Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
A tak gleboko historii tego systemu to ja nie znam
Ale nadal trzeba zauwazyc, ze maly rozmiar dotyczyl tez lepszych modeli, ktore byly robione solidnie i na lata. Obecnie wszystko co tanie i badziewne jest male a topowe modele to ogromne cegly z wbudowanymi gripami.
...
A tu się zgadzam, akurat Pentaxy były małe od samego początku (mam na myśli te z bagnetem K) bo taka była filozofia ich konstruowania. Na pomysł z plastikowym badziewiem wpadli kilkanaście lat temu.
A że obecne topowe modele są duże - widać takich oczekuje większość ich potencjalnych nabywców.
Co się zaś tyczy tych tanich (lustrzanek oczywiście), to są to modele kierowane raczej do ludzi przesiadających się z kompaktów, którym te rozmiary nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie. Myśle że tylko w Polsce i krajach o podobnej zamożności społeczeństwa zaawansowani fotoamatorzy kupują aparaty typu 350D czy D50 i podłoże tego wyboru jest wyłącznie finansowe.
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 20-11-2006 o 18:13
Dla mnie Canon jest lepszy, bo go po prostu lubię:grin:
A za N. jakoś Nie przepadam, bo zaczyna się na Nielubianą literę i w ogóle Nieeeeee.
czytałem że teraz to od tego nowego nikon d40 to już tylko mniejszy jest olek więc teraz to posiadaczom nikonów się zrobi fajnie
Nowe cacka tych firm wyprzedzają sie w ilosci klatek na sek.
NIKON D2X - 5 kl./sek.
Canon EOS 1D Mark - 8,5 kl./sek.
Zastrzegam sobie prawo do pomyłek.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nowy to jest D2Xs - i ma nawet 8 kl/sek w trybie szybkiego kadrowania
I am FX