Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: Canon 100/2.8 macro - uzytecznosc

Domyślnie Canon 100/2.8 macro - uzytecznosc

Witam
    Mam w niedalekiej przyszlosci, moze za tydzien, dwa, zakupic dwa szkielka. Oczywiscie nie od razu dwa. Jeden to 70-200/4 i 100/2.8 macro. Moze i dziwne pytanie, ale nie wiem, ktory wybrac. Wiem, ze te szkla sie zupelnie roznie i sluza do czego innego, to oczywiste.
    Macie jakies doswiadczenia z 100/2.8 w plenerze, takie zdjecia na co dzien?
    Bo zupełnie nie wiem, ktory wybrac jako pierwszy.
    Setka przyda mi sie, do zdjec wewnatrzustnych zebow, bom dentysta sadysta, ale rowniez chcialbym go wykorzystac do ogolnych fotek plenerowych, portetu, macro.
    Moze jakies przykladowe fotki wrzucicie dla.
    Licze na rozjasnienie i wsparcie w wyborze.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

wybierz zoom. stałka makro jest do makro i portretów..... ale jesli macro ma zarobic na zoom to bierz setke....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Setka jest typowo obiektywem do makro. Powolny i błądzący AF jest w innych, szczególnie dynamicznych scenach dużym ograniczeniem. Wydaje mi się, że szczególnie teraz, kiedy sezon na makro jest nieco w odstawce, 70-200 będzie Ci o wiele częściej przydatny.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Powolny i błądzący AF jest w innych, szczególnie dynamicznych scenach dużym ograniczeniem.
    Powolny i błądzący AF?? No toś pojechal... 100'ka demonem szybkosci na pewno nie jest (nie wiem czemu przyszlo Ci do glowy uzywac jej do dynamicznych scen), ale prawidlowo uzywany AF trudno nazwac 'powolnym'...

@dudi76 - nie wiem, czy mi sie dobrze wydaje, ale sadzac po Twoim poscie chcesz, bysmy Cie przekonali do 100/2.8. Pomysl po prostu jakie zdjecia chcesz robic - te obiektywy sa na tyle rozne, ze na pewno wyloni sie zdecydowany zwyciezca do wymyslonego typu fotek.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    Powolny i błądzący AF?? No toś pojechal... 100'ka demonem szybkosci na pewno nie jest (nie wiem czemu przyszlo Ci do glowy uzywac jej do dynamicznych scen), ale prawidlowo uzywany AF trudno nazwac 'powolnym'...
    Oj, w słabych warunkach oświetleniowych 100'tce zdarza się mocno błądzić.
    Z resztą taką też ma opinię (fredmiranda.com) Ponoć to mankament wszystkich obiektywów macro. Tzw ' AF Hunts in low light'
    Za to przy dobrym świetle sprawuje się wystarczająco dobrze.

@autor: A dużo tych ząbków będziesz focił?
    Bo może się okazać, że bez ringlight'a macro się nie obejdzie - jak w ciemnej paszczy będziesz chciał próchnicę na 8'ce upolować ;-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    Powolny i błądzący AF?? No toś pojechal...
    Albo pojechał, albo... miał na myśli ten stary 100/2,8 macro:
    http://www.canon.com/camera-museum/c...0_28macro.html
    w odniesieniu do którego byłaby to akurat prawda. Trzeba zauważyć, że NIGDZIE nie pojawiło się USM - ani u pytającego, ani w stopce u kolegi, który jakoby "pojechał". Więc o którą 100-tke chodzi?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 21-11-2006 o 12:00
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam na myśli model współczesny, czyli z USM. Jest powolny w sytuacji, kiedy przychodzi mu przeostrzać o dużą część zakresu. Ponadto, wielokrotnie mi się zdarzało, że musiał kilkakrotnie przejechać cały zakres, żeby w końcu dobrze trafić, co szczególnie zabiera czas.

Nie zmienia to faktu, że do makro to jest wyśmienite szkło, więc jeśli Autor traktuje tego rodzaju fotografię jako priorytet, to bardzo polecam.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Mam na myśli model współczesny, czyli z USM.
    To popraw w stopce :-)

Jest powolny w sytuacji, kiedy przychodzi mu przeostrzać o dużą część zakresu. Ponadto, wielokrotnie mi się zdarzało, że musiał kilkakrotnie przejechać cały zakres,
    Bo po prostu ma duży zakres do przejechania. A nie ma przypadkiem przełącznika "Limit", który częściowo rozwiązuje ten problem przy używaniu go w innych niż macro zastosowaniach? Stary model ma, więc ten też powinien mieć.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Bo po prostu ma duży zakres do przejechania.
    Oczywiście, że tak, ja nie mówię, że to jest wada, tylko cecha wynikająca z zaprojektowania tego szkła pod konkretne zastosowanie.
    A nie ma przypadkiem przełącznika "Limit", który częściowo rozwiązuje ten problem przy używaniu go w innych niż macro zastosowaniach? Stary model ma, więc ten też powinien mieć.
    Ma, troszkę pomaga ale niewiele. No i hunting od tego nie ustaje niestety. Dalej potrafi przemielić kilka razy zakres. Dlatego używanie tego szkła do nie-makro wymaga uwzględnienia tych ograniczeń przez fotografa.

70-200 jest bardziej uniwersalnym szkłem, chociaż do makro się pewnie nie nadaje. Dlatego wybór zależy od preferencji Autora wątku. Nie ma w tej materii prawdy absolutnej i uniwersalnej

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Jak już kupisz te 70-200 to zrób może jakiś portret w gabinecie bo ciekaw jestem reakcji pacjenta* na dentystę który najpierw wierci 0,5h a później się przymierza z taką lufą do zęba

*leżącego na fotelu dentystycznym

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów