są "sporty" gdzie IS sie przydaje ;-) ale to naprawde nie jest takie wielki Yo jak dobre swiatlo...
ja wybieram swiatlo
są "sporty" gdzie IS sie przydaje ;-) ale to naprawde nie jest takie wielki Yo jak dobre swiatlo...
ja wybieram swiatlo
Mam szkła takie jak widać w stopce. Bardzo lubię jasne szkła, ich małą głębię, lepszą jakość itd. Niemniej dla zwykłego człowieka wersja z IS jest o wiele bardziej praktyczna. Dla Twoich zastosowań wręcz idealna. Pomijam fakt, że 70-200/2.8 waży dwa razy więcej niż ciemniejsza wersja. Ja odkładam na 70-200/2.8.... ale z IS. Pomimo świadomości, że jest gorszy optycznie od wersji bez stabilizacji. Do uzyskania małych głębi wolę stałki. Do tego przy fotografowaniu m.in. architektury to przeważnie się szkło mocno domyka by mieć większą głębię a wtedy stabilizacja przydaje się wyśmienicie. Sam lubię łazić po zamczyskach i optuję za wersją z IS jeżeli nie chcesz korzystać ze statywu (choć często jest on jednak niezbędny).
FOTOINKWIZYTOR
domyslam sie ze chodzi o ktorys z obiektywow 70-200. jest ich 4 w ofercie i mysle ze kazdy moze sobie cos wybrac - Ty tez, tylko zastanow sie do czego Ci jest potrzebne to szklo. ja osobiscie wolalbym kupic szklo z IS a potem dokupic jakas jasna stalke, np 100/2.
Ja jakoś nie ufam IS. Jak to mówił pewien bohater filmu - Natury się nie da oszukać :P . Jeżeli ktoś ma zamiar fotografować sport to bez 2.8 nie da się przeżyć ( a w szczególności ciemne hale na jakich miałem przyjemność robić zdjęcia). W środę kupuje 70-200 2.8 bez IS. Wg mnie nigdy dokładność IS nie będzie taka jak przy użyciu statywu a no i cena odgrywa duża role ( około 2tys więcej) Obiektywy IS w większości przypadków są gorszę od wersji pozbawionej IS, to + cena przesądziło o moim wyborze.
Do szybkich akcji - 2.8, do reszty 4 IS. Jak ktoś nie ma kompleksów - 2.8 IS![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Podczepie sie pod watek
1. Zdecydowalem sie juz na 70-200 f/2.8 (co mi tam waga!Nie wiem tylko czy z IS. Fotografuje glownie przy pelnym otworze i glownie zalezy mi na glebi ostrosci. Nie fotografuje zawodow sportowych i w innych sytuacjach "szybko poruszajacych sie". Czy oplaca mi sie doplacac do IS? Czy pogorszenie jakosci optyki jest naprawde zauwazalne w porownaniu IS/bez IS?
2. Czy kupowal ktos kiedys obiektywy z Hong Kongu? Czy podczas takiej podrozy Fedex ich nie uszkodzi?
Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8 L
ja jednak obstaje przy f4 z IS i kupieniem stalki 100/2 i 200/2.8 -taki zestaw kosztuje mniej wiecej tyle co 70-200/2.8 z IS a jest bardziej poreczny jezeli wie sie co bedzie potrzebne w akcji![]()
Ja bym brał bez IS a różnicę wolał bym wydać np na statywFirrdun napisał:
Nie wiem tylko czy z IS.
Zależy jeszcze co chce fotografować. Bo może będzie potrzebował długich czasów.