Cytat Zamieszczone przez dudi76 Zobacz posta
Witam
Mam w niedalekiej przyszlosci, moze za tydzien, dwa, zakupic dwa szkielka. Oczywiscie nie od razu dwa. Jeden to 70-200/4 i 100/2.8 macro.

Gdybym miał taki dylemat jak dudi76, a i tak planowałbym zakup obu szkiełek, to jedyny problem leży w tym które kupić o tydzień lub dwa wcześniej

Ja z racji na to, że miałem już 75-300 (daleko mu do 70-200, ale zawsze to telezoom), a pociągała mnie macrofotografia postanowiłem kupić 100mmUSM.
Obecnie do celów koncertowych planuję 70-200 2.8 IS, choć rozmyślałem jeszcze nas 100-400 IS. Pewnie padnie na 70-200.

Wielu rozpisywało się nt. 100mm macro, że kiepska jest do portretu, bo zbyt ostra, i zbyt wiele czasu poświęcić trzeba przy PS.
Jakoś nie mam z tym problemu, bo przy wywołaniu RAW mam od razu wpływ na ostrość zdjęcia w jpg. Jeśli nie robicie zdjęć w RAW, to proponuję wejść do MENU aparatu i zmienić styl obrazu (PictrueStyle) np. na neutralny lub portret.

Lustrzanka poza możliwością wymiany obiektywów daje możliwość zmiany wielu ustawień. Warto z tego czasami korzystać, a nie tylko ZIELONE POLE
Odpowiedni obiektyw to jedno, a odpowiednie ustawienia to drugie...