-
Dopiero zaczyna
Może i ja się wypowiem. Odrobinę w temacie jestem, bowiem zawodowo zajmuję się robieniem stron - i innych takich. Często staję przed dokonaniem wyboru flash vs tradycyjne techniki (jeśli tak mozna powiedizec). Bardzo czesto flash przegrywa w tym starciu - dlaczego?
Ano dlatego:
sprawia problemy z funkcjonalnoscia i uzytecznoscia serwisu i to chyba wystarczy aby pograzyc osoby obstajace przy uzywaniu flasha przy galeriach fotograficznych.
Przede wszystkim - blednie dziala w nim przycisk wstecz (tak czesto uzywany przez odwiedzajacych), nie wyswietla sie na wszystkich komputerach, do tego na dzien dzisiejszy IE ma pewne problemy z wyswietleniem flashowych plikow bez malego tricku (poszlo o patent na wyswietlanie, ale to inna historia), linki - tu takze jest problem, poniewaz podajac url fotki znajomemu z tradycyjnej galerii po prostu klikam na pasek z adresem i kopiuje, w przypadku flasha jest klopot, chyba, ze jakos pokombinowany jest to systemik, kopiowanie fotek - najszybciej mowiac ogranicza sie do print screen (niby prawa autorskie, ale jednak zle).
idąc tropem rozmiarów plików - tak czy siak są one duze i dodatkowo ciężko jest sie oprzec pokusie pominiecia loadera, kotry zawsze cos wazy (ja osobiscie zdecydowanie wole, widziec jak sciaga mi sie fotka widzac ja w kawalkach, niz ogladac loader), w przyapdku flaszha zawsze pojawiaja sie jakies blury i inne srelki duperelki (ktore mnie wkurzaja, bo robic je musze
)
zaraz jakis cwaniak mnie zaskoczyc bedzie chcial i powie, ze skoro flash to mozna zrobic tak, aby sciagala sie tylko fotka a nie cala oprawa graficzna - owszem mozna, ale i tu jest alternatywa czyt. AJAX (ostatnimi laty trochę trendy). Ajax pozwala na dociaganie tylko tych czesci witryny, ktore sie zmieniaja.
Na chwilkę obecną tylko tyle mi przychodzi do glowy. Dodatkowo napisze, iz forogalerie sa typowym rodzajem serwisow, w ktorych powinna dominowac prostota i brak cukiereczkow skutecznie odciagajacych uwage od ich zasadniczej czesc - zdjec (ZDJĘĆ). to one powinny przyciagnac i zatrzymac odwiedzajacego, a nie serduszka i chmurki latajace za kursorem.
Uprawnienia umieszczania postów