Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Jakie stosować filtry do ob. Canon serii "L" ???

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Ja używam Hoya HMC Super i Pro1 Digital - bardzo dobre i przystępne cenowo. Polecam. Sprawdź na allegro w foto-tip - sprzedają w Krakowie od ręki (ja od nich brałem bo cena kusiła)
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SimOn! Zobacz posta
    Tu FOTO-RAJ.PL masz 4 zl taniej :wink:
    Jeżeli już to tu: http://www.allegro.pl/item140649063_...a_jakosc_.html
    Masz 45 zł taniej :grin: Kupowałem u nich i wszystko OK.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam,

Dziękuję wszystkim za pomoc i radę.
    Zdecydowałem się na zkup filtru 77mm B+W MRC w sklepie Foto-Plus z Krakowa - dostałem myślę że dobrą cenę - 240 PLN
    Pozdrawiam,
    Chris
    Zenit TTL :-D

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Tak się zastanawiam jakie powinno się zakladać filtry jako ochronę na obiektyw czy UV czy Skylight ?
    Jedni z którymi rozmawialem to proponują czysty Uv a inni Skylight 1B czy to jest do szroko kątnego obiektywu czy do tele.
    Co wy o tym myślicie czy jest jakiś konkretny podzial jakie stosuje się filtry uv czy skylight i na jakie obiektywy standard ,szeroki kąt czy tele.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio Zobacz posta
    Tak się zastanawiam jakie powinno się zakladać filtry jako ochronę na obiektyw czy UV czy Skylight ?
    Jedni z którymi rozmawialem to proponują czysty Uv a inni Skylight 1B czy to jest do szroko kątnego obiektywu czy do tele.
    Co wy o tym myślicie czy jest jakiś konkretny podzial jakie stosuje się filtry uv czy skylight i na jakie obiektywy standard ,szeroki kąt czy tele.
    Pozdrawiam
    Filtry UV i Skylight 1B - to podstawowe filtry chroniące obiektyw przed uszkodzeniami mechanicznymi i zanieczyszczeniem. Oba filtry absorbują promieniowanie ultrafioletowe, które w największym natężeniu występuje w górach i nad morzem, przez co w znacznym stopniu likwidują efekt zamglenia i poprawiają kontrast.
    Filtr ultrafioletowy jest całkowicie neutralny kolorystycznie i nie ma wpływu na ekspozycję.
    Filtr Skylight wyróżnia się lekkim zabarwieniem ocieplającym. Pozwala wyeliminować niebieską dominantę powstającą zwykle przy zdjęciach plenerowych w cieniu i uzyskać naturalny odcień skóry.
    Co do ogniskowej to wydaje się bez znaczenia.
    Zenit TTL :-D

grabex
    Guest

Domyślnie

Co sadzicie o canonowskim protectorze ja uzywam i jestem bardziej zadowolony niz z hoya pro

Domyślnie

a czy ktos moze mi powiedziec czy te filtry roznia sie od siebie oprocz literki E w Foto-raju no i cena??
    Foto-raj LINK
    i allegro: LINK
    Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
    Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
    Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
    -aż się muszka zgra ze szczerbinką...

www.echoart.pl

KotBehemot
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ixi Zobacz posta
    Dzięki za Wasze podpowiedzi. Muszę coś kupić po szkoda mi tej ELKI, a jednak zawsze lepiej ścierać powłoki z filtrów niż z obiektywów.... :-)
    Tak gwoli ciekawosci: czym i jak dlugo musialbys trzec, zeby zetrzec powloki Niedawno ktos znajomy probowal, nie pamietam juz anwet czym. Efekt? Nie udalo sie A tarl jakiegos ef-a taniego, co mial do smieci leciec.

KotBehemot
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ixi Zobacz posta
    Filtry UV i Skylight 1B - to podstawowe filtry chroniące obiektyw przed uszkodzeniami mechanicznymi i zanieczyszczeniem. Oba filtry absorbują promieniowanie ultrafioletowe, które w największym natężeniu występuje w górach i nad morzem, przez co w znacznym stopniu likwidują efekt zamglenia i poprawiają kontrast.
    Filtr ultrafioletowy jest całkowicie neutralny kolorystycznie i nie ma wpływu na ekspozycję.
    Filtr Skylight wyróżnia się lekkim zabarwieniem ocieplającym. Pozwala wyeliminować niebieską dominantę powstającą zwykle przy zdjęciach plenerowych w cieniu i uzyskać naturalny odcień skóry.
    Co do ogniskowej to wydaje się bez znaczenia.
    Pozwolę sobie uzupełnić odpowiedź:
    w aparatach cyfrowych działania filtru skylight raczej się nie uświadczy, ze względu na to, że WB zneutralizuje jego działanie. A co do UV, to matryce sa nieczule praktycznie na promieniowanie UV, OIDP to nawet w dość wysokich górach nie zauważono efektów działania promieniowania UV na zdjęciach.

rtg
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KotBehemot Zobacz posta
    Pozwolę sobie uzupełnić odpowiedź:
    w aparatach cyfrowych działania filtru skylight raczej się nie uświadczy, ze względu na to, że WB zneutralizuje jego działanie. A co do UV, to matryce sa nieczule praktycznie na promieniowanie UV, OIDP to nawet w dość wysokich górach nie zauważono efektów działania promieniowania UV na zdjęciach.
    Bo wcale nie chodzi w tym wątku o wpływ filtrów na fotki,ino o zabezpieczenie szkła obiektywu przed ew.uszkodzeniem.

Ale do ad remu...
    Miło,sympatycznie i szybko pod tym adresem: www.raysfoto.pl

Pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów