Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Obiektyw w torbie bez dekielka?

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Obiektyw w torbie bez dekielka?

Witam , jak mysliscie czy w firmowej torbie Lovepro jedn z obiektywow moze byc przechowywany bez tylnego dekielka?
    Przechowywany, przenoszony ....w kazdej opcji, do transportu normalnego, do focenia, do lezenia w szafie.
    Oczywiscie liczac sie z tym ze w torbie bedzie ciasno i nie bedzie tam nic latalo co moglo by wpasc pod szklo tylne i uszkodzic je.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Nie powinno sie nic stac, najwyzej sie troszke soczewki przykurza ...ale machniesz rekawem i bedzie po problemie

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Myślę, że to nie tylko kwestia "latania" przedmiotów twardych, mogących uszkodzić obiektyw. W każdej torbie (nie tylko Lowerpro) będzie kurz - co nie jest duzym problemem. Ale chwycenie niechcący palcem soczewki przy wyciąganiu / wkładaniu "do" lub "z" torby (szczególnie gdy się spieszysz) już jest powodem do spędzenia nieco czasu na czyszczeniu szkiełka.
    Oczywiście decyzja jest Twoja, ale ja np. staram się (co nie zawsze mi się udaje - zwłaszcza gdy zmieniam szkła "na tempo") nie kłaść nigdzie obiektywu bez zabezpieczenia go z przodu i z tyłu

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moim zdaniem to nienajlepszy pomysł. Do torby zawsze może wlecieć trochę piachu, jakiś kamyczek itp, które załatwią soczewkę. Obiektyw może też z torby wypaść (choć wydaje się to mało prawdopodobne to się zdarza). Nieoryginalny dekielek kosztuje dyche.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M@riusz Zobacz posta
    Myślę, że to nie tylko kwestia "latania" przedmiotów twardych, mogących uszkodzić obiektyw. W każdej torbie (nie tylko Lowerpro) będzie kurz - co nie jest duzym problemem. Ale chwycenie niechcący palcem soczewki przy wyciąganiu / wkładaniu "do" lub "z" torby (szczególnie gdy się spieszysz) już jest powodem do spędzenia nieco czasu na czyszczeniu szkiełka.
    Oczywiście decyzja jest Twoja, ale ja np. staram się (co nie zawsze mi się udaje - zwłaszcza gdy zmieniam szkła "na tempo") nie kłaść nigdzie obiektywu bez zabezpieczenia go z przodu i z tyłu

M@riusz

Obiektyw (jeden) bedzie przenoszony w w/w torbie koncem bez dekielka zawsze w dol, tan koniec bedzie sie zawsze opieral na samym spodzie torby.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bez przedniego to jeszcze pol biedy, ale na tylnia soczewke obiektywu na Twoim miejscu bardziej bym uwazal. Juz nawet nie tylko dlatego ze nie zalozysz na nia filtru ktory by ja oslanial, ale czesto tylni dekielek oslania wnetrze obiektywu przed kurzem/brudem/piaskiem, nie mowiac juz o tym ze tylnia soczewka czesto jest trudniej dostepna i nie zawsze latwo ja przeczyscic.

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

ja tam unikam zostawiania odsłoniętej tylnej soczewki bo (zależnosci od obiektywu) jak tam coś wpadnie to raczej już nie wyciągniesz

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    ja tam unikam zostawiania odsłoniętej tylnej soczewki bo (zależnosci od obiektywu) jak tam coś wpadnie to raczej już nie wyciągniesz

sprawa dotyczy obiektywu 100-400 tam tylna soczewka jest gleboko schowana wiec dotkniecie jest raczej nie wchodzi w gre

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja zawsze gdy mam czas to zakladam tylni - przod obiektywu klade wtedy zawsze na spod torby. ale nie zawsze jest czas na wszystko i wtedy niestety...
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

A co Ci szkodzi nakęcić zatyczkę ??

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów