Co zmiana tego parametru przestwia w aparacie w sensie technicznym?
Co zmiana tego parametru przestwia w aparacie w sensie technicznym?
Jedną zmienną do algorytmu wyliczania ekspozycji.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
no ale czy tego efektu nie można osiągnąc stosując wieksza przesłone/krótszy czas (ciemne zdjecie) lub mniejsza przesłone/dluzszy czas (jasne zdjecie)
rozumiem więc że np: robie zdjęcie w Av i chce miec zdjęcie na przesłonie 1.8 aby miec mała GO - czas dobierany jest automatycznie
wtedy przesuwając kompensacje ekspozycji w lewo lub prawo da odpowienio ciemniejsz lub jasniejsze zdjecie nie zmieniając parametrów Av?
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Przy AV kompensujesz własnie czasem. Przykład: ustawiasz f4 a aparat dobiera ci czas np. 1/60. Dajac korekte -1EV aparat ustawi ci czas 1/100 a przy korekcie +1EV czas będzie 1/30. i już
Ostatnio edytowane przez kami74 ; 22-11-2006 o 13:14
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Dokładnie tak, ale przy syfrze nie przesadzaj, bo pojemność tonalna zapisu cyfrowego jest bardzo duża a tolerancja na skoki EV mała; znaczy to, że kompensację (albo jak kto woli: bracketing), którą amatorska klisza przyjęłaby bez większej różnicy w efekcie zdjęciowym (np. +/- 1,5 EV jest dla amatorskiego filmu do przyjęcia bez znaczącej różnicy), cyfra strasznie wyeksponuje; polecam testować samemu, ale raczej powyżej 0,5 EV na + i - lepiej nie wchodzić.
Canon jakiś tam, bo lubię
Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.
Moje www
Zobacz mnie na GoldenLine...
...i na LinkedIn
ba jeżeli kadr ma bardzo mocno oświetlone frgmenty to w żadnym wypadku +EV a już raczej -EV (z cieni można coś wyciągnąć z partii prześwietlonych (przepalonych) juz nic)