Witam,
Chcę kupić filtr ochronny do obiektywu 24-70 2,8 L (77mm)
Jaki kupić, żeby zbyt bardzo nie pogorszył parametrów tego szkiełka?
Dziękuję za wszelkie Wasze rady.
![]()
Chris
Witam,
Chcę kupić filtr ochronny do obiektywu 24-70 2,8 L (77mm)
Jaki kupić, żeby zbyt bardzo nie pogorszył parametrów tego szkiełka?
Dziękuję za wszelkie Wasze rady.
![]()
Chris
Zenit TTL :-D
Pewnie zaraz zacznie się dyskusja "po co właściwie zakładać filtry ochronne?"
Używam UV Hoya HMC super (czarny) i... straty jakości pikseli nie widzęDo tego w "specyfikacji" wypada ok, więc myślę że śmiało można go polecić. Całkiem przyjemnie jest z filtrem na szkle.. można je tak bezczelnie czyścić rękawem
![]()
Canon jakiś tam, bo lubię
Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.
Moje www
Zobacz mnie na GoldenLine...
...i na LinkedIn
Dzięki za podpowiedź, a czy są gdzieś publikowane testy filtrów???
IMHO przy tej cenie obiektywu kupowanie czegoś innego niż (co najmniej) B+W MRC to lekki brak konsekwencji ;-)
Nie spotkałem się z testami filtrów, choć szukałem. Opinie zza oceanu są niemiarodajne, bo oni mają inne filtry, niż my (chyba Canon&Nikon są uważane za najlepsze).
Na 2 L-kach mam Marumi WPC, na 1 mam Heliopan 16 warstw. Heliopan jest cięższy (mosiądz vs. dural), szerszy (mimo, że slim) i ładniej się mieni. Na zdjęciach 0 różnicy, IMO 0 destrukcji obrazu, ale porównań "naukowych" nie robiłem :-).
Dzięki filtrom zmieniając obiektywy odpuszczam sobie zaślepkę z przodu, duża wygoda.
Dzięki za Wasze podpowiedzi. Muszę coś kupić po szkoda mi tej ELKI, a jednak zawsze lepiej ścierać powłoki z filtrów niż z obiektywów.... :-)
Najdroższy z markowych. A tu gość z USA wyjaśnia dlaczego.
http://www.the-digital-picture.com/R...UV-Filter.aspx
U dółu recenzji apeluje o NIE KUPOWANIE tanich filtrów.
Ja bym żadnego nie kupował. Ta elka ma taką osłonę, że trudno porysować szkło, chyba że na rajdzie szutrowym.
PZDR.
Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 20-11-2006 o 12:46
Dzięki za linka i za radę z osłoną, ale nie w każdych warunkach to wystarczy i wtedy muszę coś dokręcić... wybieram się do Egiptu, a tam przy silniejszym wietrze nadmucha piaskowego pyłu i będzie kłopot...:-(
Czy może ktoś wie gdzie w Polsce można kupić te filtry B+W 77mm MRC UV?