Ja używam Hoya HMC Super i Pro1 Digital - bardzo dobre i przystępne cenowo. Polecam. Sprawdź na allegro w foto-tip - sprzedają w Krakowie od ręki (ja od nich brałem bo cena kusiła)![]()
Ja używam Hoya HMC Super i Pro1 Digital - bardzo dobre i przystępne cenowo. Polecam. Sprawdź na allegro w foto-tip - sprzedają w Krakowie od ręki (ja od nich brałem bo cena kusiła)![]()
5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Jeżeli już to tu: http://www.allegro.pl/item140649063_...a_jakosc_.html
Masz 45 zł taniej :grin: Kupowałem u nich i wszystko OK.
Witam,
Dziękuję wszystkim za pomoc i radę.
Zdecydowałem się na zkup filtru 77mm B+W MRC w sklepie Foto-Plus z Krakowa - dostałem myślę że dobrą cenę - 240 PLN
Pozdrawiam,
Chris
Zenit TTL :-D
Tak się zastanawiam jakie powinno się zakladać filtry jako ochronę na obiektyw czy UV czy Skylight ?
Jedni z którymi rozmawialem to proponują czysty Uv a inni Skylight 1B czy to jest do szroko kątnego obiektywu czy do tele.
Co wy o tym myślicie czy jest jakiś konkretny podzial jakie stosuje się filtry uv czy skylight i na jakie obiektywy standard ,szeroki kąt czy tele.
Pozdrawiam
Filtry UV i Skylight 1B - to podstawowe filtry chroniące obiektyw przed uszkodzeniami mechanicznymi i zanieczyszczeniem. Oba filtry absorbują promieniowanie ultrafioletowe, które w największym natężeniu występuje w górach i nad morzem, przez co w znacznym stopniu likwidują efekt zamglenia i poprawiają kontrast.
Filtr ultrafioletowy jest całkowicie neutralny kolorystycznie i nie ma wpływu na ekspozycję.
Filtr Skylight wyróżnia się lekkim zabarwieniem ocieplającym. Pozwala wyeliminować niebieską dominantę powstającą zwykle przy zdjęciach plenerowych w cieniu i uzyskać naturalny odcień skóry.
Co do ogniskowej to wydaje się bez znaczenia.
Zenit TTL :-D
Co sadzicie o canonowskim protectorze ja uzywam i jestem bardziej zadowolony niz z hoya pro
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
-aż się muszka zgra ze szczerbinką...
www.echoart.pl
Pozwolę sobie uzupełnić odpowiedź:
w aparatach cyfrowych działania filtru skylight raczej się nie uświadczy, ze względu na to, że WB zneutralizuje jego działanie. A co do UV, to matryce sa nieczule praktycznie na promieniowanie UV, OIDP to nawet w dość wysokich górach nie zauważono efektów działania promieniowania UV na zdjęciach.
Bo wcale nie chodzi w tym wątku o wpływ filtrów na fotki,ino o zabezpieczenie szkła obiektywu przed ew.uszkodzeniem.
Ale do ad remu...
Miło,sympatycznie i szybko pod tym adresem: www.raysfoto.pl
Pozdrawiam