Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Galeria w necie, gdzie?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no niestety dobrze zrobiona galeria ZDJEC we flashu ni emoze byc lekka musi duzo wazyc inaczej sie nie da - a jak jest lekka to niestty wygoda jej przegladania jest slaba

no chyba ze masz naprawde ciekawa/wyjatkowa prezentacje 10 zdjec do pokazania i nic wiecej... to ostatecznie moze byc

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FERRER Zobacz posta
    Może inaczej bo widze że nie wszyscy wiedzą o co mi chodzi.
    Serwer - mam
    Domene - mam
    Chce tylko teraz fotki na czyms powiesić i szukam jakiegoś taniego gotowca w postaci galerii
    Moze sprobuj JAlbum?: http://jalbum.net/
    Trywialny w obsludze, duza ilosc skorek do wyboru pozwala uzyskac przyjemny wyglad.

Coś już napisał Awatar -Wolf-
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trigger Zobacz posta
    ja kiedyś tam znalazłem takie darmowe coś jak mg2, troszkę podrasować w html'u i php i jest cacy

Znalazłem linka http://www.minigal.dk/ działa bardzo dobrze (nie wymaga baz danych msql)
    Potwierdzam. Mam, używam, jestem zadowolony. Działa bardzo fajnie.

P.S. W razie potrzeby mogę podesłać spolszczenie, bo to na stronie miało jakieś błędy.
    Canon 100D + 18-55 IS STM + Sigma 70-300 DG APO MACRO

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Zgadza się, z minigalem trzeba kombinować z kodowaniem znaków - podczas edycji wyświetla się dobrze chyba w unicode, ale trzeba wymusić 8859-2 (pojawia sie krzaki) zeby wersja finalna wyswietlana byla prawidlowo. Chyba tak to było. A może na odwrót? W każdym razie - minigal godny jest polecenia, mimo tych drobnych upierdliwości.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

Ja może nie wglębiając się w wasze dyskusje napiszę, iż dam do użytku skrypt galerii taki jak: www.fotob.pixelon.pl

Robiłem ją dla swojego użytku, ma sprawny panel administracyjny, pod każdą fotką ma komentarze, opis autora, oraz informacje wyciągnięte z exif'a - każdy z tych elementów można wyłączyć, tak aby nie przeszkadzały. Notuje statystyki odwiedzin, oraz liczbę odsłon danej fotki, w galerii można zmieniać liczbę kolumn wyświetlanych fotek, sam tez przygotowuje miniaturki, tak więc robic wystarczy duza wersje fotki, natomiast kwestia skalowania do jej miniaturki to juz klopot skrtypu. Co chyba ciekawe nie wymaga dostepu do bazy danych - calosc opiera sie na plikach.

Niezbedne wymagania to dostep do konta z obsluga php oraz mail do administratora serwera aby dorzucil obsluge bilbioteki exi'f (jesli sie chce).

Jesli ktos bylby zainteresowany prosze o maila info [-at-] pixelon.pl lub PW.

Pozdrawiam

A jeszcze jak byscie mieli jakies uwagi odnoscie kolejnych ulepszen to chetnie je naniose - tak wiec kwestia funkcjonalnosci wciaz otwarta.

Bywalec Awatar FERRER

Domyślnie

Znalazłem link na naszym forum http://www.gawelda.pl
    mkwiek - Rozumiem że ta stona też nie pasi, nie wiem na jakie ty strony wchdzisz że wodotryski widzisz i latające aniołki
    Zastrzegam sobie prawo do pomyłek.

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

widzę u kolegów którzy nie lubią flasha pewną stronniczość, ponieważ jak na początku swojego istnienia na forum podałem link do swojej galerii we flashu to zostałem tylko zjechany za to nic więcej (przy czym o ile wiem wgranie siętej stronki zajmwało i tak niewiele czasu) natomiast jak jedna z naszych nowych forumowych koleżanek zapodała stronę która wcytywała mi się mimo szybkiego łącza 10 min to jedyne komentarze jakie widziałem to "fajna grafika, trochę wolno chodzi) itp. Albo che sie zobaczyć czyjeś zdjecia albo nie i tyle

Domyślnie

Może i ja się wypowiem. Odrobinę w temacie jestem, bowiem zawodowo zajmuję się robieniem stron - i innych takich. Często staję przed dokonaniem wyboru flash vs tradycyjne techniki (jeśli tak mozna powiedizec). Bardzo czesto flash przegrywa w tym starciu - dlaczego?
    Ano dlatego:
    sprawia problemy z funkcjonalnoscia i uzytecznoscia serwisu i to chyba wystarczy aby pograzyc osoby obstajace przy uzywaniu flasha przy galeriach fotograficznych.

Przede wszystkim - blednie dziala w nim przycisk wstecz (tak czesto uzywany przez odwiedzajacych), nie wyswietla sie na wszystkich komputerach, do tego na dzien dzisiejszy IE ma pewne problemy z wyswietleniem flashowych plikow bez malego tricku (poszlo o patent na wyswietlanie, ale to inna historia), linki - tu takze jest problem, poniewaz podajac url fotki znajomemu z tradycyjnej galerii po prostu klikam na pasek z adresem i kopiuje, w przypadku flasha jest klopot, chyba, ze jakos pokombinowany jest to systemik, kopiowanie fotek - najszybciej mowiac ogranicza sie do print screen (niby prawa autorskie, ale jednak zle).
    idąc tropem rozmiarów plików - tak czy siak są one duze i dodatkowo ciężko jest sie oprzec pokusie pominiecia loadera, kotry zawsze cos wazy (ja osobiscie zdecydowanie wole, widziec jak sciaga mi sie fotka widzac ja w kawalkach, niz ogladac loader), w przyapdku flaszha zawsze pojawiaja sie jakies blury i inne srelki duperelki (ktore mnie wkurzaja, bo robic je musze )
    zaraz jakis cwaniak mnie zaskoczyc bedzie chcial i powie, ze skoro flash to mozna zrobic tak, aby sciagala sie tylko fotka a nie cala oprawa graficzna - owszem mozna, ale i tu jest alternatywa czyt. AJAX (ostatnimi laty trochę trendy). Ajax pozwala na dociaganie tylko tych czesci witryny, ktore sie zmieniaja.

Na chwilkę obecną tylko tyle mi przychodzi do glowy. Dodatkowo napisze, iz forogalerie sa typowym rodzajem serwisow, w ktorych powinna dominowac prostota i brak cukiereczkow skutecznie odciagajacych uwage od ich zasadniczej czesc - zdjec (ZDJĘĆ). to one powinny przyciagnac i zatrzymac odwiedzajacego, a nie serduszka i chmurki latajace za kursorem.

dfx
    Guest

Domyślnie

witam - W związku z tym że sam szukalem galerii a wiele otwartych galerii jest zapchanych do tego stopnia ze nowe zdjecie moze liczyc co najwyzej na 1 lub 2 komentarze - postanowilem stworzyć nową darmową - ALLART.pl
    mozna tutaj pokazać wszelkie formy stwojej twórczości -
    - fotografie
    - malarstwo
    - twórczość literacką
    - grafike 3d

Dostajesz swoją GALERIE w której możesz tworzyć własne kategorie i pokazywać twoją twórczość wszystkim bądź tylko wybranym osobą którym przekażesz hasło dostępu

- jeszcze troche bede nad nią musial popracowac zapewnie ale w zasadzie jest juz w pełni funkcjonalna

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów