stalki, to przez nalblizsze kilka lat bede siedzial na 20D :wink:
    Toż dlatego większość (w tym ja) radzi Ci kupić dwie z nich (35L i 135L) i "5D mkII".
    Chyba lepiej gdy te dwie będą pracowały "pełną parą", anizeli wszystkie trzy miałyby być ograniczane cropem.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Toż dlatego większość (w tym ja) radzi Ci kupić dwie z nich (35L i 135L) i "5D mkII".
    Chyba lepiej gdy te dwie będą pracowały "pełną parą", anizeli wszystkie trzy miałyby być ograniczane cropem.
    Faktycznie - jest to chyba najlepszy kompromis - bede sie jeszcze zastanawial, bo temat musze zakonczyc w ciagu 2 tygodni.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Faktycznie - jest to chyba najlepszy kompromis - bede sie jeszcze zastanawial, bo temat musze zakonczyc w ciagu 2 tygodni.
    Jesli Ci to pomoże to trochę moich przemyśleń jako, że też mam ochotę w przyszłości na te stałki.

Pomijając tymczasowego Trabanta i Sigme 18-50 robiącą za spacerzooma wiem, że od lat na kliszach poruszałem się w zakresie 24-200mm i jest to dla mnie wystarczające. Do tej pory miałem to na dwóch zoomach: 24-85 i 70-210, oba f/3,5-4,5. Do tego mam 50/1,8 i 100/2,8 macro (oba mkI). Co do 50mm to się z Toba zgadzam - więcej czasu spędza w plecaku niż na body, niestety.

Lepszych zoomów (tych f/2,8 ) nie mam zamiaru nabywać bo IMHO zysk światła jest nieadekwatny do przyrostu masy i gabarytów - jakoś nie mogę się przekonać do 1-1,5 kilogramowych szkieł. Ponadto u mnie motorem do zmian jest nie tyle lepsza jakość, co jasność tych obiektywów, a co za tym idzie dużo większe możliwości pracy z GO. Z tego głownie powodu mniejsze i lżejsze Lepsze zoomy f/4 też mnie zbytnio nie interesują.

I własnie dlatego patrzę w kierunku tych stałek i dla siebie widzę to tak:
    24L (lub jakieś potencjalne 24/2,0 USM) - wnętrza, landszaft, trochę architektury,
    35L - podstawa, spacerstałka, ludzie, życie, otoczenie, wakacje,...
    135L - po prostu teleobiektyw (zamiast 70-200, reszta w nogach :-))
    Z tego co mam zostawiłbym 100mm macro. Nie jestem fanatykiem makro, ale jednak czasami zdarza mi się/potrzebuję coś małego sfotografować :-) Zoomy i 50mm poszłyby do ludzi i to by chyba było na tyle :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 22-11-2006 o 10:44
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No jak! Przecież Pikczerowi nie pasi 50mm...
    Jeszcze jedno dlaczego pozbylem sie 50f1.8 - zdjecia z niego wychodzily WG MNIE gorsze (nie chodzi tu tylko o jakosc) niz z 24-70L - flary, kolory i w ogole jakos 24-70L ladniej "rysowal".
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 22-11-2006 o 22:12

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów