Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
nie wiem co dokupic do portretu.
Nie wiesz czym robić portrety?
Każdy ma swoja filozofię pracy, każdy ma swoje ulubione narzędzie. Do tego każdy robi zdjęcia inaczej. Jedni wolą 200mm inni 50mm. Nikt Ci tutaj nie podpowie, jakim obiektywem najlepiej robić portrety. W każdym razie 35mm to raczej nie jest ogniskowa do portretu.

Pamiętaj też, że praca obiektywami stałoogniskowymi jest zdecydowanie trudniejsza, musisz przewidywać warunki i dokładnie znać obraz z konkretnego szkła bez przykładania aparatu do oka.

Skoro pracujesz w warunkach studyjnych, bez sensu jest ładowanie się w szkła f/1.2 czy f/1.4. Wersje f/2 wystarczą, bo przy przysłonach roboczych nie zauważysz najmniejszych różnic. A zoomy w tym wypadku będą wygodniejsze.

Cytat Zamieszczone przez JAH-EL Zobacz posta
A ja tak trochę obchodząc temat... 85 1.2 II czy 50 1.2 II czy 35 1.4... portret...
Jeszcze bardziej obchodząc temat: pokażesz może jakieś sampelki z Twojej 50tki przy pełnej dziurze? Jeśli mogę prosić to jakieś większe na maila: jarek@grabek.pl
To szkło raczej na pewno będzie moim kolejnym zakupem, chciałbym jak najbardziej poznać jego możliwości.