Z trudem mi to przez gardło przechodzi ;-) ale ja po krótkiej zabawie D2H miałem podobne wrażenie jak Iczek. Jest jakoś tak... kurde, szybciej. To słychać zwłaszcza, gdy Nikon pracuje obok 1D w servo ustawionym na focus priority i obydwa rypią seriami 8fps. Jest jakoś tak... kurde, szybciej ;-)
(porównywałem 70-200IS vs analogiczny VR u Nikona)
Niestetyużywałem tylko 1D/1DMkII z kilkoma szkłami (nie miałem możliwości porównać z D2H choć miałem możliwość poużywać D2Xs z 70-200VR). Szczerze mówiac nie wiem jak miałobybyć szybciej. Z 300-tką i 70-200 fociłem owady (piekielnie szybko się poruszają - AF w jedynce się do nich przyklejał) też nie wiem jak może być jeszcze lepiej ale nie neguję chętnie bym porównał i przekonał się, że może być lepiej - wtedy biorę D2X bez zastanowienia (bonus w postaci cropa 2x bardzo by mnie ucieszył). Akurat szybki AF dla mnie to priorytet
.
W nikonach jest nieco inna filozofia działania autofokusa (inaczj rozmieszczone pola - bardziej czułe czujniki krzyżowe do tego odgłos migawki jest inny niż w jedynce - poszczególne klapnięcia (np. w D2H) są ze sobą połączone /w 1D słychać bardziej pojedyńcze klapnięcia/) także to może być też pośrednio przyczyną takich wrażeń. Ciekawe czy ktoś gdzieś prowadził rzetelne pomiary prędkości AF-a?
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-11-2006 o 01:30
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Canon podaje maksymalna predkosc sledzenia 186 mil na godzine (300km/h) z 300 2.8L powyzej 66 stop od aparatu (20m). O ile sie nie myle ograniczeniem bedzie tu obiektyw, poniewaz tansze puszki typu 20D tez tyle wyciagaja![]()
...
W USA uzywany 1D2 powinien teraz kosztowac ok 2500USD, co jest blisko 7tys.
Jezeli zalezy Ci na wysokim ISO, to 1D2 jest chyba wyraznie lepszy od poprzednika, choc nie wiem czy uzasadnia to roznice w cenie. Moja jedynka to tez Mk2, nigdy nie widzilem nawet 1D. Nie spotkalem tez w necie uzytkownika 1D ktory narzekalby na ten aparat, konsensus jest taki, ze to doskonaly sprzet do sportu.
1D i obiektywy Canona